Opleidingen details Pets4care
Dog Assisted Coaching (ID nummer: 413056)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliƫntondersteuners23210-12-2020 t/m 9-12-2023
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen23210-12-2020 t/m 9-12-2023
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GHO23210-12-2020 t/m 9-12-2023
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen23210-12-2020 t/m 9-12-2023
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker23210-12-2020 t/m 9-12-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Dog Assisted Coaching, coachen met behulp van honden is een complete coachopleiding. Door middel van ervaringsgerichte technieken worden clienten gestimuleerd tot zelfreflectie en om actief op zoek te gaan naar hun eigen oplossing voor de hulpvraag. Specifiek voor deze opleiding is dat de hond aanwezig is en dat er actief met hem wordt samengewerkt tijdens coachsessies. Werken met honden, vraagt om buiten zijn. De bewustwording, het zijn in, en het ervaren van natuur wordt expliciet gebruikt tijdens veel coach activiteiten. 

Coaching met honden is een ervaringsgerichte methode. Weinig praten, en vooral veel doen! Activiteiten die leiden tot ervaren, reflecteren en experimenteren. Uitgangspunt is dat de cliënt de oplossing voor zijn (hulp)vragen zelf in zich heeft. De hond is daarbij de coach, de hondencoach faciliteert en begeleidt het proces. De cliënt leert over zichzelf (en anderen) door activiteiten met de hond uit te voeren en daarna gedachten, aannames, gedrag, gevoelens en patronen te verwerken met behulp van de coach. De nadruk ligt op vermogens, op kracht en niet op zwakheden.

Leerdoelen:

Er zijn 3 belangrijke pijlers in de opleiding waar aandacht aan wordt besteed:

  • De coach
  • De hond
  • De cliënt

Inzicht in jezelf, de hond en de mens is noodzakelijk om veiligheid en welzijn van alle partijen te waarborgen.Van deelnemers, toekomstige coaches wordt verwacht dat ze bereid zijn tot persoonlijk onderzoek en openstaan voor ontwikkeling en zelfreflectie. Kernbegrippen zijn: zelfonderzoek, reflectie, intuïtie, openheid, empathie.Uiteraard staat kennis en deskundigheid op het gebied van hondengedrag centraal. Kernbegrippen zijn: stress- en kalmeringssignalen (de taal van de vrije hond), relatie(vorming) met de hond, werken als team (mens en hond), natuurlijk hondengedrag, emoties van de hond.In de coachmethode staan methoden en technieken centraal die mens, natuur en hond in diens eigen unieke waardigheid en eigenheid respecteren. Na afronding van de opleiding ben je in staat om op professionele wijze individuele coachsessies te begeleiden met als bijzonderheid de natuur en je co-coach: de hond.

Einddoelen van deze opleiding zijn: openheid ten aanzien van je eigen persoonlijke ontwikkeling, inzicht in je hond, inzicht in eigen (on)mogelijkheden van jezelf als team samen met een hond, zuivere en vrije houding/attitude naar de coachee/cliënt.

Nee
Bestand  
Lesprogramma coachopleiding DAC - november 2020.pdf10-11-2020 19:3795 KB
 CliĆ«ntondersteuners
 Gezinshuisouders
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
 Sociaal Agogen
 Sociaal Werkers
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenAlgemeenAlgemeen Maatschappelijk Werk
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
SectorenZorgGeestelijke Gezondheidszorg
SectorenZorgOuderenzorg
Thema'sThema'sZingeving
Tijd10:30 - 16:00
LocatieMaarn (NL) (Toon kaart)

Tijd10:30 - 16:00
LocatieMaarn (NL) (Toon kaart)

Tijd10:30 - 16:00
LocatieMaarn (NL) (Toon kaart)

Tijd10:30 - 16:00
LocatieMaarn (NL) (Toon kaart)

Tijd10:30 - 16:00
LocatieMaarn (NL) (Toon kaart)

Pets4care geeft opleidingen, cursussen en workshops op het gebied van natuur en het samenwerken met honden aan professionals en vrijwilligers in de (geestelijke) gezondheidszorg en welzijnssector.

Er is een groeiende belangstelling voor de positieve invloed van dieren op het menselijk welzijn. De inzet van dieren in de begeleiding van mensen die psychisch of lichamelijk ziek zijn, heeft een waardevolle betekenis. In navolging van buitenlandse ontwikkelingen ontstaan er ook in de Nederlandse gezondheidszorg meer initiatieven om dieren in te zetten voor therapeutische doeleinden. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat deze initiatieven een succesvolle bijdrage leveren aan het welbevinden van mensen.
 
“Animal Assisted Interventions” (AAI) hebben betrekking op activiteiten en werkzaamheden waarbij dieren een ondersteunende of assisterende rol hebben in de (gezondheids)zorg, de welzijnssector en in het onderwijs. Daarbij kan worden gedacht aan dierondersteuning en -assistentie in het werk van psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, maatschappelijk en sociaal werkenden, onderwijsgevenden en vrijwilligers in de zorg en het onderwijs. Door middel van het op ondersteunende wijze inzetten van dieren zoals bijvoorbeeld honden, paarden, ezels en andere dieren vindt er optimalisering van therapeutische processen, begeleidende activiteiten en leerprocessen plaats. Pets4care richt zich in AAI met name op het samenwerken met honden.

De inzet van honden in gezondheidszorg- en welzijnstrajecten vereist kennis van mensen die hulp nodig hebben én van het natuurlijke, vrije gedrag van honden. De missie van pets4care is om beide zaken met elkaar te combineren in een professioneel scholingsaanbod voor mensen die werkzaam (willen) zijn in de gezondheidszorg, waarbij deskundigheid, veiligheid, verantwoordelijkheid en respect voor de individuele waardigheid gewaarborgd zijn voor mens en hond. 

 

Amersfoortseweg 38
3951LC
Maarn
Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 126
3958CE
amerongen
0611262971