Opleidingen details ICZO vzw

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

ICZO - Revalidatie van het onderste lidmaat (ID nummer: 412892)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch828-5-2021 t/m 31-12-2021

Evidence based principles and return to play-performance.

Cursus omschrijving:

In deze uitermate praktijkgerichte cursus starten we met het summier aanhalen van de belangrijkste theoretische principes waarop revalidatie van het onderste lidmaat gebaseerd is. Concreet komen hierbij volgende pathologieën aan bod:

  • Voorste kruisbandletsels

  • Chronisch functionele enkelinstabiliteit

  • Algemene principes bij tendinopathieën ter hoogte van het onderste lidmaat (zoals hamstrings-, adductoren-, patellapees- en achillespeestendinopathie

Belangrijke informatie voor de cursisten: het overwicht (circa 75%) van de cursustijd wordt gespendeerd aan praktische toepassingen. Dit onderdeel bestaat uit 2 hoofdaspecten.

  • Enerzijds demonstreren de docenten een aantal belangrijke, actieve oefenstrategieën die vanuit het recente wetenschappelijke onderzoek naar voor worden geschoven. Concreet voorbeeld: de rol van excentrisch trainen bij tendinopathie/elongatie van mm. hamstrings en adductoren.
  • Het zwaartepunt echter van het hele praktijkdeel bestaat uit het overlopen van een functionele en wetenschappelijk onderbouwde testbatterij die kan worden gebruikt in de beslissing wat betreft return to sport/play/performance bij de hogergenoemde pathologieën en in het bijzonder bij letsels van de voorste kruisband.

Deelnemers worden verwacht actief aan de beide onderdelen (oefenstrategieën en testbatterij) deel te nemen zodat ze zelf op een adequate manier kunnen aanvoelen en inschatten wat het betekent om actief en sportgericht te revalideren.

De aangeboden revalidatiestrategieën en testbatterij zijn door de cursist direct implementeerbaar in zijn of haar eigen dagdagelijkse prakijksetting en hoeven in essentie géén aanvullende vervolmaking.

 

Concrete doelstelling /leerdoelen:

  • Kennis verwerven van de meest relevante en sportgerichte pathologie ter hoogte van het onderste lidmaat bij een sportieve populatie. Documentering aan de hand van belangrijke en internationaal toonaangevende literatuurstudies, praktijkervaringen en eigen fundamenteel onderzoek (doctoraatsthesis).
  • Kennis verwerven van wetenschappelijk onderbouwde oefenstrategieën in relatie tot de aangeboden pathologieën.
  • Kennis verwerven van wetenschappelijk onderbouwde teststrategieën in relatie tot de aangeboden pathologieën.
  • Zelf actief inoefenen en aanvoelen van de aangeboden oefenstof, inclusief return to sport/play/performance.

 

 

Dr. Smeets Annie
Vereecken Stijn, MSc
4
220
 
 
Tijd14:00 - 19:00
LocatieAntwerpen (BE) (Toon kaart)

ICZO heeft een ruim aanbod aan trainingen en cursussen, voor diverse (para)medische en medisch opgeleide doelgroepen.

* ICZO richt zich op de gezondheidssector van medici en paramedici die zich verder wensen te specialiseren en bij te scholen binnen hun eigen beroep.
* ICZO biedt permanente vorming, nascholingen, cursussen aan, zoals taping, Pilates, manuele therapie, stabilisatieoefeningen, zachte haken technieken, ..
* ICZO zorgt voor een "breed-spectrum" aanbod en staat open voor alle initiatieven

Mandenmakersstraat 15
9700
Oudenaarde
055 456120
Selecteer een bestand aub.