Opleidingen details Afdeling Heelkunde, Amsterdam UMC, locatie VUmc
Laterale klieren rectum carcinoom (snapshot research group) (ID nummer: 416303)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing radiologie312-3-2021 t/m 11-3-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Achtergrond: Een van de factoren die tegenwoordig een lokaal recidief (LR) van rectumcarcinoom kan verklaren zijn vergrote laterale lymfeklieren (LLNs). Recente studies hebben aangetoond dat patiënten met een laaggelegen rectumtumor én vergrote LLNs van ≥7 mm een hoog 5-jaars risico hadden op een lateraal lokaal recidief (LLR) van 19.5%, ondanks (C)RT. Wanneer deze LLNs na (C)RT niet verkleind waren, was het risico 52%. Wanneer een laterale lymfeklier dissectie (LLND) werd uitgevoerd, daalde het risico op LLR naar 5.7%.

Echter, in de dagelijkse praktijk worden de LLNs niet zo nauwkeurig beoordeeld en worden vaak dezelfde criteria gebruikt als voor mesorectale klieren, terwijl onderzoek heeft bewezen dat LLNs zich anders gedragen waardoor met name de grootte van belang is. Daarnaast varieert ook de behandeling van LLNs. Deze worden niet altijd geïncludeerd in de radiotherapie bestralingsvelden en de chirurgische procedure hiervoor is niet gestandaardiseerd. Bewustwording van dit probleem en een eenduidige behandeling ontbreken nog. De eerste stap is de bewustwording te vergroten, waarbij vooral de radioloog een cruciale rol speelt.

Binnenkort gaat de studie Snapshot rectumcarcinoom 2016 van start in Nederland; een landelijk retrospectief dossieronderzoek van alle patiënten die in 2016 geopereerd zijn wegens een primair rectumcarcinoom. Radiologen en radiotherapeuten zullen de MRI-beelden en bestralingsvelden opnieuw beoordelen van de patiënten met een distale cT3/T4 rectumcarcinoom op aanwezigheid van vergrote LLNs. Hierdoor kan de aanwezigheid van LLNs en de landelijke variatie in de diagnostiek en behandeling hiervan onderzocht worden.

In deze training zal er ook aandacht zijn voor mrEMVI; een nieuwe factor wat vaak verward wordt met LLNs. Uit onderzoek is gebleken dat mrEMVI een prognostische factor is voor hematogene verspreiding, in tegenstelling tot LLNs die vooral een verhoogd risico geven op een LR. De LLNs dienen anders beoordeeld te worden dan de mesorectale klieren en er is een verschil tussen het ‘iliaca interna/obturator compartiment’ en is het van belang deze goed te kunnen onderscheiden. Deze training zorgt voor een hoge kwaliteit van het onderzoek en de kennis kan direct geïmplementeerd worden in de dagelijkse praktijk.

Training: 30 min Uitgangssituatie: vooraf 3 casussen met geanonimiseerde MRI-beelden & vragen.120 min Online meeting met 2 experts: Welkomstwoord 10 min, Achtergrond 30 min (belangrijke literatuur, criteria verdachte laterale lymfeklier, primaire versus restadiërings MRI, mrEMVI), Anatomische grenzen van de laterale compartimenten: 20 min, Resultaten uitgangssituatie 45 min (discrepanties en valkuilen, eigen inbreng uit de kliniek), Discussie: 60 min (door middel van de voorbeeld MRI-beelden en casussen zullen deze onderwerpen verder verduidelijkt worden. Deze meeting zal gegeven worden door prof. dr. Beets-Tan en dr. Horsthuis, beide radiologen erg betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar LLNs en hebben veel ervaring met het beoordelen hiervan. Tijdens de training kan door middel van de chatfunctie of het kenbaar maken van een vraag interactie plaatsvinden tussen de sprekers en de deelnemende radiologen. Op deze manier hopen wij kennis op te bouwen, bewustwording te vergroten en ruimte te geven voor specifieke vragen of problemen met een expert te bespreken).Vragen & afsluiting: 15 min. 30 min: Kwaliteitscontrole: achteraf een aantal casussen waarbij ze de opgedane kennis kunnen testen.

Specifieke leerdoelen: In aanraking komen met nieuwe aspecten zoals laterale lymfeklieren en mrEMVI. Laterale lymfeklieren en mrEMVI kunnen beoordelen volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Aspecten binnen reële casuïstiek te oefenen en zo hun nauwkeurigheid en consensus te verbeteren en vragen te stellen aan een expert p[ het gebied van rectumcarcinoom. Vergroot van de bewustwording, wat zeker ook een voordeel is voor de dagelijks praktijk. De nauwkeurigheid van de Snapshot rectumcarcinoom 2016 verbeteren, de landelijk bewustwording vergroten van specifieke radiologische onderwerpen die van belang zijn in de dagelijks praktijk.

Tijdschatting: 30 minuten casuïstiek vooraf, 3 uur online meeting, 30 minuten casuïstiek achteraf. Evaluatie: een week ontvangen de deelnemers een evaluatieformulier. Aangevraagde punten: 3

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Accreditatiepunten plan 11-12-2020.docx11-12-2020 14:4836 KB
 
0
Hoofdniveau
Algemene radiologie
Abdominale radiologie
Tijd14:30 - 16:30
Locatie

Tijd16:00 - 19:00
Locatie

Tijd16:00 - 19:00
Locatie
Opmerkingen2 sessies: 12 maart en 25 maart 2021 van 16:00-19:00 bij beide bijeenkomsten

.

De Boelelaan 1117
1081 HV
Amsterdam
De Boelelaan 1117
1081 HV
Amsterdam
020 44 44526