Opleidingen details Cure & Care Development
BASISCURSUS COGNITIEF GEDRAGSTHERAPEUTISCH WERKER (ID nummer: 412945)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners309-3-2021 t/m 8-3-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De eerste helft van de opleiding bestaat uit een inleiding in de leertheorie en worden basisvaardigheden geoefend als het maken van functie- en betekenisanalyses van probleemgedrag, het in kaart brengen, registreren en meten daarvan, gedachtetraining, met de patiënt onderhandelen en doelen stellen om een gedragsexperiment op te zetten, het uitvoeren van exposure (interoceptief en in vivo), het opstellen van een stappenplan en taakconcentratie en responspreventie.

In de tweede helft van de opleiding komen specifieke vaardigheden aan bod zoals imaginaire exposure, cognitieve therapie en operante bekrachtiging bij specifieke stoornissen, zelfcontrole, motivational interviewing en socratische dialoog, rekening houden met persoonlijkheidsproblematiek, het opstellen van een behandelplan met afwegingen over het eerste te bewerken probleem en de kwestie van parallel of sequentieel behandelen, psycho-educatie, werken in groepsformat en (digitale) innovaties.

Bovenstaande vaardigheden worden besproken en geoefend aan de hand van (protocollen voor) een tiental typen As-I problematiek. Er is gelegenheid om te oefenen in het toepassen van verschillende interactievormen bij persoonlijkheidsproblematiek. Er wordt onder begeleiding van de docent in subgroepen gewerkt met inbreng van eigen casuïstiek (van de cursist zelf of van een patiënt), nadat de verschillende benaderingen en/of technieken door cursisten zelf of via dvd-opnamen zijn gedemonstreerd.

De basisopleiding cognitief gedragstherapeutisch werker is geschikt voor zowel behandelaren in de volwassenen- en ouderenzorg als in de jeugdzorg. In dit opleidingstraject kan verder door middel van supervisie aandacht worden besteed aan het uitbreiden van vaardigheden in het behandelen van de verschillende doelgroepen.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
cursus
Kennis
Kennis hebben van het cognitief gedragstherapeutische proces. Het kennen van de basale cognitieve gedragstherapeutische elementen hierbinnen: weet hebben van de verschillende motiveringstechnieken, cognitieve technieken, operante behandelprincipes, ontspanningsoefeningen, zelfcontrole procedures en procedures van geleidelijke exposure als basistechnieken van de cognitieve gedragstherapie.

Vaardigheden
De vaardigheid bezitten om gedragstherapeutische instrumenten en technieken te gebruiken als het maken van een functie- en betekenisanalyse, het registreren en meten van gedrag, het motiveren van en onderhandelen met patiënten, het opzetten en uitvoeren van stappenplannen, het uitdagen van gedachten en het onderhandelen over gedragsexperimenten, evenals het toepassen daarvan in gedragstherapeutische groepsonderdelen; toepassing van protocollen in de ambulante GGZ bij tien veel voorkomende stoornissen, met name de paniekstoornis en agorafobie, sociale angststoornis, dwang, hypochondrie, onverklaarde lichamelijke klachten, post traumatische stressstoornis, depressie, ongewenste gewoonten en alcoholproblematiek, de vaardigheid ontwikkelen om bovenvermelde technieken althans op basaal niveau aan patiënten te presenteren en ze toe te passen. De depressie zal, als meest voorkomende psychiatrische stoornis, op basaal niveau uitgewerkt worden in zitting 2 en op complex niveau in zitting 5. De nadruk in deze opleiding zal liggen op het leren omgaan met mogelijkheden en moeilijkheden die zich in de interactie met de patiënt voordoen.

Attitude
In staat zijn tot een respectvolle bejegening van de patiënt: diens probleem als zodanig erkennen, hem aan het denken zetten over de mogelijke aanpak ervan, hem weten te motiveren voor verandering en het in goede samenwerking meedenkend aanbieden van mogelijke interventies die verandering kunnen bewerkstelligen. Een visie hebben op de positie van de gedragstherapeutisch medewerker in het werkveld in relatie tot de gedragstherapeut en overige behandelaars. Aan het slot van de opleiding vindt een systematische bezinning plaats op de kansen voor generalisatie van het geleerde in ieders eigen individuele dagelijkse praktijk.

Inhoud
Nadat de cursisten een inleiding in de leertheorie hebben doorlopen worden in de eerste helft van de opleiding basisvaardigheden geoefend als het maken van functie- en betekenisanalyses van probleemgedrag, het in kaart brengen en registreren en meten daarvan, gedachtetraining, onderhandelen en doelen stellen met de patiënt om een gedragsexperiment op te zetten, uitvoeren van exposure (interoceptief en in vivo), opstellen van een stappenplan, taakconcentratie en responspreventie.
In de tweede helft komen specifieke vaardigheden aan bod zoals imaginaire exposure, cognitieve therapie en operante bekrachtiging bij specifieke stoornissen, zelfcontrole, motiverend interview en socratische dialoog, rekening houden met persoonlijkheidsproblematiek, opstellen behandelplan met afwegingen over keuze van als eerste te bewerken probleem en kwestie van parallel of sequentieel behandelen, psycho-educatie, CGW-werk in groepsformat en (digitale) innovaties.
Bovenstaande vaardigheden worden besproken en geoefend aan de hand van (protocollen voor) een tiental typen As-I-problematiek. Er is gelegenheid om te oefenen in het hanteren van verschillende interactievormen bij persoonlijkheidsproblematiek. Er wordt gewerkt met eigen in te brengen casuïstiek (van cursist zelf of van patiënt) in subgroepen onder begeleiding van de docenten nadat de diverse vormen van aanpak en/of technieken door hen of via DVD-opnamen zijn gedemonstreerd.
2020
8
14
Drs. E.W. (Ed) Berretty, klinisch psycholoog - psychotherapeut en supervisor bij VGCt en NVP.
Hij is lid van verdienste VGCt, o.a. vanwege diens bijdragen aan de opleiding CGW van de VGCt. Hij is als coördinator psychotherapie in de opleiding psychiatrie verbonden aan de Parnassiagroep en zelfstandig werkzaam als supervisor, leertherapeut en docent. Hij schrijft vanaf 1984 over angst-, dwang- en persoonlijkheidsstoornissen cluster-C.
48
Cursisten hebben een relevante afgeronde opleiding op HBO-niveau (zoals HBO-V, SPH, SPV, of MWD), of een in-service opleiding zoals psychiatrisch (B-)verpleegkundige, mits deze gevolgd is vóór de totstandkoming van de HBO-opleidingen (1997). Ook andere opleidingsroutes op HBO-niveau kunnen ter beoordeling aan de registratiecommissie worden voorgelegd, mits daarin (klinische) gespreksvoering en psychopathologie zijn inbegrepen en kan worden aangetoond dat daaraan per onderdeel ten minste 30 uren zijn besteed.
De opbouw van een zitting is als volgt:
• Nabespreking literatuur door cursist(en);
• Aanvullende uitleg en beantwoording vragen door docent;
• Groepsdiscussie;
• Demonstratie van technieken door docent en middels video's;
• Rollenspellen en oefenen in subgroepen aan de hand van ingebracht casusmateriaal en huiswerkopdrachten;
• Bespreken van huiswerkopdrachten voor de volgende bijeenkomst.
Bestand  
Totaalevaluatie dag 1 - 31-08-2020.pdf12-11-2020 14:50246 KB
Nee
N.v.t.
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
16-11-2021 t/m 15-2-2022
Tijd10:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

9-3-2021 t/m 22-6-2021
Tijd10:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
026 368 44 11