Opleidingen details De Waag Nederland
Training Autisme Spectrum Stoornis Jeugd (ID nummer: 426071)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie63-6-2021 t/m 2-6-2022
K&J/OG opleiding - behandeling 23-6-2021 t/m 2-6-2022
K&J/OG opleiding - diagnostiek13-6-2021 t/m 2-6-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De Waag biedt behandeling aan kinderen (vanaf 12 jaar) en jongeren (tot minstens 23 jaar) met ernstig (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Waar mogelijk zijn opvoeders betrokken bij de behandeling. Bij een aanzienlijk deel van de genoemde doelgroep is sprake van de diagnose, dan wel het vermoeden van, Autisme Spectrum Stoornis (ASS). ASS heeft gevolgen voor het gehele (gezins-)systeem waarin de jeugdige opgroeit. Om problemen van deze jeugdigen en hun opvoeders goed te begrijpen, is actuele kennis van de problematiek en zicht op de gevolgen voor het (gezins-)systeem noodzakelijk.
De Waag heeft de training Autisme Spectrum Stoornis Jeugd ontwikkelt om (jeugd)behandelaren verdiepende kennis te bieden teneinde de kwaliteit van de (forensische) behandeling aan deze doelgroep te waarborgen. 

De training bestaat uit vier delen. 
In het eerste deel komt informatie over ASS en het herkennen van de stoornis aan bod. Hiervoor wordt gekeken naar de DSM-5 criteria en recente (wetenschappelijke) inzichten. Tevens worden drie verklaringstheorieën van ASS op cognitief niveau behandeld. Vervolgens wordt het diagnosticeren van ASS, bij zowel bij jeugdigen als volwassenen behandeld en aandacht besteed aan (methodes voor) het geven van psycho-educatie aan jongeren en opvoeders. 
In het tweede deel wordt gekeken naar (moeilijkheden in) de opvoeding van de jeugdige met ASS. Er wordt, onder andere, ingegaan op onder- en overprikkeling, de methode ‘Geef me de 5’ en geoefend met communicatie.
Gezien de doelgroep van de Waag jeugdigen met (ernstig) grensoverschrijdend gedrag betreft wordt in het derde deel van de training aandacht besteed aan de veiligheid binnen het gezin. Hierbij komen onder andere de Risk, Need, Responsivity principes aan bod met daarbij de specifieke aandachtspunten en handvatten rond veiligheid bij jeugdigen met ASS.
In het vierde deel wordt seksualiteit bij jongeren met ASS besproken; de seksuele ontwikkeling, het toepassen van het Vlaggensysteem, seksueel grensoverschrijdend gedrag en de aanpak hiervan voor opvoeders en in de behandeling. 
De training wordt afgesloten met aandachtspunten voor de behandeling van de doelgroep en tips voor de cliënt, opvoeders en behandelaren. 

In de training wordt met behulp van gevarieerde werkvormen en instrumenten kennis over ASS en het werken met (gezins)systemen waarin ASS een rol speelt aangereikt. Methodieken en oefeningen worden getoond en middels rollenspel wordt met de behandelde stof geoefend. Gedurende de training is voldoende ruimte voor beantwoording van vragen en het bespreken van eigen casuïstiek. 

Na afloop van de training:

  • heeft de cursist actuele vakkennis op het gebied van diagnostiek en behandeling van jeugdigen met ASS en hun opvoeders; 
  • kan de cursist het diagnostisch instrument toepassen en interpreteren en tevens de indicatiecriteria voor behandeling toepassen; 
  • heeft de cursist kennis van specifieke aandachtspunten voor het vormgeven van de (forensische) behandeling bij jeugdigen met autismespectrumstoornissen en hun opvoeders; 
  • is de cursist is in staat de theorie en de oefeningen over te dragen en uit te voeren en hierbij te letten op de leerstijl van de cliënt;
  • heeft de cursist kennis van en inzicht in werken aan de veiligheid bij de doelgroep; 
  • heeft de cursist kennis van en inzicht in de seksuele ontwikkeling bij jeugdigen met een ASS;
  • weet de cursist gebruik te maken van aanvullende materialen (spelvormen) en filmfragmenten;
  • is de cursist in staat om de cursus ‘Opvoeden van een jongere met autisme’ te geven aan opvoeders. 
academici en HBO-ers
Cursus
 Verdiepend
8
24
ja
6
Geen toetsing, wel evaluatie
De training is primair bedoeld voor medewerkers van de Waag (HBO/ HBO+ en WO opgeleid); basis-psychologen, basis-orthopedagogen, NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (of hiertoe in opleiding), Gezondheidszorg-psychologen, Orthopedagoog-Generalisten, Klinisch-Psychologen (kinder- en jeugd en volwassenen), psychiaters, psychotherapeuten, relatie- en gezinstherapeuten, systeemtherapeuten, GGZ-agogen.
De training is met name gericht op voor behandelaren die met jeugdige cliënten werken. De cursist heeft affiniteit met jeugdigen met externaliserende gedragsproblematiek / grensoverschrijdend gedrag en (gezins)systemen. De cursist heeft tevens een functie waarin hij/zij individuele behandelingen aanbiedt, waardoor voldoende eigen casuïstiek voor handen is.
Bestand  
Training ASSJ publieke info.pdf1-3-2021 12:3268 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Locatie

Tijd09:30 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Locatie

Locatie
Opmerkingenverzet ivm ziekte trainer

Tijd09:30 - 16:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenverzet ivm ziekte trainer

Tijd09:30 - 16:00
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:00
Locatie

Voor trainingen en symposia die de Waag voor medewerkers en externen organiseert wil ik voor de Waag een PE-online account aanvragen om accreditatieverzoeken in te kunnen dienen.
Voorheen werd dit binnen De Forensische Zorgspecialisten door Forum Educatief geregeld.
Nu dit bedrijfsonderdeel niet meer bestaat wil de Waag zelf de aanvragen doen.

Oudlaan 9
3515 GA
Utrecht
Postbus 1362
3500 BJ
Utrecht
030-2758297