Opleidingen details Stichting Schola Medica
STARclass Spoedzorg in de huisartspraktijk 2021 (ID nummer: 419429)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster124 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Adequaat spoedzorg in de huisartspraktijk en/of op de HAP kunnen toepassen.

Passend in de toekomstvisie van de beroepsgroep huisartsen (2022) wordt spoedzorg meer en meer extramuraal verzorgd. De huisarts dient daartoe goed geëquipeerd te zijn. Centraal in deze cursus staat de herkenning van het toestandsbeeld en de onmiddellijke toepassing van levensreddende handelingen. Deze benadering is goed toepasbaar bij de spoedpatiënt in de dagpraktijk en op de HAP. Een zeer relevante cursus voor iedere huisarts en daarenboven in het kader van het opleiderschap voor nieuwe en ervaren huisartsen in samenwerking bij het opleiden van extra meerwaarde. In deze huisartsopleiderscursus wordt de hiervoor benodigde kennis aangereikt en worden de bijbehorende vaardigheden getraind.

Werkwijze:

In deze cursus is de meeste gehanteerde onderwijswerkvorm de scenariotraining. Hierbij wordt bij herhaling geoefend met simulatiepatiënten, die volgens een gedetailleerd uitgeschreven scenario getraind zijn levensecht te reageren op de interventies van de arts. De scenariotraining vindt plaats in groepjes van 6 cursisten, begeleid door een expert-docent. Alle simulatie-oefeningen worden voorafgegaan door een korte praktische instructie en afgesloten met een theoretische samenvatting.

Er wordt in de scenariotraining geoefend hoe te handelen in acute situaties m.b.v. de ABCDE systematiek, acuut handelen bij een ontregelde kwetsbare/palliatieve patient en in het nabespreken met en feedbackgeven aan de aios.

Om de ABCDE systematiek goed te kunnen toepassen worden de bijbehorende vaardigheden onder begeleiding van een ervaren trainer geoefend.

De acute kindergeneeskunde is ook een onderdeel van de cursus. In workshops wordt de benadering van het acuut zieke kind behandeld. Bijbehorende vaardigheden worden in een skills station geoefend en de PBLS (Pediatric Basis Life Support).

De cursisten wordt gevraagd om voorafgaand aan dagdeel 3 een huiswerkopdracht in te leveren, welke op dag 3 zal worden besproken. Er zijn meerdere opties betreffende de huiswerkopdracht: het inbrengen van een “tip & trick” in de spoedzorg (met bijbehorende achtergrond/literatuur), het beschrijven van een casus over een spoed patiënt die ze hebben opgevangen of een vraag betreffende het thema spoedzorg waarin ze de verdieping zoeken.

(Meerdaagse) Nascholing
995
995 voor opleiders 1890 voor niet-opleiders
21-12-2021 t/m 4-2-2022
Tijd10:15 - 15:20
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

28-9-2021 t/m 22-10-2021
Tijd10:15 - 15:20
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Stichting Schola Medica organiseert cursussen voor artsen in opleiding tot huisarts of specialist ouderengeneeskunde en hun opleiders. Daarnaast zijn er cursussen voor artsen niet in opleiding tot specialist (anios) en voor docenten. Voor iedere doelgroep wordt een verschillend programma geboden.

Schola Medica Orteliuslaan 750
3528 BB
Utrecht
Postbus 19025
3501 DA
Utrecht
0302273000