Opleidingen details Hogeschool Rotterdam/Kenniscentrum Zorginnovatie
Minisymposia zwangerschap en geboorte II / Webinars (ID nummer: 412214)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Voortplanting, Obstetrie en Gynaecologie23-11-2020 t/m 2-5-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland (RCZWN) is de kennisinfrastructuur voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het RCZWN werken geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners multidisciplinair en lijnoverstijgend met elkaar samen aan zorg en onderzoek. Het doel van deze samenwerking en van het gezamenlijk praktijkgericht onderzoek doen, is het ontwikkelen, verspreiden en implementeren van nieuwe kennis en oplossingen. Deze nieuwe kennis en oplossingen dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg en de samenwerking tussen al deze partijen en daarmee aan het bevorderen van integrale geboortezorg, het verbeteren van maternale en perinatale gezondheid en het terugdringen van maternale- en perinatale gezondheidsverschillen.

Structurele financiering is erg belangrijk om het RCZWN als kennisinfrastructuur duurzaam te bestendigen en te borgen. De doelstellingen voor de komende jaren (2017-2021) zijn daarom:

- Duurzaam bestendigen en borgen van het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland (RCZWN)

- Bijdragen aan het duurzaam bestendigen en borgen van de landelijke kennisinfrastructuur van de regionale consortia

- Faciliteren van wetenschappelijk onderzoek door alle partners binnen de keten

- Het RCZWN als kennisinfrastructuur verder ontwikkelen en blijvend positioneren, zodat kennisontwikkeling, -verspreiding en -implementatie blijvend kan worden gerealiseerd

- Met praktijkgericht onderzoek nieuwe kennis genereren, dissemineren en implementeren in de praktijk en in het onderwijs

- Met de ontwikkelde kennis en producten bijdragen aan de perinatale en maternale gezondheid en aan het terugdringen van verschillen in de perinatale en maternale gezondheid.

- Het verbinden van de medische-, sociale en onderwijs & wetenschap domeinen

- Bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de geboortezorg, de samenwerking tussen geboortezorgprofessionals en de ontwikkeling van integrale geboortezorg

Om deze doelstellingen te bereiken worden de huidige activiteiten van het RCZWN voortgezet en worden extra activiteiten uitgevoerd die gericht zijn op het financieel bestendigen en borgen van het RCZWN en op het beter positioneren van het RCZWN. Deze extra activiteiten omvatten een jaarlijkse procesevaluatie, specifieke aandacht voor communicatie en activiteiten gericht op structurele financiering van het RCZWN. Het bestendigen en consolideren van zowel het RCZWN als van de landelijke multidisciplinaire kennisinfrastructuur die de regionale consortia samen met ZonMw hebben ontwikkeld (het kennisnetwerk geboortezorg) draagt bij aan de samenwerking tussen de consortiumpartners, de kwaliteit van de geboortezorg en de ontwikkeling van integrale geboortezorg.

Hierbij wordt qua thematiek invulling gegeven aan onderzoek dat aansluit bij de inhoudelijke programmalijnen van het ZonMw programma, te weten:

- Preventie: gezondheidsbevordering

- Preventie: pre- en neonatale screening

- Zorginterventies in de integrale geboortezorgketen

- Organisatie en kwaliteit van integrale geboortezorg

Ten behoeve van de onderlinge communicatie tussen participanten is een digitaal platform ingericht (website). De website wordt gebruikt voor het plaatsen van nieuwsberichten, toekomstige publicaties en (links naar) relevante onderzoeken.

Daarnaast werden voorheen vier mini symposia per jaar georganiseerd waarbij inhoudelijk dieper wordt ingegaan op een specifiek thema dat speelt in de regio en dat linkt aan de inhoudelijke programmalijnen van ZonMw. In verband met de huidige situatie rondom Covid-19 en de beperkende maatregelen die van kracht zijn, zetten we sinds begin 2020 de live bijeenkomsten ONLINE voort in de vorm van Webinars.

ZonMw heeft voor vier jaar een vervolg subsidie verstrekt aan het RCZWN. De minisymposia en nu dus Webinars starten in 2017 en lopen door tot 2021. In het najaar van 2020 zijn drie Webinars ingepland en in het voorjaar van 2021 volgen er nog eens vier. 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Intensive CareVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
JeugdverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
KinderverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Tijd15:00 - 17:00
Locatie
Opmerkingenonline via Teams te volgen

Tijd20:00 - 21:30
Locatie
Opmerkingenonline via Teams te volgen / een extra ingelast Webinar om de problematiek rondom niet gevaccineerde zwangeren voor het voetlicht te brengen en handvatten te bieden voor counseling door zorgprof.

Tijd15:00 - 17:00
Locatie
Opmerkingenonline via Teams te volgen

Tijd15:00 - 17:00
Locatie
Opmerkingenonline via Teams te volgen

Tijd14:30 - 16:00
Locatie
Opmerkingenonline via Zoom te volgen

Tijd14:30 - 16:00
Locatie
Opmerkingenonline via Zoom te volgen

Tijd14:30 - 16:00
Locatie
Opmerkingenonline via Zoom te volgen

Tijd10:30 - 12:30
Locatie
Opmerkingenonline via Zoom te volgen

Tijd10:30 - 12:30
Locatie
Opmerkingenonline via Zoom te volgen

Tijd10:30 - 12:30
Locatie
Opmerkingenonline via Zoom te volgen

Lectoraat Verloskunde & Geboortezorg / Hogeschool Rotterdam / Kenniscentrum Zorginnovatie

De Verloskunde Academie Rotterdam heeft in samenwerking met Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam het lectoraat ‘Verloskunde en Geboortezorg’ opgericht. Hiermee geeft zij invulling aan de ambitie praktijkgerichte kennis uit de wetenschap, het onderwijs en het werkveld aan elkaar te verbinden en optimaal in te bedden binnen de hogeschool. Vanuit het lectoraat wordt met vele partners uit onderzoek, praktijk, onderwijs en sociaal domein samengewerkt in verschillende projecten.

De Verloskunde Academie Rotterdam (VAR) is sinds 2006 een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC. De VAR bestaat uit de bacheloropleiding Verloskunde, de masteropleiding Physician Assistant – Klinisch Verloskundige en de Academische Werkplaats Geboortezorg & Perinatale Gezondheid. Daarnaast is de VAR ingebed in zowel het Instituut voor Gezondheidszorg als Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam.

Rochussenstraat 198 3015 EK Rotterdam Kamer: RS.10.140
3015 EK
Rotterdam
Hogeschool Rotterdam / Kenniscentrum Zorginnovatie Postbus 25035
3001 HA
Rotterdam
010-794 5511