Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

SMARTEDUCATION: Blijven bewegen met Parkinson – Liesbeth Münks (ID nummer: 412469)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1428-1-2021 t/m 31-12-2021

Wereldwijd is de ziekte van Parkinson de snelst groeiende neurologische aandoening. Door de hogere levensverwachting en toegenomen industrialisatie wordt verwacht dat het aantal mensen die lijden aan Parkinson tegen 2040 verdubbeld zal zijn. Hoewel de huidige medicamenteuze en chirurgische therapieën de symptomen vrij goed kunnen onderdrukken is er geen enkel middel op de markt dat de ziekte kan genezen of zelfs maar kan afremmen.
De positieve effecten van beweging zijn uitgebreid gedocumenteerd, meer nog: er zijn steeds meer indicaties voor een mogelijk neuroprotectief effect van beweging en oefentherapie. Een actieve levensstijl wordt dus een onmisbare pijler naast een degelijk medicatiebeleid.
Onderzoek wees uit dat patiënten met de ziekte van Parkinson baat hebben bij een multidisciplinaire benadering van gespecialiseerde professionals die zich verdiepen in deze complexe aandoening. De kinesitherapeut speelt hierin een niet te onderschatte rol.
Deze cursus richt zich op kinesitherapeuten (neurologische achtergrond) die hun kennis in deze aandoening verder willen verdiepen. We bespreken de meeste recente inzichten en updates uit de literatuur en vertalen die naar praktische aanpak volgens de ‘best practice’ richtlijnen.

Leerdoelen:

Na het volgen van deze cursus:
– Heb je inzicht in de wetenschappelijke rationale voor kinesitherapie bij patiënten met de ziekte van Parkinson
– Ben je vertrouwd met de belangrijkste vragenlijsten en assessment tools
– Ben je in staat een behandelplan op te stellen gebaseerd op de meest recente inzichten en therapieconcepten, rekening houdend met de nieuwe Europese richtlijnen
– Ben je in staat het therapieplan aan te passen aan ziektefase waarin de patiënt zich bevindt en de persoonlijke noden van de patiënt
– Begrijp je het nut van hoogintensieve training bij parkinson
– Herken je de rode vlaggen voor atypisch parkinsonisme

Er worden praktische tips en adviezen meegegeven waarmee je dadelijk aan de slag kan!

Doelgroep van de cursus :Kinesitherapeuten met interesse in behandeling van neurologische patiënten.

Inbegrepen : Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Liesbeth Münks studeerde af in 2009 aan de KU Leuven als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als afstudeerrichting neurologische revalidatie. Door haar thesis, onder begeleiding van Prof. A. Nieuwboer, over de effecten van diepe hersenstimulatie (STN-DBS) bij parkinsonpatiënten, kreeg Liesbeth de kans om in het onderzoeksteam van Prof. Nieuwboer aan de slag te gaan. Als research assistant was ze betrokken bij verscheidene onderzoeken rond de ziekte van Parkinson. Voor de DUALITY-studie (rond dubbeltaaktraining) droeg ze bij aan het ontwikkelen van een programma voor het trainen van dubbeltaken in de klinische praktijk. Hiernaast begeleidde Liesbeth twee jaar het ambulante Parkinson-programma ‘Fit en Actief’ in het UZ Leuven en werkte ze in een zelfstandige praktijk in Bilzen. Begin 2019 opende ze haar eigen praktijk, “Praktijk M” waar ze quasi uitsluitend patiënten met neurologische aandoeningen behandeld.
De afgelopen jaren schaafde ze haar expertise in het domein Parkinson bij via verschillende cursussen en opleidingen in het binnen- en buitenland. Ze volmaakte onder andere de opleiding van de Parkinson Zorgwijzer en was meermaals aanwezig op de MDS Physiotherapy Summerschool, een 3 daagse scholing voor therapeuten uit de hele wereld die zich specialiseren in Parkinson-revalidatie.
7
270
 
Tijd09:00 - 17:00
LocatieGent (BE) (Toon kaart)

SmartEducation is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Ons opleidingsaanbod onderscheidt zich op vlak van kwaliteit, innovatie en beleving. SmartEducation stimuleert en ondersteunt gepassioneerde zorgverstrekkers die streven naar continue groei en optimale zorg.

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719
Selecteer een bestand aub.