Opleidingen details Physio.boost bv
De Neurologische schouder: waar manuele inzichten de neurologische blik verruimen. (ID nummer: 418513)
 (16) 

Beoordeling per persoon

 22-1-2022
Inhoud te weinig toepasbaar bij NAH patiënten
 24-11-2021
Het zou gericht zijn op de revalidatie van neurologische patiënten, maar het had meer inzicht in het traumatologische gebied en onvoldoende om te worden toegepast bij acute en subacute neurologische patiënten
 14-10-2021
 9-10-2021
Goed
 9-10-2021
nuttig maar enkel voor echt goede neuro patiënten, had ook iets meer aandacht gewild voor een slappe parese...
 8-10-2021
 6-10-2021
Het was een duidelijke goede opleiding. De lesgever had af en toe de vragen moeten stoppen en achteraf de mogelijkheid tot vragen geven, zodat hij zijn volledige voorbereiding in de les had kunnen uiteenzetten.
 5-10-2021
Interessante bijscholing op een unieke locatie
 4-10-2021
 4-10-2021
 4-10-2021
De opleiding was zeer goed georganiseerd met een ervaren opleider. Ik heb vooral heel veel kennis vergaard over het praktisch testen van het schoudercomplex alsook het behandelen met manuele - en oefentherapie. Af en toe miste ik een meer neurologische kijk op het schoudercomplex.
 3-10-2021
goede organisatie met een duidelijk schema
 29-9-2021
 29-9-2021
 27-9-2021
niet specifiek voor neuro, hoewel de titel dit wel deed uitschijnen. Veel meer focus op sportletsels en geen aandacht voor neurologische schouderpijn, spasticiteit, fasen na beroerte, ... De lesgever had weinig kennis over de neurologische patiënt.
 27-9-2021
Interessant als opfrissing rond manuele therapie rond de schouder. Het was echter wel duidelijk dat de invalshoek van sport kine en de neurologische insteek toch erg verschillen. Ook minder bruikbaar bij de zwakkere patiënt. Zeker eentje om verder te ontwikkelen, maar dan misschien in wat meer overleg met gespecialiseerde neuromotorische kinesitherapeuten
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch1424-9-2021 t/m 31-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

‘Getuigenis met betrekking tot het ontstaan van de cursus’

Een onverwachte en corona gerelateerde transfer van de dienst sportkinesitherapie naar NAH binnen het UZ Leuven lag mede aan de basis van het ontstaan van deze cursus. Als clinicus met bijzondere interesse in de schoudergordel bleken er verrassend veel overeenkomsten tussen de ‘neurologische’ – en de locomotorische ‘sportschouder’ te zijn. Tools zoals manuele therapie, klinische krachtevaluaties en hieruit voortvloeiend neuromotorische oefentherapie met trainings- en sportspecifieke evolutie bleken ook binnen deze populatie goed te kunnen landen en bruikbaar. Binnen de opleiding ‘ De neurologische schouder: waar manuele inzichten de neurologische blik verruimen’ komen deze aspecten ruimschoots aan bod en worden ze gekaderd binnen een sportkinesitherapeutische context met sterk wetenschappelijke argumentatie.

‘Inhoudelijke aspecten’

Dit is een uitermate praktijkgeoriënteerde opleiding met inhoudelijk 2 grote onderdelen:

*detectie van locomotorische risicofactoren binnen de neurologische schouder met aandacht voor weke delen restricties (schouderkapsel, musculatuur) op het vlak van mobiliteit en kracht. Dit wordt zowel glenohumeraal alsook scapulothoracaal bekeken, (*) klinisch beoordeeld en getest. Daarnaast ook integratie van posturale statische- en dynamische aspecten.

(*) met uitbreiding naar het ellebooggewricht

*op basis van voorgaande elementen wordt in tweede instantie een oefenstrategie ontplooid waarbij de schouder ook wordt geïntegreerd binnen het gehele lichaam (koppeling met onderste lidmaat en aspecten van core stability). Hierbij komen wellicht ook tools ter ondersteuning en feedback aan bod zoals taping en het gebruik van live- en delayed biofeedback. Ook het verleggen van de oefenprikkel richting ‘trainingstherapie’ komt aan bod. Naast oefen- en trainingsinsturing is er ruimschoots tijd voor manuele therapie als behandeltechniek (schouder – elleboog – nek).

‘Leerdoelen’

-meer inzicht verwerven in de klinische risicofactoren en - signalen die naar dysfunctie leiden bij het schoudergewricht en dit op zowel het glenohumerale gewricht alsook de scapulothoracale regio

-vertalen van deze signalen naar concrete manuele behandel– en oefenprotocollen

-praktisch inoefenen van deze klinische onderzoeks- en behandelaspecten

-ervaren hoe deze lokale oefentherapie kan worden verruimd naar meer globale oefen- en trainingstherapie

-gebruik leren maken van specifieke tools zoals dynamometrie, biofeedback en taping ter facilitatie van het neuromotorisch leren

Styn Vereecken
Styn studeerde af in 1997 als licentiaat in de motorische revalidatie en kinesitherapie aan de universiteit van Gent en specialiseerde zich daarna binnen het domein van de sportkinesitherapie aan de KU Leuven (master - 1998) en de VU Brussel (master of science - 2008). Sedert 1997 is hij verbonden aan het Sportmedisch Adviescentrum (https://faber.kuleuven.be/nl/smac) van het UZ Leuven waar hij instaat voor de behandeling en preventie van sport specifieke pathologie, voornamelijk binnen de domeinen van zowel fysische geneeskunde, orthopedie en traumatologie.

Binnen deze setting besteedt hij veel aandacht aan de fysieke begeleiding van jonge topsporters binnen het volleybal. Daarnaast heeft hij een bijzondere interesse voor de preventie en behandeling van (complexe) schouderpathologie. Naast zijn klinische bezigheden is hij mede bestuurslid en oprichter van ‘Schoudernetwerk Vlaanderen’ (www.schoudernetwerkvlaanderen.be) en de ‘Belgian Federation of Sports Physiotherapy’ (www.bfsp.be). Verder is hij als gastdocent verbonden aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (Faber) van de KULeuven binnen de bachelor, master en postgraduaat opleiding en als kinesitherapeut binnen team Belgium van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (B.O.I.C.).
7
220
 
Tijd9:00 - 17:00
LocatieMechelen (BE) (Toon kaart)

 Physio.boost bv
 (526) 

Physioboost organiseert opleidingen en studiedagen voor kinesitherapeuten en ergotherapeuten met bijzondere interesse voor de neuromotorische revalidatie.

Physioboost streeft ernaar om kwaliteitsvolle, evidence based gerichte opleidingen en studiedagen aan te bieden.

Topics uit verschillende domeinen van de kinesitherapie kunnen aan aan bod komen, waarbij de neurologische patiënt en zijn behandeling steeds centraal staat.

Esdoornlaan 4
2820
Bonheiden
0497398640