Opleidingen details Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders
De vaardige geestelijk verzorger, nieuwe rollen, nieuwe kansen! (ID nummer: 419246)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Persoon en werk3,59-3-2021 t/m 8-3-2022
Vakbekwaamheid109-3-2021 t/m 8-3-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze leergang is ontwikkeld door drs. W Huizing, stafmedewerker Relief en projectleider van deze leergang. In samenwerking met o.a. drs. A.M. Stegenga eveneens stafmedewerker Relief. Het is het derde jaar dat deze training wordt gegeven. Iedere keer wordt deze grondig bijgesteld op basis van de evaluatieformulieren die deelnemers hebben ingevuld (en leergang elk jaar gewaardeerd met bijna een 9), (maatschappelijke) ontwikkelingen, ervaringen met de groep deelnemers en opnieuw vastgestelde te behalen doelen. Uitvoering is in handen van specialisten op het aangeboden vakgebied. (zie bijlage) werkzaam bij Reliëf of externen

Deze leergang richt zich met name op alle aspecten van de vakbekwaamheid (en de door de SKGV daaronder genoemde competenties) maar mede op competenties die zijn aan te merken als ‘persoon en werk’. Bij de inhoudelijke competenties komt met name het ethische aspect aan bod.

De leergang omvat zes inspirerende oefendagen (daarmee ligt het accent op de vaardigheden en de vakbekwaamheid) waarin de - veranderende - rol van de GV centraal staat binnen de -eveneens- veranderende context in de zorg. Het gaat niet alleen om visie, het najagen van idealen en het maken van plannen. In deze cursus leert de GV'er hoe hij/zij praktisch, vaardig en adequaat in kan spelen in de contacten met cliënten, collega's, bestuurders, netwerken e.a. Zij oefenen en ontwikkelen zich in de vele rollen die de GV anno 2020 heeft zoals: ondernemer, beleidsadviseur, coach, communicator, trainer, docent en projectleider. In die rollen komen de verschillende competenties aan de orde die vallen onder Vakbekwaamheid:

Bij ondernemer met name de intermediaire en communicatieve

Bij beleidsadviseur expliciet de communicatieve, organisatorische en methodische

Bij coach de nadrukkelijk de agogische en communicatieve

Bij communicator de communicatieve en hermeneutische en vanzelfsprekend de intermediaire

Bij trainer de educatieve en communicatieve

Bij projectleider uiteraard ook de communicatieve en methodische competenties.

Vooraf wordt door de docent huiswerk voorbereid en toegestuurd aan de GV dat tevens input is voor de oefendag. Tijdens de bijeenkomst wordt dat uitgewerkt, inclusief literatuur en wordt er veel tijd ingeruimd voor oefenen en feedback. Na iedere dag wordt er een reflectieverslag geschreven., Daarmee komen de persoonsgerichte competenties aan de orde: zelfreflectief, dialogisch en integratief. De reflectieopdracht en verslagen die deelnemers schrijven worden gelezen door de studieleiders, die feedback geven en in sommige situaties een aanvullende supervisiesessie aanbieden.  Tijdens de trainingsdagen zelf is er volop dialoog als er in groepen feedback wordt gegeven of dilemma’s worden besproken.

De leergang is opgebouwd volgens het systeem van Bloom. Daarmee wordt balans in theorie en praktijk geborgd. (bijl.). Uit de evaluaties en latere contacten blijkt dat deze waardevolle cursus  praktisch heel goed toepasbaar is en de functie van de GV'er meerwaarde biedt.

De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers om het hoge beoogde rendement te kunnen behalen.

drs. W. Huizing, drs. A.M. Stegenga, mw P. van Leeuwen, drs. T.M. Scheeres - Feitsma
42
9-3-2021 t/m 18-1-2022
Tijd9:30 - 16:30
Locatie

MISSIE

Reliëf komt op voor zin in zorg. Geïnspireerd door de bijbel en de christelijke traditie, staat Reliëf op de bres voor inspiratie en bezieling in de zorg. Reliëf maakt zich sterk voor de essentiële waarden van zorg: aandacht, betrokkenheid, liefde, verantwoordelijkheid, deskundigheid en gelijkwaardigheid.

Met die missie hebben 160 zorginstellingen zich verenigd. Zowel ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen als instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap en de GGZ zijn lid. Reliëf heeft daarnaast een groeiende groep individuele leden en donateurs.

Vanuit de overtuiging dat menslievende zorg in de kern gaat om relaties, om mensen die iets voor elkaar betekenen, ondersteunt Reliëf zorgaanbieders om een omgeving te creëren waarin mensen tot hun recht komen. Reliëf helpt zorgaanbieders om de ethische, levensbeschouwelijke en spirituele dimensies van zorg een plaats te geven, zodat mensen met hart en ziel menslievende zorg kunnen geven én ontvangen. We stimuleren aandacht voor de vraag en het verhaal van mensen die zorg behoeven. En we verhelderen ervaringen van zorgverleners en helpen deze in een perspectief te plaatsen.

Reliëf belegt jaarlijks conferenties en symposia over thema’s rond identiteit, zingeving en ethiek in de zorg. Daarnaast geven we relevante publicaties uit en het tijdschrift Zin in Zorg. Aan zorgaanbieders biedt Reliëf scholing en training aan, bijvoorbeeld over levensvragen, morele dilemma’s en waardegericht werken.

Zaagmolenlaan 4 3e etage 3447 GS Woerden is gewijzigd per 1-1-2020
3447 GS
Woerden
0348-748880