Opleidingen details RINO Groep Utrecht
TOP-3 methodiek samenwerken voor veiligheid (ID nummer: 413887)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk31,59-2-2021 t/m 8-2-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Linda Vogtländer en Sander van Arum van Stichting Civil Care ontwikkelden een systeem- en veiligheidsgerichte TOP-3 methodiek voor netwerkzorg gebaseerd op de landelijke visie ‘Eerst samenwerken voor veiligheid, dan samenwerken voor risicogestuurde zorg’. In Nederland wordt in steeds meer regionale samenwerkingsverbanden de samenwerking tussen organisaties van zorg en justitie volgens deze visie vormgegeven. Om zorgverleners te trainen in deze werkwijze verzorgt de Stichting Civil Care in partnerschap met de RINO Groep deze basismodule. 

Op uitvoerend niveau werken volgens de landelijke visie vraagt om een aantal randvoorwaarden. Als eerste is van belang dat verschillende beroepsgroepen op gelijke wijze de focus op onveiligheid richten, daarbij dezelfde taal spreken en met hetzelfde plan werken, oftewel: 1 focus, 1 taal, 1 plan! Hiertoe is de basismodule TOP-3 methodiek ontwikkeld. De methodiek is een redeneer- en beslismodel om transparant met cliënten en met alle beroepsgroepen in gesprek te gaan over onveiligheid in huiselijke kring. 

De TOP-3 methodiek helpt bij het ordenen van relevante informatie over onveiligheid en bij het concretiseren, taxeren en prioriteren ervan. Dit leidt tot een gedeelde visie en een stapsgewijze transparante aanpak, en vergemakkelijkt het samenwerken met alle betrokkenen aan het gezamenlijke doel van veiligheid. Het basisformat TOP-3 methodiek dat in deze opleiding wordt gebruikt is een werkdocument en biedt de ruggengraat van het veiligheidsplan, het hulpverleningsplan en het herstelplan bij gefaseerde netwerkzorg. 

De basismodule is bedoeld voor leden van alle beroepsgroepen die een start willen maken met het werken en samenwerken volgens deze landelijke visie en met de TOP-3 methodiek®.

Wat leer je?

Beoogde effect basismodule voor de dagelijkse praktijk:

  • je hebt beter zicht op wat gefaseerde samenwerking oplevert
  • je kunt duidelijker formuleren wat onveiligheid concreet is en leert faseren en prioriteren
  • je kunt de eigen expertise gericht inzetten voor de veiligheid
  • je kunt met de focus op veiligheid transparanter in gesprek gaan met cliënten en collega’s
  • je kunt het geleerde overdragen binnen je eigen team
  • je kunt (onderdelen) van het basisformat gebruiken als basis voor het eigen, of het samen met anderen te ontwikkelen regionale veiligheidsplan, hulpverleningsplan en herstelplan
  • je hebt ervaren hoe je met hulp van de thema’s uit het basisformat TOP-3 methodiek een overleg met cliënten en/of met enkele professionals kunt houden waarbij op methodische wijze een gedeelde visie op de onveiligheid en op de aanpak van de onveiligheid tot stand komt.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Maatschappelijk werkRegisterplein
Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2
Nee
Bestand  
PE-online template_B2171.docx19-11-2020 9:3316 KB
 Maatschappelijk werk
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenMaatschappelijke Opvang
SectorenJeugdJeugdbescherming
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJustitieelReclassering
SectorenJustitieelForensisch Werk
SectorenZorgGeestelijke Gezondheidszorg
Thema'sThema'sHuiselijk geweld
9-2-2021 t/m 23-3-2021
Tijd9:30 - 16:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50