Opleidingen details Strategie voor Leren
Versterken van het zelfregulerend leren van kinderen en jongeren (ID nummer: 422594)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie1413-9-2021 t/m 12-9-2022
K&J/OG opleiding - behandeling 413-9-2021 t/m 12-9-2022
K&J/OG opleiding - diagnostiek813-9-2021 t/m 12-9-2022
K&J/OG opleiding - extra literatuurstudie813-9-2021 t/m 12-9-2022
K&J/OG opleiding - overige taken213-9-2021 t/m 12-9-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze cursus is bedoeld voor WO-opgeleide professionals die beogen het schoolse functioneren van kinderen en jongeren te versterken. Het versterken van het schools functioneren kan daarbij een doel op zich zijn maar ook onderdeel van het versterken van het psychisch welzijn van een kind of jongere in zijn algemeenheid.

Veel problemen met leren en school komen voort uit een, bij leerlingen, gebrekkig ontwikkeld vermogen om zelfregulerend te leren. Zelfregulerend leren houdt in dat een leerling het eigen leren in goede banen kan leiden, kan evalueren, bijsturen en zichzelf weet te motiveren voor het leren. Kunnen leerlingen zelfregulerend leren dan kunnen ze dus ook leren als er niemand in de buurt is die hen vertelt dat ze aan de slag moeten, wat ze moeten doen of hoe ze dat moeten doen. Zelfregulerend leren gebeurt aan de hand van 14 leerstrategieën. Leerstrategieën zijn concrete manieren van leren die een leerling bewust kan inzetten om het leren zo soepel mogelijk te laten verlopen. Uit vele onderzoeken blijkt dat, naarmate leerlingen leerstrategieën effectiever weten in te zetten en dus beter zelfregulerend leren, ze beter presteren, meer gemotiveerd zijn om te leren en een hoger psychologisch welzijn ervaren. De coronaperiode heeft wel duidelijk gemaakt dat veel leerlingen, scholieren en studenten nog niet adequaat zelfregulerend kunnen leren. Denk aan de achterstanden die zijn ontstaan in kennisniveaus en de stress en dalende motivatie die het thuisonderwijs bij menig kind en jongere met zich meebracht. 

Deze cursus rust professionals toe met evidence-based kennis en handvatten waarmee ze het zelfregulerend leren van kinderen en jongeren kunnen versterken, zowel op school als thuis. Deze kennis en handvatten kunnen professionals in zowel curatieve als preventieve zin inzetten.

Leerdoelen. Na afloop van de cursus kan de deelnemer:

  1. Een assessment maken van de kwaliteit van het zelfregulerend vermogen van leerlingen en hiaten daarin kan vaststellen in termen van leerstrategieën.
  2. bepalen welke evidence-based techniek ingezet kan worden om een bepaalde leerstrategie bij een leerling te versterken en deze ook daadwerkelijk inzetten.
  3. een docent, mentor, leerkracht of bestuur adviseren hoe het zelfregulerend leren bij een leerling of groep leerlingen op evidence-based wijze versterkt kan worden.
  4. reflecteren op de eigen kwaliteiten en verbeterpunten als het gaat om het versterken van het zelfregulerend leren van leerlingen.
  5. een doorgaande lijn ‘zelfregulerend leren’ ontwikkelen op macro- meso- en microniveau en implementeren binnen de eigen werkomgeving.
  6. met of voor collega’s een analyse maken die nodig is om de doorgaande lijn van ontwikkeling van zelfregulerend leren te borgen.

Docenten: dr. Pieternel Dijkstra, Petra Bunnik (Bsc.), Aimee Krikke (Med.)

Tijd en locatie: via Zoom, in vijf dagdelen op 13, 21, en 27 september en 5 en 11 oktober 2021 van 15.30 tot 18.30 uur.

Kosten: 995 euro inclusief btw. (inclusief verplichte literatuur en bijbehorende kaartenset)

Verplichte literatuur: Dijkstra, P., Bunnik, P. & Krikke, A. (2021). Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën Amsterdam: Uitgeverij Boom, plus bijbehorende kaartenset. Daarnaast zal de docent een aantal Engelstalige artikelen verspreiden. 

Toetsing: Analyse van een casus plus kort adviesrapport.

uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
6
20
ja
995 euro incl btw
14
Toetsing
professionals die met kinderen en jongeren werken en/of betrokken zijn bij het beleid rondom deze doelgroep
Bestand  
folderkZL.pdf4-2-2021 12:40201 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
3-6-2022 t/m 1-7-2022
Tijd9:30 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

17-1-2022 t/m 14-2-2022
Tijd15:30 - 18:30
Locatie
Opmerkingende cursus vindt plaats via zoom op 17 januari, 24 januari, 31 januari, 7 februari en 14 februari 2022 van 15.30 tot 18.30

Strategie voor Leren bestaat uit sociaal psycholoog Dr. Pieternel Dijkstra en onderwijskundige Petra Bunnik (MSc). Strategie voor leren is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en professionalisering van onderwijsprofessionals. Wij doen dit door het geven van trainingen over onder andere leerstrategieën, motivatie en gedrag.
Daarnaast schrijven we boeken, artikelen, blogs en doen we wetenschappelijk onderzoek naar thema’s uit de onderwijspsychologie. We werken samen met diverse partijen, zoals schoolboekuitgeverijen en universiteiten, om onze kennis uit te dragen aan professionals in het onderwijs. We vinden het daarbij van essentieel belang dat de inzichten en tools die we aanbieden evidence-based zijn. Ze vinden hun oorsprong in wetenschappelijke theorie en onderzoek.
Om op adequate wijze ons werk te kunnen doen zijn wij onszelf ook voortdurend aan het professionaliseren. Dit uit zich bijvoorbeeld in het feit dat we onszelf constant bijscholen, contacten zoeken en onderhouden met andere experts, onderzoek doen en in de publicaties die we schrijven.

De Oeverzwaluw 13
7609MN
Almelo
06-46827802