Opleidingen details TopsportCompany
Agressie Management (ID nummer: 412413)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3125-5-2021 t/m 4-5-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Helaas komt agressie voor in de zorg. Zorgmedewerkers worden geregeld geconfronteerd met lastig of dwingend gedrag. Zo kan er frustratie zijn over lange wachttijden, bezoektijden of andere ongemakken. Hiernaast kunnen dementerende ouderen vanuit ‘onbegrepen gedrag’ agressief gedrag vertonen (schelden, slaan, vastpakken, dwingend gedrag). Dit gedrag komt voort uit hun ziektebeeld en heeft een hele andere oorzaak en aanpak als de agressie die uit frustratie voortkomt.

Effectief leren omgaan met boze of dwingende mensen is essentieel voor de moderne zorgprofessional. Als eerste begint dit bij goed zorgen voor jezelf, je eigen grenzen weten aan te geven en rustig kunnen blijven in een spannende situatie. De tweede stap is het herkennen van het gedrag van de ander. Is het een ontlading van frustraties, wordt er op de persoon gespeeld, of is het soms gedrag wat voortkomt uit de pathologie van de cliënt? De derde stap is de bijpassende effectieve reactie te geven.

In deze training leer je het verschil inzien tussen frustratie gedrag en dwingend, persoonlijk gedrag. Ook kijken we naar effectieve manier om hier mee om te gaan. Hierbij wordt de ‘wapenkast’ geïntroduceerd, een verzameling van vijf interventie technieken (‘wapens’) om ongewenst gedrag te kunnen veranderen of stoppen. Handig gereedschap, wat ook blijkt te werken bij lastige collega’s, managers, partners en zelfs kinderen!

Doelstellingen van de cursus
Op cursusniveau zijn 6 centrale doelstellingen te onderscheiden:
1. Je verwerft kennis over- en inzicht in de stressfysiologie: de fysieke reacties die een gevolg kunnen zijn op agressief of lastig gedrag.
2. Het vergroten van kennis en kunde in het omgaan met agressie en lastig gedrag.
3. Leren hoe je zelf rustig moet blijven als het spannend wordt: de deelnemer is in staat stressregulatie technieken toe te passen om de eigen stress te verminderen.
4. Het effectief kunnen de-escaleren: het kunnen toepassen van het gespreksmodel.
5. Het effectief kunnen begrenzen: het kunnen toepassen van grenzen stellen middels de technieken uit ‘de wapenkast’.
6. Meer zelfvertrouwen in het omgaan met lastige mensen.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Informatie agressiemanagement.docx6-11-2020 15:03210 KB
 
850
Locatie Nijmegen (NL) (Toon kaart)

Klaar zijn voor de toekomst: wie wil dat niet? Vanzelfsprekend is het echter niet. De TopsportCompany helpt organisaties, teams en individuen om de volgende stap te zetten. Met sport kun je mensen uitdagen om boven zichzelf uit te stijgen en optimaal te presteren. De professionals van de TopsportCompany geven graag een mooie voorzet.

Javastraat 68
6524MG
Nijmegen
Dobbelmannweg 128
6531KZ
Nijmegen
0620519857