Opleidingen details Vereniging Ergotherapie Nederland
Module 1 Post HBO Kinderergotherapie ‘De Kritische en Kwaliteitsgerichte professional’ (ID nummer: 420092)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing5818-1-2021 t/m 18-1-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Omschrijving / samenvatting:                                                           

De module 1 ‘De Kritische en Kwaliteitsgerichte professional’ is een onderdeel van de Post HBO Specialisatie Kinderergotherapie.

Deel 1 van de Post HBO Specialisatie Kinderergotherapie bestaat uit 4 modules en 1 DPO dag (Doorlopende Professionele Ontwikkeling). Iedere module bestaat uit 3 contactdagen en 66 zelfstudie uren. Iedere module bestaat uit 12 studieweken.

Deel 2 is de vakinhoudelijke ontwikkeling Kinderergotherapie, waarbij deelnemers uit ieder domein (Occupation-based cursussen, Interprofessionele cursussen en Generieke therapeutische vaardigheden) 30 KP punten dienen te behalen. Bij het behalen van zowel deel 1 als deel 2 kunnen deelnemers kunnen zich inschrijven in het ‘Specialistenregister Kinderergotherapeut’ binnen het Kwaliteitsregister Paramedici.

Tijdens de zelfstudiedagen wordt gebruik gemaakt van Blended Learning, Journal club (online) en de (online) Doorlopende Professionele Ontwikkeling (DPO) zodat begeleiding geborgd is. De cursusdagen worden begeleid door docenten die ervaring hebben met het opzetten, uitvoeren en begeleiden van praktijkgericht onderzoek in de ergotherapie. In Rotterdam wordt de module gegeven door dr. Mieke Cardol, dr. Joan Verhoef en Michelle van Vliet.

Doel van Module 1:

De specialisatie Kinderergotherapie wil kritische en onderzoekende ergotherapeuten opleiden  die in staat zijn op een verantwoorde, open en onderbouwde wijze zorg en diensten te verlenen aan kinderen (en hun ouders of verzorgers). Het gaat hierbij om professionals die leren en ontwikkelen, reflecteren op eigen houding als professional, innoveren en bijdragen aan de kwaliteit van zorg en de ontwikkeling van hun beroep. Vanuit dit doel is deze module is gericht op het kennismaken met Evidence-Based Practice (EBP) en Praktijkgericht Onderzoek, en het oefenen en toepassen van de vaardigheden die dat vraagt in een uitdagende praktijkopdracht. Deze module levert daarnaast een ‘Agenda Kinderergotherapie’ op als gezamenlijk resultaat. 

 

Beroepsgroep
Ergotherapeuten
Cursus
 EN - Ergotherapeuten
In de module komen de volgende competenties aan bod, afgeleid van de eindkwalificaties expert kinderergotherapeut:

Clientgerichte competenties kinderergotherapeut:
• De kinderergotherapeut past specialistische en actuele kennis, inzichten en zijn probleemoplossende vermogens toe om complexe en onvoorspelbare problemen of vraagstukken binnen een gespecialiseerd werkgebied op te lossen.
• Hierbij integreert de kinderergotherapeut de ervaringskennis van (ouders van) kinderen.
• Hij handelt methodisch volgens combinaties van specialistische en/of nieuwe methoden en procedures, specialistische standaarden en het huidige beste bewijs en kan hiervan gemotiveerd afwijken.
• Hij toont verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de geboden zorg en dienstverlening.

Beroepsgerichte competenties kinderergotherapeut:
• De kinderergotherapeut draagt bij aan de verdere ontwikkeling van het beroep door relevante ontwikkelingen in beroep en maatschappij te signaleren en toe te passen in het eigen handelen.
• Hij draagt bij aan effectieve en efficiënte ergotherapeutische zorg en dienstverlening en de onderbouwing daarvan door het verrichten van praktijkgericht onderzoek, en het presenteren en publiceren van de resultaten van dit onderzoek.
 
 
Dr. Joan Verhoef Joan Verhoef is bewegingswetenschapper en ergotherapeut. In 2015 is zij gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift ‘Improving work participation of young adults with physical disabilities’. Zij werkt als hoofddocent op het thema ‘Evidence-based care’ bij de opleiding ergotherapie en het kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. Zij is lid van de raad van toezicht van Ergotherapie Nederland. Joan maakt deel uit van de redactie van de boeken ‘Evidence-based practice voor paramedici’ en ‘Evidence-based practice voor verpleegkundigen’ (2004, 2008, 2012, 2016) en ‘ZorgBasics Praktijkgericht onderzoek’ (2015).

Dr. Mieke Cardol Mieke Cardol startte haar loopbaan als ergotherapeut en werkte 15 jaar in de revalidatie. Na haar promotie (“Beyond disability: autonomy and participation in medical rehabilitation”) maakte zij de overstap naar wetenschappelijk onderzoek met een focus op participatie, autonomie en kwaliteit van bestaan van mensen met chronische aandoeningen. Sinds eind 2012 werkt Mieke Cardol als Lector Disability Studies bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, waar zij onderzoek, onderwijs en praktijken met elkaar verbindt.
https://www.hogeschoolrotterdam.nl/onderzoek/kenniscentra/zorginnovatie/
18
66
1100
1100 euro leden
1250 euro niet leden
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
31-1-2022 t/m 21-3-2022
Tijd09:30 - 17:00
LocatieBreukelen (NL) (Toon kaart)

17-5-2021 t/m 14-6-2021
Tijd09:30 - 17:00
LocatieTiel (NL) (Toon kaart)

18-1-2021 t/m 1-3-2021
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Ergotherapie Nederland is de landelijke Vereniging voor Ergotherapeuten

Orteliuslaan 750 3528 BB Utrecht
3528 BB
UTRECHT
0302628356