Opleidingen details Novilo
Gevorderdenopleiding Talentbegeleider (ID nummer: 417086)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen35011-11-2021 t/m 10-11-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GHO35011-11-2021 t/m 10-11-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk35011-11-2021 t/m 10-11-2024
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen35011-11-2021 t/m 10-11-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Novilo staat bekend om de opleidingen tot Talentbegeleider, zowel in het Basisonderwijs, Voortgezet onderwijs als voor Zelfstandigen. Deze leggen een goede basis voor het begeleiden van getalenteerde kinderen in een reguliere setting en geven antwoord op vragen als: “Hoe kun je zorgen dat deze leerlingen met enigszins normale doelen binnen het schoolsysteem redelijk gelukkig zijn en behoorlijke resultaten halen?”

Wanneer klassikale aanpassing van de lesstof of het ontwikkelen van beleid onvoldoende blijkt te zijn, hoe begeleid je dan een getalenteerd kind in zijn stagnerende ontwikkeling? Hoe ga je om met een kind dat op verschillende gebieden een andere ontwikkeling doormaakt? Het enerzijds voorloopt, maar op een ander gebied moeizaam mee komt.  En hoe ga je om met kinderen die in levensvaardigheden vastlopen? Om juist deze leerlingen te begeleiden heeft Novilo deze gevorderdenopleiding opgezet.

De gevorderdenopleiding is ontstaan vanuit de vraag van talentbegeleiders die verder wilden komen nadat ze zich reeds jaren in talent en hoogbegaafdheid verdiept hadden. Begin 2014 zijn we succesvol gestart met de eerste gevorderdenopleiding. Deelnemers geven ons terug dat zij zich de inhoudelijke kennis over wetenschappelijke theorieën en modellen eigen hebben gemaakt maar ook dat het integratieve karakter hetgeen is dat de opleiding zoveel body geeft. Door het framework van integrale theorie waarin diverse ontwikkelingspsychologische modellen een plek vinden, is het mogelijk om niet enkel het kind te zien achter het gedrag, maar met name ook de reeds aanwezige kennis en ervaring van de deelnemers zelf  hierin te integreren.

Vrijwel al onze interventies komen voort uit de laatste stand van de neurowetenschap, psychologie en psychotherapie, waarbij we ons bewust zijn dat deze gebieden nog niet altijd volledig uitgekristalliseerd zijn. In deze setting zoeken we samen met jou naar interventies die hun effect in de praktijk bewezen hebben.

De opleidingsdagen zijn gepland in één jaar, je hebt daarna nog de mogelijkheid tot een uitloop om eventuele opdrachten af te ronden, en modules en/of colleges te volgen. De groep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers om te zorgen voor een maximale persoonlijke inbreng en interactie. Voor elke opleidingsgroep geldt dat er voldoende deelnemers moeten zijn.

1: ‘Kennismaking en een gezamenlijk framework’

De eerste dagen staan in het teken van elkaar leren kennen. We maken kennis met de theorie van Spiral Dynamics en diverse modellen om naar de mens te kijken.

2: ‘Motivatie, geluk en menselijke behoeften ten behoeve van verandering’

Aan de basis van de oplossing van elk probleem ligt een dieper begrip van de drijfveren van de mens. We maken kennis met de theorie van Tony Robbins, de 7 steps om te komen tot blijvende verandering. We kijken naar wat iemand drijft. Wat leidt tot geluk? En wat leidt tot depressie? Wat zorgt ervoor dat iemand wil veranderen? En uiteraard: welke interventies kun je toepassen?

3: ‘Kind in beeld’

Hoe help je kinderen om blijvend te veranderen? Vanuit de theorie van de Integral Lines in combinatie met diverse ontwikkelingstheorieën komen we tot een overzichtelijk model waarmee we een kind ‘in beeld kunnen brengen’. Waar liggen de kansen? Wat zijn de uitdagingen? En welke oplossingen zijn er mogelijk om tot de volgende ontwikkelingsstap te komen? Vanuit deze basiskennis leer je gericht interventies te plegen om kinderen vooruit te helpen.

4: ‘Omgaan met extremen’

In dit opleidingsblok leer je kijken naar welke zaken er schuil kunnen gaan achter bepaalde gedragingen die we terugzien bij diverse (ontwikkelings-)stoornissen. We kijken naar casussen van twice exceptionals en wat er nodig is om hen te begeleiden.

5: ‘Bringing it all together’

Terugkijkend op de frameworks waarbij veel tijd wordt uitgetrokken om alle theorie en methodieken uit de opleiding in uitgebreide coachingssessies te oefen op elkaar met feedback van de medestudenten en de trainers. Verder sluiten de deelnemers de opleiding af met een eindpresentatie over hun proces in de opleiding of over hun eindinterventie.

 

Beroepsgroep
Gezinshuisouders
GGZ-agogen
Maatschappelijk werk
Sociaal Agogen
Nee
Bestand  
_G-OTB Studiegids.pdf17-12-2020 12:02190 KB
 Gezinshuisouders
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Sociaal Agogen
 Sociaal Juridisch dienstverleners
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenAlgemeen Maatschappelijk Werk
SectorenAlgemeenCrisisopvang
SectorenAlgemeenMaatschappelijke Opvang
SectorenJeugdJeugdbescherming
SectorenJeugdJeugdhulpverlening
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
SectorenZorgGeestelijke Gezondheidszorg
SectorenOverigAlle sectoren
Thema'sThema'sDiversiteit
Thema'sThema'sZingeving
11-11-2021 t/m 31-7-2022
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)

Novilo begeleidt basis- en middelbare scholen in het creëren van een plek voor getalenteerde en hoogbegaafde leerlingen. Op de eerste plaats staat het welzijn van de leerlingen. Daarnaast zijn productiviteit, het behalen van kerndoelen en het aanleren van vaardigheden bij ieder kind voor Novilo van groot belang. Deze begeleiding geven we vorm door teamtrajecten, opleidingen, workshops en kenniscolleges over uiteenlopende onderwerpen als perfectionisme, faalangst, onderpresteren, signaleren, differentiëren en klassenmanagement.

Europalaan 400 [begane grond]
3526 KS
Utrecht
Op de Leues 15
5926 VJ
Venlo
088-2080810