Opleidingen details Rutgers scholing & training
Ondersteunen bij kinderwens en anticonceptie - Online bijeenkomst voor huisartsen in achterstandswijken (ID nummer: 424641)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster129-3-2021 t/m 8-3-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hoe ga je het gesprek aan over gezinsplanning, seksualiteit en anticonceptie?

Onbedoelde zwangerschappen door verkeerd anticonceptiegebruik, abortussen in het geheim of moeders die burn-out raken omdat ze hun kinderen te snel achter elkaar krijgen. Eerstelijns professionals geven aan dat ze deze situaties regelmatig in hun praktijk tegenkomen, blijkt uit een verkennend onderzoek van Rutgers.

Mensen met verschillende achtergronden kijken anders aan tegen seks voor het huwelijk, gebruik van anticonceptie, praten met je kinderen over seksualiteit of het ondergaan van een abortus. Bovendien is het voor veel mensen helemaal niet gebruikelijk om zichzelf vragen te stellen als: Wil ik kinderen? Hoeveel en op welk moment in mijn leven? Naast de stress die mensen sowieso al kunnen ervaren rond armoe, schulden, een slechte gezondheid en woningproblemen, komt daar dan ongepland ineens ook nog de zorg om een (extra) kind bij.

Uit de gevoerde gesprekken met huisartsen, in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam is er veel belangstelling  voor intercollegiale uitwisseling over deze thema’s.

Doel van de bijeenkomst

  1. Huisartsen hebben inzicht in wat werkt in het ondersteunen bij kinderwens en anticonceptie
  2. Huisartsen zien dat andere huisartsen met dezelfde problematiek te maken hebben maar dat het mogelijk is vrouwen (en mannen) meer regie te laten hebben over hun kinderwens
  3. Huisartsen zijn geïnspireerd geraakt om de adviezen en tips in praktijk te brengen

In deze online bijeenkomst krijgen huisartsen handvatten en inspiratie om beter aan te sluiten bij hun patiënt. Vier huisartsen uit achterstandswijken vertellen in breakout sessie welke situaties en problemen zij tegenkomen en hoe ze hiermee omgaan. In interactieve sessies verkennen we met elkaar wat er mis kan gaan en wat je anders kunt doen. Daarnaast krijgen ze ook praktische tips en tools aangereikt.

Het is interactief,  de deelnemers  zijn zichtbaar voor elkaar en voor de moderator/spreker(s).

Aantal deelnemers: Minimaal 8 en maximaal 32 

 

 

 

(Meerdaagse) Nascholing
0000
Deelname aan de bijeenkomst is gratis
25-11-2021
Tijd16:30 - 18:00
Locatie
OpmerkingenInteractieve online bijeenkomst, deelnemers zijn zichtbaar

9-3-2021
Tijd16:30 - 18:00
Locatie
OpmerkingenInteractieve online bijeenkomst, deelnemers zijn zichtbaar

Rutgers streeft naar een wereld waarin iedereen seksualiteit op een vrijwillige, prettige, en veilige manier kan beleven. En waarin we zelf kunnen bepalen of we kinderen willen en hoeveel. Seksualiteit is een basaal onderdeel van het leven van ieder mens.

Onze organisatie speelt een leidende rol in het versterken van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Als kenniscentrum werken wij nauw samen met partners in Nederland en over de hele wereld.

De aanpak van Rutgers is uniek omdat we seksuele gezondheid en rechten vanuit drie pijlers verbeteren:

  1.  met onderzoek
  2.  met informatie, voorlichtingsmateriaal, adviezen, trainingen en tools voor professionals in het onderwijs en in de zorg, zodat zij mensen accuraat kunnen informeren en ondersteunen;
  3. met pleitbezorging bij overheden en beleidsmakers om zo seksuele en reproductieve gezondheid en rechten  in te bedden in wet- en regelgeving en er voor te zorgen dat deze ook nageleefd wordt.
Arthur van Schendelstraat 696
3511 MJ
Utrecht
Postbus 9022
3506 GA
Utrecht
0302313431