Opleidingen details Media Medica
Chronische inflammatie, van diagnose naar voeding (ID nummer: 423661)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Diëtisten - Scholing57-9-2021 t/m 7-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Inleiding op het congres over chronische inflammatie:
Een vreemd micro-organisme dringt het lichaam binnen. Gevolg: ons immuunsysteem schakelt een procedure van ontstekingsreacties in, heftig en van korte duur. Maar ontstekingen ontstaan ook door ongezonde leefgewoonten. Die sluimerende en aanhoudende ontstekingen noemen we ook wel laaggradige inflammatie (LGI).

Laaggradige ontstekingen zijn niet zo onschuldig als ze klinken. Ze leiden tot obesitas en insulineresistentie, die de opmaat zijn voor hart- en vaatziekte, gewrichtsaandoeningen, depressie, dementie en kanker. Tijdens dit congres houden we laaggradige inflammatie tegen het licht van de evolutie. We kunnen ontstekingsreacties zelf gaan manipuleren, maar beter is om direct de bron ervan te behandelen. We bespreken mechanismen, symptomen en diagnostiek. We gaan voor een systeemgerichte aanpak met leefstijl, met bijzondere aandacht voor voeding en suppletie.

Missie/visie: 
Voedingsgeneeskunde faciliteert met het congres een belangrijk podium om rondom een gekozen thema jarenlange wetenschappelijke kennis en praktijkervaring over leefstijl en gezondheid te delen. 
Voeding verdient een belangrijke rol in relatie tot gezondheid. Er val nog veel winst te behalen.

Leerdoelen per spreker zijn verderop in het document te vinden 

 

Beroepsgroep
Diëtisten
Congres
 NVD - Diëtisten
Drs. Lieneke van de Griendt, huisarts, congresvoorzitter
Opening en inleiding. Chronische inflammatie, wat is het en wat zijn de gevolgen?
*Kennis van de aandoeningen waarvoor laaggradige ontstekingen (LGI) de basis vormen
*Inzicht in of LGI een fysiologisch verschijnsel is dat we moeten accepteren of dat we hier invloed op uit kunnen oefenen
*Herkennen van de klachten behorende bij LGI
*Kennis van de rol van de permeabele darm irt het ontstaan van LGI

Prof. dr. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische
Analyse
Evolutionaire achtergrond, oorzaken en onderliggende mechanismen van chronische systemische laaggradige ontstekingen
*Kennis van hoe een ongezonde levensstijl via LGI leidt tot insulineresistentie en het metabool syndroom

Dr. Leo Pruimboom, medisch biochemicus en fysioloog
Handvaten voor diagnostiek, netto-symptomen, en wanneer en hoe behandeling?
*Kennis van handvaten voor diagnostiek
*Inzicht in de netto-symptomen
*Bewustwording van hoe te handleen

Drs. Wendy Walrabenstein, diëtist en onderzoeker
Leefstijltherapie als behandeling bij versnelde veroudering met laaggradige ontsteking als driver
*Herkennen van de factoren die veroudering en inflammatie versnellen
*Inzicht in de relatie tussen leefstijl en veelvoorkomende chronische ziekten
*Kennis van het effect van leefstijl, in het bijzonder voeding, maar ook beweging en stress op het lichaam
*Inzicht in de mogelijkheden van leefstijlinterventies als therapie bij ziekte (reuma); project Plants for joints

Drs. Lieneke van de Griendt, huisarts
Chronische inflammatie en de rol van de darm. Over het belang van voeding; theorie en casuistiek
*Kennis van factoren als voeding en het microbioom irt het immuunsysteem
*Inzicht in de mogelijke oorzaken waardoor de darm hyperpermeabel kan worde; met specifieke aandacht voor gluten
*Kennis van de mogelijkheden hoe LGI bestreden of voor komen kan worden
*Inzicht in voorbeeld-casussen.
Diverse workshopsprekers



Diverse workshopsprekers
Bestand  
vgbc-aank-2021-.jpg8-2-2021 10:33451 KB
Drs. Lieneke van de Griendt, huisarts, congresvoorzitter
Van de Griendt studeerde af als arts in 1991 in Rotterdam. Zij vervolgde haar opleiding tot huisarts in Lieden en studeerde daarvoor af in 1995. Na vervolgens enkele jaren gewoond en gewerkt te hebben op Aruba, Bonaire en Curacao, opende zij in 1999 haar eigen huisartspraktijk in Schiedam, waar zij nog altijd met veel passie en een geweldig team van medewerkers haar vak uitoefent. Sinds enkele jaren verbreedt zij – op een functionele manier – haar kijk op gezondheid en ziekte, waardoor haar liefde voor de geneeskunde een nieuwe impuls heeft gekregen.

Prof. dr. Frits A.J. Muskiet, emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse
Muskiet studeerde Biochemie aan de RijksUniversiteit Groningen (RuG). In 2000 werd hij benoemd tot hoogleraar Pathofysiologie en Klinische Chemische Analyse bij de Wiskunde & Natuurwetenschappen van de RuG en als Universitair Hoofddocent aan de Faculteit Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In 2015 ging hij met emeritaat, maar is nog steeds actief. Tot nu toe was hij betrokken bij 30 promoties en hij is (co)auteur van meer dan 270 PubMed geregistreerde publicaties. Frits Muskiet heeft een warme belangstelling voor evolutionaire geneeskunde.

Dr. Leo Pruimboom, medisch biochemicus en fysioloog Leo Pruimboom
Dr. Leo Pruimboom is biochemicus, fysiotherapeut, grondlegger van de klinische Psycho-Neuro-Immunologie en hoofddocent van PNI Europe. In 1986 werd hij ‘geconfronteerd’ met de kennis van Louwrens Menges, hoofd van de medisch psychologische faculteit van de VU. Medische psychologie onderzoekt de impact van psycho-emotionele uitdagingen en de persoonlijkheid op allerlei neuro-endocrinologische processen. Daar ontstond de psycho-neuro-endocrinologie (PNE) en werd het zaadje gelegd voor de psycho-neuro-endocrino-immunologie.

Drs. Wendy Walrabenstein, diëtist en onderzoeker
Walrabenstein werkte na haar studie economie 15 jaar in de internationale financiële wereld, waarna zij in 2012 ontslag nam en in 2016 cum laude afstudeerde in voeding & diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze werkte op de afdeling kindergeneeskunde en oncologie bij het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en werkte vanuit haar eigen praktijk voor voeding & diëtetiek. In 2017 startte zij met haar droomproject: ‘Plants for Joints’, een gerandomiseerde en gecontroleerde studie naar het effect van een leefstijlprogramma als therapie voor patiënten met gewrichtsaandoeningen. Als promovendus bij het Amsterdam UMC doet zij deze studie in opdracht van prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg, de uitvoering vindt plaats bij Reade, centrum voor reumatologie en revalidatie. Details over de studies die zij nu uitvoert zijn te vinden in het trialregister .
Onlangs publiceerde zij haar populairwetenschappelijke boek ‘Food Body Mind – rem inflammatie, blijf langer gezond en ontwikkel je eigen leefstijl’.
5
0
25
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
Tijd9:00 - 17:00
Locatie Houten (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenNa het congres is het programma ook virtueel te volgen

Voedingsgeneeskunde bericht over de recentste ontwikkelingen in de nutritionele geneeskunde, de fytotherapie en andere goed onderbouwde complementaire therapieën die relevant zijn voor de praktijk van de arts, de dietist, de leefstijlcoach, de therapeut en de apotheker.

Lauriergracht 116-S
1016 RR
Amsterdam
020-4710120