Opleidingen details BOPadvies
Groepsdynamica: werken in en met groepen (ID nummer: 422427)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
A&O - kennis422-4-2021 t/m 21-4-2024
A&O - vaardigheden822-4-2021 t/m 21-4-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
Groepsdynamica: werken in en met groepen.  

Deze training gaat over het werken met en in groepen en hoe we er deel van uitmaken. Groepsdynamica gaat – simpel gezegd – over niets anders dan de veranderingen die plaatsvinden tussen groepsleden en hoe zij hierop regeren. Het gaat ook over de interactie tussen mensen. In de training komen diverse situaties die optreden in groepen, aan de orde: binnen het werk of op een opleiding.   

Vat krijgen op groepsdynamiek is lastig en gaat niet altijd vanzelf. Het maakt ook uit of je voor of in de groep staat. Maar wanneer de juiste interventies gepleegd worden, kan er meer bereikt worden. Door in te zoomen op waarom mensen in groepen doen zoals zij doen, voelen groepsleden zich prettiger en beter gehoord. Door jezelf centraal te stellen, de informatie uit dit toe te passen in je werk  en de omgeving vanuit groepsdynamisch perspectief te benaderen, zul je steeds de groepsdynamica steeds beter in de vingers krijgen.

Zelfinzicht: De training gaat ook in op jouw rol in de groep. het is handig om te weten wanneer je vooroordelen je in de weg zitten, wanneer je beter kunt ingrijpen dan afwachten of wanneer je moet overgaan tot het inzetten van leidend of niet leidend gedrag. Dat draagt bij aan een goed functionerende groep. Specifieke persoonskenmerken of overtuigingen die jou in de weg zitten binnen groepen, kunnen de groep en zijn deelnemers positief dan wel negatief beïnvloeden.

Als psycholoog kun je groepen heel goed gebruiken om te ondersteunen bij gedragsverandering.  Werkzame factoren zijn onder andere herkenning, hoop, cohesie en sociaal leren. Van de behandelfactoren voor groepen en groepsprocessen is cohesie het meest onderzocht (o.a. Burlingame e.a. 2011 (in Bekker (2020)). Cohesie wordt gezien als de motor achter verschillende behandelfactoren.  De praktijkrichtlijnen voor groepsdynamica van de NVGP worden als richtlijn genomen. 

De training Groepsdynamica  is heel goed bruikbaar binnen teamcoaching, interne opleidingen en organisatieontwikkeling waarbij de interactie tussen medewerkers centraal staat. Tevens is het een mooie aanvulling op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers aan de training en daaruit volgende vertaalslag naar de te trainen/begeleiden medewerkers. 

De training kan ook worden gevolgd door iedereen die werkt met groepen of dit wil gaan doen.

Het boek: Groepsdynamica: werken in en met groepen, van M.E. Bekker verkrijgbaar bij Boom Uitgevers wordt als cursusmateriaal gebruikt. 

De training bestaat uit het bestuderen van literatuur (ongeveer 6 uur)

4 bijeenkomsten van 3 uur (De training wordt i.p. op 2 eenvolgende dagen gegeven maar kan mogelijk ook in 4 dagdelen a 3 uur worden gegeven (bijv. in de avonduren)).

Doelen: Aan het eind van deze training:

  • kunnen de deelnemers een korte uitleg van de belangrijkste thema’s binnen groepsdynamica: cohesie, interactie, normen, rollen en ontwikkelingsfasen
  • kunnen de deelnemers minimaal 2 interventies uitvoeren die aansluiten bij de thema’s cohesie, interactie, normen, rollen en ontwikkelingsfasen
  • ervaren deelnemers hoe zij groepsdynamische fenomenen kunnen beïnvloeden
  • kunnen de deelnemers eigen ervaringen bespreken met een mededeelnemer

 

 

academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
 Verbredend
 Verdiepend
4
16
ja
525 euro (btw vrij) inclusief boek Groepsdynamica en Lunch (450 euro bij een online training)
12
Geen toetsing, wel evaluatie
Voor wie?
De training is met name geschikt voor arbeid & organisatiepsychologen, psychologen arbeid & gezondheid en psychologen uit andere werkvelden die werken met groepen. Maar ook andere professionals zijn van harte welkom. Ervaring met groepen is geen vereiste.
Bestand  
NIP Groepsdynamica.pdf2-2-2021 16:40267 KB
11-4-2022 t/m 12-4-2022
Tijd9:30 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeninclusief lunchpauze met eenvoudige lunch. Online mee doen in overleg

9-12-2021 t/m 10-12-2021
Tijd9:30 - 16:00
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeninclusief lunchpauze met eenvoudige lunch. Online mee doen in overleg

24-6-2021 t/m 25-6-2021
Tijd9:30 - 16:00
Locatie Badhoevedorp (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeninclusief lunchpauze met eenvoudige lunch.

22-4-2021 t/m 23-4-2021
Tijd9:30 - 16:00
Locatie Badhoevedorp (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeninclusief lunchpauze met eenvoudige lunch.

Monique Bekker (1963) is eigenaar van BOPadvies en sociaal psycholoog en arbeid & organisatie-psycholoog. Daarnaast is zij docent/opleider, assessor, (onderwijs)trainer, (docent)begeleider en ACT Therapeut/Trainer. Zij begeleidt mensen die vastlopen in werk of prive omstandigheden, en helpt hen om ‘lichter’ in het hier en nu te staan. Dit doet zij vanuit de visie dat je problemen in het leven niet kunt ontlopen, maar er wel anders mee om kunt gaan. Niet door altijd positief te denken, maar jezelf juist ruimte geven om ook nare gevoelens te ervaren. Hierbij hoort ook een meer zachtaardige relatie met jezelf creëren en vanuit daar je eigen keuzes maken. Je waarden (en niet je angsten) zijn hierin je kompas.
Daarnaast levert Monique vanuit haar professie een bijdrage aan trajecten binnen het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs, met name binnen opleidingen in de zorg en welzijnsector. Haar werkwijze en stijl is vanuit betrokkenheid bij docenten/opleiders en liefde voor het onderwijs en de zorg.
Zij heeft haar expertise opgebouwd door jarenlang te werken als docent(opleider), trainer en coach binnen het MBO, het HBO en het WO. Haar betrokkenheid bij de gezondheidszorg komt voort uit de tijd dat zij als verpleegkundige werkzaam was. Met veel plezier én kunde verricht zij haar werkzaamheden altijd op de snijvlakken van (leuker) lesgeven, coachen en groepsdynamica. Daarnaast is zij auteur van o.a. ‘Groepsdynamica: werken in en met groepen (2016)’. Sinds 2016 werkt zij als trajectbegeleider en beoordelaar van VELON registratietrajecten, en als adviseur bij BRLO. Sinds 2010 werkt zij als zelfstandige vanuit haar bedrijf BOP Advies (voorheen BOC-onderwijsadvies). Meer informatie leest u in haar CV.(cv Monique Bekker maart 2019)
Zij is opgenomen in het register van Arbeid- en Organisatiepsycholoog van het NIP. Daarnaast is zij Velon geregistreerd.

Toevluchtstraat 31
1171 GG
Badhoevedorp
0624582897