Opleidingen details Stichting Huisartsenposten West-Brabant
Aan de slag met triage (ID nummer: 415496)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing611-2-2021 t/m 11-2-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Beoordeling ABCD-(in)stabiliteit.
Te vaak nog wordt veronderstelt dat, wanneer men de hulpvrager zelf aan de lijn heeft, er sprake is van ABCD-stabiliteit. Uit onderzoek blijkt echter het tegendeel! Bij de beoordeling van de vitale lichaamsfuncties gaat het niet alleen om het herkennen van verstoring en of uitval van de vitale lichaamsfuncties, maar vooral ook om het herkennen van de bedreigde, maar nog niet uitgevallen vitale lichaamsfuncties. Tijdens de training wordt dan ook ingegaan op frequent voorkomende casuïstiek/patiëntencategorieën (voor het overzicht hiervan zie tabel 2 uit de NHG-TriageWijzer) waarvan blijkt dat er sprake is van potentiële ABCD-instabiliteit. De triagist wordt geleerd tijdens de opening van het gesprek al direct aandacht te hebben voor de ABCD-vragen, gerelateerd aan de eerste klachtpresentatie van de beller. Het systematisch en (soms ook meer) expliciet doorvragen naar de ABCD-vitale lichaamsfuncties past in een werkwijze van denken in toestandsbeelden en urgenties. Behalve de ABCD-beoordeling bij volwassenen krijgt ook de ABCD-beoordeling bij (jonge) kinderen de aandacht. Hoe wezenlijk anders is het uitvragen van de vitale lichaamsfuncties bij (jonge) kinderen!

Het denken in toestandsbeelden en urgenties.
Triage betekent denken in toestandsbeelden en urgenties. Hoe verleidelijk is het om in medische diagnoses te denken!  Zowel triagisten, alsook huisartsen zijn opgeleid vanuit een medisch denkmodel, een model wat de patientveiligheid op de huisartsenpost tijdens de urgentiebepaling niet ten goede komt. Medische veiligheid tijdens triage is gebaat bij het denken in urgenties en toestandsbeelden en niet gericht op het stellen van een diagnose, het vormen van een oordeel of het doen van aannames. Het denken in toestandsbeelden en urgenties vraagt naast het goed kunnen beoordelen van de ABCD-(in)stabiliteit, een open oriëntatie in de intakefase van het triagegesprek. Van triagisten wordt gevraagd dat zij zich als het ware kunnen voorstellen hoe de hulpvrager er bij zit, dan wel ligt. Voor het maken van dit “filmpje” is een aantal vragen ondersteunend naar het creëren van het toestandsbeeld:

  • wat is de hoofdklacht en zijn er bijkomende klachten
  • wat is er gebeurd (trauma versus non-trauma) en
  • de acuutheid en beloop van de klacht.

Niet alleen het uitvragen hiervan is van belang, ook sensitiviteit en het waar nodig goed doorvragen zijn hier kwaliteiten die van de triagist gevraagd worden.

Pijn en pijnanalyse tijdens de triage.
De hoeveelheid pijn is van invloed op de urgentieuitkomst. Iemand met ernstige pijnklachten verdient immers een hogere urgentie. De triagist wordt (opnieuw) geleerd op een methodische wijze pijn nader te analyseren en te scoren.  Waar mogelijk wordt tijdens de training aangesloten  bij het binnen uw organisatie gebruikte pijnbehandelprotocol.

Ook andere aspecten die als lastig worden ervaren tijden het gebruik van de NTS komen aan de orde komen. In ieder geval passeert een aantal hoog risicogroep patiënten met de daarbij behorende klachtpresentaties de revue, waarbij de triagist wordt geleerd de specifiek triagecriteria uit de betreffende NTS-ingangsklacht om te zetten in een voor de beller begrijpelijke vraagstelling. Focus is hierbij dat de juiste vraag bij het juiste triagecriterium wordt gesteld, waar nodig wordt het waarom van bepaalde triagecriteria nogmaals toegelicht. Ook keuze ingangsklacht krijgt tijdens de casuïstiekbespreking de aandacht, ook wanneer een ingangsklacht niet direct voor handen is.

Fysieke triage.
Slotstuk van het onderdeel vakinhoud en content NTS wordt gevormd door aandacht voor de fysieke triage. Hoe anders is de fysieke triage dan de telefonische triage! Naast het luisteren zijn ook het kijken (wat zie ik aan de patiënt, hoe loopt hij en hoe snel?) en voelen (hoe voelt zijn huidtemperatuur bij het schudden van de hand en is deze klam of droog?) belangrijke instrumenten  die moeten worden ingezet bij de fysieke triage. Opnieuw staan de beoordeling van de vitale lichaamsfuncties centraal, het scheppen van het toestandsbeeld, de pijn en pijnbeoordeling.

Cursus
Kennis aspecten
Opbouw TriageWijzer
ABCD methodiek
Trauma / non-trauma
Opbouw gespreksmodel
LSD
Inzicht aspecten
Cursist weet hoe de TriageWijzer als instrument te gebruiken bij de ondersteuning van de triage en kan de meerwaarde van het gebruik hiervan benoemen.
Cursist is zich ervan bewust dat bij het afnemen van de telefonische triage extra eisen stelt aan de communicatieve vaardigheden en kan hier ook naar handelen.
Angelique van der Heijden, trainer en manager Expertisecentrum triage
Corien van de Sande- de Backer, docent triage en acteur
Bestand  
Aan de slag met triage 2020-2021 AvdH def.pdf3-12-2020 14:471441 KB
 
6
0
11-2-2021
Tijd09:30 - 16:00
LocatieEtten-Leur (NL) (Toon kaart)

Stichting Huisartsenposten West-Brabant: Organisatie waaronder alle huisartsenposten in de regio West-Brabant vallen en waarbij ongeveer 300 huisartsen zijn aangesloten

Schoonhout 215
4872 MC
Etten-Leur
088-7763390