Opleidingen details King nascholing
Cognitieve gedragstherapie bij angst en trauma met accent op K&J (ID nummer: 423670)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Vervolgcursus - contacturen251-6-2021 t/m 21-6-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inhoud

De cursus wordt aangeboden als nascholing ten behoeve van de (her)registratie cognitief gedragstherapeut of cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt. Daarnaast kan de cursus worden gevolgd wanneer men meer kennis en verdieping wil vinden in het behandelen van angst en trauma vanuit cognitief gedragstherapeutisch kader. Er wordt gewerkt met trauma-focused CGT, exposure, gedragsexperimenten, en daarnaast komen ook contraconditionering, rescripting en schrijftherapie aan bod. Ook zal er aandacht uitgaan naar andere (evidence-based) methoden in de behandeling van angst & trauma, zoals EMDR, schematherapie, mindfulness en lichaamsgericht werk. Tenslotte zal er worden stilgestaan bij angstmanagement (coping), o.a. middels mindfulness en lichaamsgerichte technieken. In het kader van terugvalpreventie wordt aandacht gegeven aan het betrekken van de context (m.n. belangrijke anderen zoals ouders en partner) van een patiënt bij de behandeling. Er wordt naast een focus op kennis en vaardigheden in het behandelen van angst en trauma in het algemeen, accent gelegd op de toepassing van interventies bij kinderen en jongeren.

Doelstelling

Hoewel angst een normaal verschijnsel is, en evolutionair en sociaal gezien van waarde, kan het leiden tot problemen wanneer de angst te heftig is, en niet passend bij de leeftijd of het functioneren dusdanig beïnvloedt dat kan worden gesproken van een stoornis. Cursisten leren om angstproblemen te signaleren, en de relatie met leerervaringen dan wel traumatiserende gebeurtenissen beter in kaart te brengen door middel van gedragstherapeutische analyse. Aan de hand van gedragstherapeutische assessment daaropvolgend een passend, op maat gemaakt behandelplan (CGT) op te stellen. Ook wordt geoefend met het toepassen van specifieke voornamelijk cognitief-gedragstherapeutische interventies bij angst en trauma, en daarmee gepaard gaande vermijding en andere disfunctionele coping gedragingen. Er gaat gerichte aandacht uit naar toepassing van de technieken ook bij een jeugdige doelgroep (vanaf 8 jaar) en jongvolwassenen (18-25 jaar). Uiteindelijke doelstelling is het kunnen voorbereiden, opzetten en uitvoeren van een gedragstherapeutische behandeling bij angst en/of trauma, en daarbij kennis en ervaring hebben met een breed arsenaal aan therapeutische interventies.  

 behandelplan nagaan of evidence based protocol bestaat; bij afwijking daarvan dit beargumenteren
 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 klachtinventarisatie + DSM classificatie en diagnose
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 terugvalpreventie
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
 voorlichting over ziektebeeld en behandeling
 wetenschappelijke evidentie
uitsluitend academici
Cursus
 Verbredend
 Verdiepend
10
14
ja
765 (inclusief lunch)
25
toetsing en evaluatie
CRKBO
-Tenminste de basiscursus (VGCt) hebben afgerond.

- Per cursusgroep mag een beperkt aantal HBO-ers en basispsychologen (niet i.o.) deelnemen, indien zij aantoonbare kennis en ervaring hebben met cognitieve gedragstherapie (bijv. registratie als cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt), en met BIG-geregistreerde cognitief gedragstherapeuten (VGCt) samenwerken, supervisie en intervisie ontvangen. De hoofddocent beoordeelt vóór de cursus of de HBO-er of basispsycholoog voldoet aan deze voorwaarden.
Hoofdniveau
CGt Vervolgcursus
Cogn.gth.werker bij-/nascholing
Tijd09:30 - 16:45
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:45
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Hoge Kwaliteit postacademische nascholing voor een betaalbare prijs. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van onze filosofie. Ben jij werkzaam als psycholoog of orthopedagoog in de Jeugdzorg, GGZ of in het onderwijs? Dan kun je bij ons terecht voor kwalitatief hoogwaardige én betaalbare cursussen.

De huidige ontwikkelingen binnen ons vakgebied stellen steeds meer eisen aan (na)scholing. Wij vinden dat een prima ontwikkeling, maar realiseren ons ook dat het behalen van aanvullende registraties tijdrovend en bovendien erg kostbaar is. Wij willen professionals in de jeugdzorg helpen om continu up-to-date te blijven en bieden daarom een breed aanbod aan van betaalbare cursussen en trainingen voor hulpverleners in de GGZ, jeugdzorg en onderwijs.

Czaar Peterstraat 111
1018PE
Amsterdam
0643438267