Opleidingen details ACREHAB/UGent
IPVK IC_CP21 Chronische pijn; Aanpak van centrale sensitisatie in de klinische praktijk (ID nummer: 423485)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch2429-4-2021 t/m 31-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Gun het brein wat rust: behandeling van patiënten met chronische pijn!

 

De laatste jaren zijn er belangrijke nieuwe inzichten ontstaan m.b.t. de onderliggende mechanismen van chronische pijn en centrale sensitisatie. Deze tweedaagse cursus frist de belangrijkste neurofysiologische veranderingen op, om deze dan te vertalen naar de klinische praktijk.

 

De wetenschappelijke evidentie omtrent cognitieve problemen, alsook de veranderingen in het centrale zenuwstelsel, inclusief de hersenen, bij chronische pijnpatiënten zullen worden besproken. Er zal worden ingegaan op de relatie tussen deze neuroplastische veranderingen en de klinische symptomen van de centrale sensitisatie patiënt. Er wordt een gestructureerd kader aangereikt om een uitgebreide pijnanalyse uit te voeren waarin de assessment van pijnmechanismen, percepties, emoties, levensstijl, motivationele factoren etc. als startpunt voor de communicatie met de patiënten kunnen dienen.

 

De vernieuwde pijn-inzichten hebben geleid tot veelbelovende nieuwe neurowetenschappelijke behandelingstechnieken waarin de focus op het brein ligt, en meer bepaald op het kalmeren van het brein. In het tweede deel van deze cursus zal daarom de focus vooral gaan naar die behandeltechnieken die het brein tot rust willen brengen, zijnde educatie en slaapmanagement. Deze zullen op een interactieve en praktische wijze worden aangeleerd bestaande uit casuïstiek, skills training, demonstraties en vaardigheidstraining. De sleutel tot een succesvolle therapie voor chronische pijnpatiënten is immers dat de patiënt goed begrijpt waarom de pijn en geassocieerde problemen zo hardnekkig zijn en vanwaar deze afkomstig zijn. Dit deel van de behandeling wordt pijneducatie genoemd en is één van de belangrijke leerdoelen van deze cursus. Daarnaast zal er verder worden ingegaan op de frequent voorkomende slaapproblematiek bij patiënten met chronische pijn. Slaapproblemen kunnen beide oorzaak en gevolg zijn van de chronische pijn en dragen zo bij tot het in stand houden van de klachten. Via een introductie in de slaaptherapie willen we een alternatief aanbieden voor het gebruik van slaapmedicatie.

Zo zullen we evolueren van de klassieke kinesitherapeut die vooral focust op spieren en gewrichten naar een neurowetenschappelijk onderbouwde breintherapeut die het brein van patiënten met chronische pijn tot rust wil brengen.

Lesgevers:

Drs. Eveline Van Looveren, Prof. Dr. Mira Meeus, Dra. Dorine Lenoir

Beroepsgroep
Accreditatie Pro-Q-Kine
Prof. Dr. Mira Meeus, Dra. Dorine Lenoir, Drs. Eveline Van Looveren
12
430
 
 
29-4-2021 t/m 4-5-2021
Tijd09:00 - 17:00
LocatieGent (BE) (Toon kaart)

 ACREHAB/UGent
 (4943) 

Bijblijven in je vakgebied of zorgdiscipline: de meest recente kennis opdoen daar waar ze ontstaat ... in het kloppend academisch hart van de UZ Gent Campus !

Vanuit de UGent-visie op 'Levenslang Leren' biedt ACREHAB / Academy for Rehabilitation Sciences kwalitatief hoogstaande navormingsactiviteiten voor zorgprofessionals binnen de kinesitherapie, fysische geneeskunde, ergotherapie, logopedie en audiologie. Onze academische missie indachtig, wordt gewerkt vanuit een multidisciplinaire benadering waarbij Evidence Based Practice centraal staat. 'In house' expertise aangevuld met complementaire kennis van externe docenten uit binnen- en buitenland. 

ACREHAB behoort tot The GHALL - Ghent Health Academy for Lifelong Learning 

Secretariaat ACREHAB Gent Vakgroep REVA / UGent Campus UZGent 2B3 Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent BTW nummer BE 248.015.142
9000
Gent
09 332 22 69