Opleidingen details TU Eindhoven / Clinical Informatics
Leergang CMIO/CNIO 2021-2022: Module 1-6 (ID nummer: 417060)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen2423-2-2021 t/m 22-2-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoelen: zie bijlage

Module 1:

Binnen de module “Governance van de informatiefunctie” staat het besturen en beheersen van de complexe informatiefunctie binnen de zorginstellingen centraal. Zorginstellingen zijn zeer informatie intensief, alle beslissingen/behandelingen binnen het zorgproces worden genomen op grond van de beschikbare informatie. De innovaties op gebied van verzamelen en delen van informatie met andere instellingen en patiënt gaan steeds sneller en tegelijkertijd worden de eisen met betrekking tot privacy en beveiliging steeds hoger.

Module 2:

Binnen de module “het 5-lagen model en interoperabiliteit” staat informatieuitwisseling centraal. En de vraag hoe organisaties zich hierop moeten inrichten.
Doel van de informatieuitwisseling is zonder verlies van informatie (en context) informatie van de ene zorgverlener naar een andere zorgverlener in het zorgnetwerk van de patiënt te krijgen. Of naar de patiënt zelf. En dat met behulp van computersystemen.
Computersystemen waarvan menig zorgverlener het eerder een last dan gemak vindt. Dat eerder iets van de afdeling automatisering dan van de zorgverlener lijkt te zijn.
Dit is niet uniek voor de zorg. Dit speelt of speelde in alle bedrijfstakken. Architecten hebben modellen ontwikkelt die helpen het geschetste probleem op te lossen. Wij bespreken het veel gebruikte 5-lagenmodel.

Module 3

Binnen de module “De kansen van EPD’s en ECD’s” verkennen we met de deelnemers wat het volwassenheidsniveau van de bekende EPD’s en ECD’s en welke kansen en ontwikkelingen nog mogelijk zijn met de huidige software en in de nabije toekomst. Aan de orde komen zorgpaden/value based healthcare, beslissingsondersteuning, en hergebruik van data uit het EPD voor indicatoren en process mining. Ook gaan we aan de slag met implementatie uitdagingen van EPD’s en ECD’s en daarbij is ook aandacht voor de inrichtingskeuzes.


Module 4

Binnen de module “patiëntinteractie: eHealth, portalen, PGO” staat de samenwerking met de patiënt via digitale kanalen centraal. Daarnaast de (wetenschappelijke) kennis over de implementatie van eHealth, waaronder patiëntenportalen en patiënten gezondheidsomgevingen (PGO).
Onder eHealth verstaan we in deze module: “the use of information and communication technologies for health. It is seen as a possible solution in decreasing the burden on the healthcare system. E-health creates opportunities to deliver new forms of healthcare and to expand services without the need to increase the existing workforce.” (WHO)

Module 5

Binnen de module “Standaarden en afsprakenstelsels” laten we de cursisten kennismaken met het standaarden landschap. We laten zie hoe standaarden van zorgstandaarden tot implementatiestandaarden gebruikt worden. We zullen de voor CMIO/CNIO’s belangrijkste standaarden langslopen. Eenheid van Taal en de daarbij behorende standaarden zullen daarbij nader uitgelicht worden. Ook zullen we laten zien wat voor waardevolle data voor onderzoek dit oplevert. Referentie architectuur, zorginformatiebouwstenen en toepassing daarvan is een ander belangrijk onderdeel. Tenslotte zal er meer aandacht gegeven worden wat er komt kijken bij de implementatie van een standaard.


Module 6

Binnen de module “Data” staan de ontwikkelingen op het gebied van verzamelen, tonen en gebruiken van data en informatie centraal. De ontwikkelingen op dit gebied gaan heel snel omdat er enerzijds heel veel data wordt verzameld en anderzijds de software en rekenmogelijkheden zo krachtig worden dat het steeds eenvoudiger wordt om hier nuttige informatie van te maken. Deze informatie kan toegepast kan worden om processen te optimaliseren, (zorg)uitkomsten beter te visualiseren, door middel van Big Data betere relaties te leggen of met behulp van Artificiële Intelligentie voorspellingen te kunnen doen.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
College voor Accreditatie Huisartsen (CvAH)KNMG-GAIA
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenModule 1 gaat vanwegen Corona online door. Locatie module 2: BCN Utrecht CS, Catharijnesingel 48, 3511 GC Utrecht, Locatie module 3+4: Eenhoorn Amersfoort, Locatie module 5+6: n.n.
Bijeenkomsten
 Scholing AlgemeenAantal urenDatumTijd
Module 1: Governance van de Informatiefunctie4423-02-202116:00 - 21:30
Module 2: Het 5-lagen model en interoperabiliteit4413-04-202116:00 - 21:30
Module 3: De kansen van EPD’s en ECD’s4415-06-202116:00 - 21:30
Module 4 : Patiëntinteractie: eHealth, portalen, PGO4421-09-202116:00 - 21:30
Module 5: Standaarden en afsprakenstelsels4423-11-202116:00 - 21:30
Module 6: Data4425-01-202216:00 - 21:30

De TU/e biedt tweejarige post-master ontwerpersopleidingen aan (PDEng). Net als bij de promotie krijg je de status van TU/e-werknemer als je voor de opleiding wordt geselecteerd. De opleiding is typisch “hospital-based, university-managed”: d.w.z., de trainee werkt vanaf dag één van de opleiding in de opleidingsinstelling en past theorie en vaardigheden van cursussen, workshops en trainingen direct toe in de klinische praktijk (in de vorm van casussen, projecten, e.d.). 

De opleiding leidt tot een Professional Doctorate in Engineering (PDEng-graad). Deze opleidingen worden verzorgd onder de vlag van 4TU.School for Technological Design, Stan Ackermans Institute, een gezamenlijk initiatief van de vier Nederlandse technische universiteiten.

De opleiding is ook een deel van de School of Medical Physics and Engineering Eindhoven (SMPE/e; www.tue.nl/smpee). Het doel van deze school is jonge, technologische professionals op te leiden om te werken binnen de gezondheidszorg.

Technische Universiteit Eindhoven 19, Flux 0.110 Groene Loper
5600 MB
Eindhoven
Technische Universiteit Eindhoven T.a.v. K. Tietze 19, Flux 0.110 Postbus 513
5600 MB
Eindhoven
040 247 5897