Opleidingen details Kenniscentrum SIEM
Post HBO cursus Sensorische informatie verwerking (ID nummer: 412715)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd7212-9-2020 t/m 11-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Blended learning

De cursus wordt gegeven vanuit blended learning. Dit houdt in meer zelfstudie thuis middels een online leeromgeving en na iedere online leermodule volgt er een fysieke bijeenkomst

Sensorische informatieverwerking en de invloed op het gedrag, de motorische ontwikkeling en het dagelijks bewegen, handelen en communiceren.

Sensorische informatieverwerking is het neurologische verwerkingsproces van zintuiglijke informatie. Zintuiglijke informatie wordt door het zenuwstelsel opgenomen, verwerkt en geïntegreerd, zodat een adequate reactie (adaptive response) mogelijk wordt gemaakt. Zintuiglijke informatie die in deze opleiding vooral aanbod komen is visuele, auditieve, tactiele, vestibulaire, proprioceptieve en interoceptieve informatie. Voorheen werd dit senso(moto)rische integratie genoemd.

De theorie en behandeling vanuit de sensorische informatieverwerking is een aanvullende expertise binnen het vakgebied als (kinder)fysiotherapeut, (kinder)ergotherapeut, logopedist, (kinder)oefentherapeut en psychomotorisch therapeut. In de sensorische informatieverwerking gaat het juist om het bewegen, handelen en gedrag van het kind. Door het bewegen van het kind in zijn of haar leefomgeving verwerkt het zintuiglijke prikkels en reageert het kind hierop op een bepaalde wijze. Voor kinderen heeft bewegen een gunstig effect op hun motorische, communicatieve, cognitieve en psychosociale ontwikkeling.

Kinderen met vaardigheidsproblemen, problemen in het bewegen, problemen in het communiceren, een vertraagd motorisch niveau (grove en/of fijne motoriek ten opzichte van leeftijdgenoten, schrijfproblemen), een vertraagd communicatief niveau, angst voor bewegen, gedragsproblemen en concentratieproblemen kunnen in aanmerking komen voor een therapie vanuit de sensorische informatieverwerking.

Leerdoelen:

Lesdag 1

De cursist kent: de basis en oorsprong van de Sensorische informatieverwerkingstheorie en  de diverse stromingen binnen de Sensorische informatieverwerkingstheorie + uitleg zintuigen + begrip arousal.


lesdag 2

Klinisch redeneren t.a.v. SI behandeling + het stellen van hypothesen vanuit de SI en invloed op handelen en gedrag. Kennis van de zintuigen en neurologie + invloed op het dagelijks functioneren.  Naast begrip arousal, welk invloed op het dagelijks functioneren + verschillende fasen.

Lesdag 3

Welke gevolgen verstoringen in de systemen kunnen hebben op functies in het dagelijks leven  + hoe het emotionele systeem werkt + hoe hersenen leren + proces van aandacht + emotie-regulatie

Lesdag 4

Het diagnosemodel volgens Lucy Miller + W. Dunn, weet wat de verschillende diagnoses inhouden. + kent de 4 gedragspatronen: zoeker, toeschouwer, sensor en vermijder. Kan SP + school compagnon beoordelen + kan diagnoses gebruiken in eigen behandelcontext + kent sensory spaces

Lesdag 5

cursist weet welke vaardigheden van belang zijn bij observeren + beoordelen casus + verschillende testen + onderzoek + afnemen van een anamnese + opstellen van een onderzoeksplan + start behandelplan.

Lesdag 6

behandel-interventies vorm geven + kan een opzet maken voor een SI-profiel en een assessment-verslag.

lesdag 7

De cursist kan bij een client het motorprogramma toepassen, kan een Zintuiglijk activiteitenprogramma voor thuis en/of op school opstellen. + opstellen van een behandelplan + uitvoeren.

 

Psychomotore therapeuten, ergotherapeuten, (Kinder-) fysiotherapeuten, oefentherapeuten, speltherapeuten
42
Ja
56
De cursisten moeten voordat ze naar de (fysieke) lesdag komen lesstof over alle onderwerpen doornemen. Daarna moeten ze opdrachten maken, die voor de lesdag door een docent nagekeken worden en op de lesdag doorgenomen worden. Ook moeten de cursisten een multiple choice toets maken. Op die manier wordt hun kennis getoetst. (Blended learning)
Ook moeten de cursisten boeken doornemen, zoals "neurowetenschappen" van dr. B. van Cranenburg, "No lager a screen" van L. Miller, "Sensationals kids" van L. Miller, "leven met sensaties" W. Dunn etc.
1950
Dit is inclusief ondersteuning van docenten, inclusief maaltijden, inclusief online leeromgeving
Bestand  
gegevens Post HBO.docx9-11-2020 16:4120 KB
Online leeromgeving uitwerking.docx9-11-2020 16:48154 KB
Hoofdniveau
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
11-9-2021 t/m 29-1-2022
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

9-1-2021 t/m 3-7-2021
Tijd09:30 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingende cursus wordt 2x per jaar gegeven

12-9-2020 t/m 30-1-2021
Tijd09:30 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Kenniscentrum Siem
Cursussen en opleidingen van de experts in sensorische informatieverwerking. Voor professionals in zorg en onderwijs. Van korte cursus tot volledige post-HBO opleiding.

Wij bieden cursussen en opleidingen waarin de sensorische informatieverwerking en de invloed daarvan op het gedrag centraal staan. Wij verbinden kennis over de zintuigen en kennis uit onderzoek met ervaringen uit de praktijk tot praktisch toepasbare scholing. Daar heb je op je werkplek meteen iets aan.

Ons onderwijs is een combinatie van zelfstudie en cursusdagen. Voorafgaand aan elke cursusdag nemen we je in onze online leeromgeving mee door de theorie. Zo is er tijdens de cursusdag zelf ruimte om met elkaar de diepte in te gaan en om praktisch aan de slag te gaan. We hebben daarin volop aandacht voor jouw individuele leerproces.

Nieuwstraat 16
1621 EA
Hoorn
0621292877