Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

SMARTEDUCATION: Basiscursus ‘Schrijfmotoriek’ – dr. Anneloes Overvelde & Ingrid van Bommel (ID nummer: 412928)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1420-3-2021 t/m 31-12-2021

Schrijven met de pen is een cognitief-motorische vaardigheid die alle kinderen leren op school. Heeft een kind moeite met het leren schrijven, of is er sprake van schrijfmoeilijkheden, dan worden vaak therapeuten ingeschakeld voor interventie.
Voorkomen van schrijfproblemen en samenwerking bij kinderen met schrijfmoeilijkheden vormen het uitgangspunt voor deze interdisciplinaire cursus.
Deze basiscursus is gebaseerd op het verwerven van kennis en vaardigheden bij kinderen met schrijfproblemen. De nieuwste inzichten vanuit de wetenschap worden vertaald naar de dagelijkse praktijk.
In de zorgketen rond een kind met schrijfproblemen is samenwerking met de school van essentieel belang. Een behandelings- en begeleidingsplan moet goed aansluiten bij het kind, de leerfase, en de schrijfmethode. Daarnaast moet het duidelijk zijn wie, wanneer en wat doet.

Leerdoelen:

Na afloop van deze basismodule :

  • Heeft de deelnemer een goed zicht op de recentste wetenschappelijke evidentie
  • Herkent de deelnemer de verschillende profielen van schrijfproblemen
  • Kent de deelnemer het klinisch redeneren bij kinderen met schrijfproblemen gebaseerd op HOAC-II
  • Kan de deelnemer problemen ordenen volgens de ICF-CY-richtlijn
  • Kent de deelnemer de principes van motorisch leren/motorische controle en kan deze toepassen bij kinderen met eenvoudige schrijfproblemen

Doelgroep van de cursus : (pediatrische) kinesitherapeuten en ergotherapeuten

Inbegrepen : Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Anneloes Overvelde is kinderfysiotherapeut en heeft jarenlange praktische ervaring in de eerste lijn. Zij is in 2013 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) op experimenteel onderzoek naar het leren schrijven bij goede en zwakke schrijvers. Haar vervolgonderzoek is gericht op motorisch leren van vaardigheden en van schrijven in het bijzonder. Zij is eerste auteur van het KNGF Evidence Statement Kinderen met motorische schrijfproblemen, en auteur van het boek ‘Aan de slag met handschriftonderwijs’ (2018). Daarnaast begeleidt zijn masterstudenten kinderfysiotherapie bij hun afstudeeronderzoek. Zij is tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie (NVFK).

Ingrid van Bommel is kinderfysiotherapeut en heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van kinderen met schrijfproblemen binnen zowel de 1e als 2e lijn. Ze werkt deeltijd in een private praktijk in Drachten. Daarnaast werkt ze als docent binnen de kinderfysiotherapie opleiding in Breda, de Master SEN in Den Bosch, geeft verschillende trainingen binnen de Pearson Academie en doet verschillende onderzoeksactiviteiten op het gebied van schrijven (o.a. mede auteur ES ‘Kinderen met motorische schrijfproblemen’ en SOS-2-NL). Daarnaast zit ze in de werkgroep DCD 1ste lijn van de NVFK, is intervisie coach en verantwoordelijk voor het label motoriek van het onderwijstijdschrift ” De wereld van het Jonge Kind” (HJK).
7
270
 
Tijd09:00 - 17:00
LocatieLeuven (BE) (Toon kaart)

SmartEducation is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Ons opleidingsaanbod onderscheidt zich op vlak van kwaliteit, innovatie en beleving. SmartEducation stimuleert en ondersteunt gepassioneerde zorgverstrekkers die streven naar continue groei en optimale zorg.

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719
Selecteer een bestand aub.