Opleidingen details SCEM Conference Services / Education Permanente
Crimineeltjes in de dop? (ID nummer: 425570)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing SPV518-5-2021 t/m 17-5-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
Hoe de omgeving anno 2021 bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van geweten en identiteit van kinderen (0-12 jaar)

De moord op een tweejarige peuter door twee jongens van tien jaar in 1993 was een spraakmakende gebeurtenis die voor veel ophef en verontwaardiging zorgde. Ouders en gewelddadige videospelletjes kregen destijds vooral de schuld. Recente berichten in de media echter lijken er op te wijzen dat criminele vergrijpen door jonge kinderen steeds vaker voorkomen. Jongens van 17 of jonger met grote messen, kinderen die nog tot laat op straat rondhangen en in scooters stelen. Kinderen van 12 jaar die een bank in brand steken met een fatale flatbrand tot gevolg. Hoe kan dat toch, denk je dan? Waar zijn die ouders? Zijn die kinderen niet fatsoenlijk opgevoed?

In de media wordt van alles geroepen als mogelijke verklaring voor delinquent gedrag bij jongeren, zoals falende of afwezige ouders, sociale media, verkeerde vrienden, maar wat zegt de wetenschap hierover? En belangrijker, welke signalen zijn er mogelijk gemist door de omgeving waardoor je het vergrijp misschien al had kunnen zien aankomen en je het mogelijk ook had kunnen voorkomen? Of zien de hersenen van deze kinderen er anders uit? En welke consequenties moeten we hieraan verbinden om het gedrag weer acceptabel te krijgen? Hoe gaat een rechter hiermee om in Nederland, in Europa?

Gewetensontwikkeling is het thema van dit symposium: vanuit diverse wetenschappelijke disciplines wordt gekeken naar de normale maar ook naar de afwijkende ontwikkeling van het geweten. Zowel qua het gevoel, het denken, het gedrag en de hersenen als ook, belangrijker wellicht, wat de omgeving kan doen om vroege signalen op te pikken en daarmee mogelijk erger te voorkomen. Een symposium voor sociaal en medisch professionals, die bovendien vaak zelf ook opvoeder zijn.

Leerdoelen:
• Inzicht in wat geweten is en wat een onvoldoende ontwikkeld geweten is
• Inzicht in wat de motieven zijn van kinderen om grenzen over te gaan in hun gedrag of in hun denken
• meer inzicht in het juridische pad, o.a. de vorming van familierechtbanken
• vergroten van de zichtbaarheid van zorgverleners voor ouders en kind
• inzicht in hoe gehechtheid zowel door opvoeding als door de genen wordt gevormd, hoe dit kan leiden tot crimineeltjes in de dop of juist niet en hoe dit van invloed is op de ontwikkeling van het brein
• inzicht in achtergronden van antisociaal gedrag bij kinderen
• Welke pre- en postnatale factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van antisociaal gedrag volgens wetenschappelijke theorieën en onderzoek?
• Hoe kunnen opvoeding, (lichte) opvoedhulp en ondersteuning van ouders de (verdere) ontwikkeling van antisociaal gedrag tegengaan?
• Inzicht in de grenzen van het online grenzen ontdekken
• de resultaten van interventiestudies en het gebruik van de verschillende interventies in de praktijk
• Welke invloed heeft het meemaken van traumatische ervaringen in de relatie met je ouders op de ontwikkeling van kinderen? Plus de gevolgen van traumatische ervaringen voor de gewetensontwikkeling.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ArboverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5 6
Tijd09:30 - 16:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

SCEM / Education Permanente organiseert onafhankelijke nascholingen binnen de totale gezondheidszorg.
Brenkmanweg 6
4105 DH
Culemborg
Postbus 26
4100 AA
Culemborg
(0345) 57 66 42