Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

SMARTEDUCATION: BekkenbodemFIT postnataal – Zahra Van Veldhoven & Elke de Jong (ID nummer: 412529)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1411-2-2021 t/m 31-12-2021

Inhoud:

Deze ééndaagse opleiding richt zich op kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen in het postpartum. Het effect van een zwangerschap en een bevalling wordt besproken, alsook de mogelijke problemen die kunnen voorkomen postnataal.
De therapeut leert hoe de contractie en relaxatie van de bekkenbodem aangeleerd en uitwendig geëvalueerd kan worden.
Er wordt nadruk gelegd op de veranderingen in houding en lumbopelvische stabiliteit tijdens de zwangerschap en in de periode na de bevalling. Aan de hand van dit theoretisch kader wordt een leidraad geschetst voor het opbouwen een progressief oefenprogramma voor de bekkenbodem, de bekkengordel en het abdomen.
Zo ontwikkelt de therapeut de basiskennis om een pasbevallen vrouw te begeleiden en aan de hand van belangrijke klinische symptomen door te verwijzen indien nodig.

Leerdoelen:

  • Anatomie van bekkenbodemspieren en het effect van een zwangerschap en een bevalling
  • Het effect van een zwangerschap en een bevalling op de bekkenbodem
  • Het aanleren en uitwendig palperen van correcte contractie en relaxatie van de bekkenbodem
  • Het palperen van een diastasis recti abdominis
  • Het effect van een zwangerschap en bevalling op houding en lumbopelvische stabiliteit
  • Bewustwording van houding en lumbopelvische stabiliteit
  • Het opstellen van een progressief oefenprogramma met aandacht voor de bekkenbodem, de bekkengordel en het abdomen
  • Tips en adviezen bij de meest voorkomende klachten na de zwangerschap en de bevalling
  • Het herkennen van klachten waarvoor doorverwijzing naar een bekkenbodemtherapeut noodzakelijk is

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten zonder bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie met interesse in perinatale kinesitherapie.

Zahra Van Veldhoven behaalde in 2011 haar master in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan KU Leuven. Met grote interesse beëindigde ze in 2012-2013 de interuniversitaire cursus bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie. In 2018 behaalde ze een diploma osteopathie met een eindwerk dat handelde over de invloed van osteopathie op de bekkenbodem.
Ze werkte een aantal jaar als bekkenbodemtherapeute in UZ Leuven op de diensten materniteit, gynaecologie, urologie en pediatrie. Na enkele jaren startte ze haar eigen praktijk in Heverlee waar de focus ligt op bekkenbodemreëducatie, perinatale kinesitherapie en bekkenproblematiek.
Ze is oprichtster van LOKK Pelvis Leuven en organiseert op regelmatige basis peer reviews.
Ze is docente en stagebegeleidster binnen de interuniversitaire cursus.
Doorheen de jaren blijft de rode draad “de bekkenbodem” en blijft ze zich bijscholen in alles wat te maken heeft met de zwangerschap, het bekken en de bekkenbodem.

Elke de Jong studeerde in 2010 af aan de KULeuven als Master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen met optie sport en manuele therapie. Tijdens deze opleiding kreeg zij dankzij emeritus prof. Marijke Van Kampen interesse in de bekkenbodem. In 2012 startte zij met de interuniversitaire opleiding bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie. In 2013 behaalde zij enerzijds de titel van bekkenbodemtherapeute en anderzijds ook van manuele therapeute.
Na verschillende jaren ervaring als bekkenbodemtherapeute in verschillende zelfstandige praktijken, richtte zij in 2016 haar eigen praktijk op in Winksele. De praktijk is gericht op manuele therapie, bekkenbodemreëducatie en perinatale zorgen.
Elke is lid van de beroepsvereniging Bicap/Pelvired en stagebegeleidster voor de KU Leuven.
7
270
 
Tijd09:00 - 17:00
LocatieGent (BE) (Toon kaart)

SmartEducation is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Ons opleidingsaanbod onderscheidt zich op vlak van kwaliteit, innovatie en beleving. SmartEducation stimuleert en ondersteunt gepassioneerde zorgverstrekkers die streven naar continue groei en optimale zorg.

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719
Selecteer een bestand aub.