Opleidingen details IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Bewust afzien van vocht en voeding (BAVV) (ID nummer: 421641)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Wijkverpleegkunde 2 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Casuïstiekbespreking voor verpleegkundigen over BAVV om het levenseinde te bespoedigen. In deze interactieve bijeenkomst worden theorie en praktijk met elkaar verbonden.

Er zijn verschillende beslissingen rondom het levenseinde te onderscheiden zoals euthanasie, palliatieve sedatie en verschillende vormen van behandelverboden zoals een niet-reanimatieverklaring. Een relatief weinig onderzochte vorm van beslissingen rondom het levenseinde gaat over bewust afzien van vocht en voeding om het levenseinde te bespoedigen.

Artsen, verpleegkundigen en verzorgenden zullen naar verwachting steeds vaker te maken krijgen met de situatie dat een patiënt bewust wil afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Er is behoefte aan kennis om deze patiënten goed voor te bereiden, te begeleiden en adequate palliatieve zorg te geven. (KNMG 2020). Sinds 2014 bestaat de KNMG-handreiking ‘Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen’ die ingaat op het adequaat en proportioneel verlichten van het lijden. Om uiteenlopende redenen kan een patiënt ervoor kiezen om bewust te stoppen met eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Een aanzienlijk aantal patiënten dat tot dit besluit komt, heeft te maken gehad met een afgewezen euthanasieverzoek.

Doelstelling:

Na deelname aan deze casuïstiekbespreking heeft de deelnemer meer kennis over BAVV om het levenseinde te bespoedigen. De verpleegkundige is in staat uitleg te geven over de fasen bij BAVV om het levenseinde te bespoedigen en de rol van de verpleegkundige hierbij.

Subdoelen:

De verpleegkundige kan:

  • Benoemen wat BAVV inhoudt.
  • Aangeven wat veelvoorkomende redenen zijn om te kiezen voor BAVV om het levenseinde te bespoedigen.
  • Informatie geven over de begeleiding van patiënt en naasten bij BAVV.
  • Multidisciplinair afstemmen en overdragen van relevante informatie
  • Vroegtijdig signaleren van symptomen en problemen bij BAVV, het in kaart brengen van de situatie en de te nemen acties te benoemen
  • de verschillende fasen en aandachtspunten bij BAVV benoemen en aangeven hoe de naasten hierbij te begeleiden.
Tijd17:15 - 19:30
LocatieGouda (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse

Tijd17:15 - 19:30
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse

Tijd17:15 - 19:30
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse

Tijd17:15 - 19:30
LocatieDelft (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is sinds januari 2011 een nieuwe organisatie waarin zeven regionale integrale kankercentra (IKC's) zijn gebundeld. Sinds januari 2104 is de laatste hierbij aangesloten. IKNL is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor professionals en bestuurders in de oncologische en palliatieve zorg. De inzet is om de impact van kanker te reduceren en de oncologische en palliatieve zorg continu te verbeteren. Iedere patiënt heeft recht op optimale oncologische en palliatieve zorg. Het samenwerken met zorgprofessionals en met de kennis, inzichten uit de data van de NKR bieden we handvatten om de zorg te verbeteren. Daarnaast ontwikkelt en implementeert IKNL beslissingsondersteunende toepassingen zoals predictiemodellen. Ook Oncoguide, waarin richtlijnen worden verrijkt met actuele data uit nationale en internationale databases en vertaald naar beslisbomen. De medisch specialist én de patiënt krijgen daardoor ter ondersteuning van hun besluitvormingsproces op de patiënt toegespitste informatie over de best passende behandeling volgens de laatste inzichten. IKNL draagt tevens nationaal en internationaal bij aan de beleidsvorming op het gebied van oncologische en palliatieve zorg. 
IKNL richt zich primair op de (para) medische zorgprofessionals, onderzoekers en besturen van zorginstellingen en op zorgverzekeraars, wetenschappelijke verenigingen en koepelorganisaties in de zorg.

IKNL locatie Utrecht Vergadercentrum Rijnkade 5, 3511 LC (4e verdieping) Utrecht
3511 LC
Utrecht
IKNL Utrecht Postbus 19079
3501 DB
Utrecht
088 234 6000