Opleidingen details Federatie Medisch Specialisten
Symposium Zorgevaluatie: De oogst van 5 jaar zorgevaluatie (ID nummer: 411860)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 2 en 3413-11-2020 t/m 12-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het is de lustrumeditie van het symposium zorgevaluatie dat jaarlijks door Federatie Medisch Specialisten georganiseerd wordt. Vanwege COVID is het een digitaal symposium waarin de deelnemers in 2 blokken een gevarieerd en interactief programma krijgen aangeboden. Het is gericht op wat we allemaal hebben bereikt (waar komen we vandaan en welke stappen zijn er al gezet?) en waar gaan we naar toe (wat zijn te zetten stappen en uitdagingen in komende jaren?). Verder staat centraal dat we het proces van zorgevaluatie met alle partijen gezamenlijk aanpakken en uitvoeren en dat elke partij zijn eigen rol heeft in dit proces. Het programma is verdeeld in 2 tijdsblokken, deels plenair en deels in groepen en afwisselend interactief (blok 1: implementeren en resultaten en blok 2: multidisciplinair samenwerken).

Zorgevaluatie onderzoek helpt de zorg steeds verder te verbeteren. Met zorgevaluatie wordt bestaande zorg geëvalueerd en antwoord gegeven op de vraag welke zorg onder de gegeven omstandigheden het meest effectief is. Zorgevaluatie levert gezondheidswinst op voor de patiënt. Daarnaast onderbouwt het richtlijnen en instrumenten voor gezamenlijke besluitvorming (‘shared decision making’). Zorgevaluatie is daarom een essentieel onderdeel van het medisch-specialistisch kwaliteitsbeleid.

Zorgevaluatie is al 5 jaar volop in ontwikkeling. De HLA-partners werken hard aan de uitvoering van het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik, met als doel om zorgevaluatie structureel onderdeel te maken van de zorg. Tijdens het symposium wordt uitgebreid aandacht besteed aan ‘implementatie en resultaten’ en aan ‘multidisciplinaire samenwerking’. In het eerste blok starten we met een openingsspeech van Jelle Ruurda, voorzitter raad W&I van de Federatie. Hierna worden 3 goede voorbeelden van zorgevaluatie resultaten in de medisch-specialistische zorg gepresenteerd vanuit de kno, radiologie en gynaecologie, gevolgd door het beantwoorden van vragen die via de chat zijn gesteld. Na een korte pauze volgen 3 parallelsessies. Deze gaan alle 3 in op aspecten van het implementeren van onderzoeksresultaten en de plannen voor komende jaren. De parallelsessies worden gegeven door ZonMw in samenwerking met het Kennisinstituut, het programma ZE&GG en het Talma-instituut.

In het 2e blok staat het belang van multidisciplinaire samenwerking centraal. De inleiding wordt verzorgd door een medisch specialist en ex-COVID patiënt, gevolgd door 2 presentaties over multidisciplinair agenderen van onderzoeksvragen (één gericht op COVID-gerelateerde onderzoeksvragen en één multidisciplinair experiment in de traumatologie). Na de pauze wordt er in een interactieve sessie gediscussieerd naar aanleiding van vragen die in de eerste 2 uur zijn gesteld via de chat. Hierna volgt een interview van Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem met Ben Willem Mol, momenteel hoogleraar gynaecologie in Australië, en grondlegger van de zorgevaluatiebeweging in Nederland. Afgesloten wordt met videoboodschappen van de samenwerkende HLA-partijen over hun bijdrage aan het verder brengen van zorgevaluatie en gepast gebruik.

Leerdoelen:

  • Inzicht in zorgevaluatie als proces en de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van betrokken partijen bij de agendering, uitvoering en implementatie van zorgevaluatiestudies, zoals patiënten, medisch specialisten, wetenschappelijke verenigingen, zorgverzekeraars en raden van bestuur van ziekenhuizen. Hierbij gaat het ook om bewustwording en inzicht van eigen gedrag in de dagelijkse praktijk.
  • Inzicht in goede voorbeelden uit de praktijk ten aanzien van het implementeren van studieresultaten in richtlijnen en op de werkvloer.
  • Inzicht in mogelijkheden en creëren van draagvlak om implementatie met samenwerkingspartners vorm te geven.
  • Inzicht in nut en noodzaak van de ontwikkeling van multidisciplinaire kennisagenda’s en de aanpak hiervan.
  • Inzicht in 5 jaar zorgevaluatie, de stappen die zijn gezet, de doelen en aanpak voor de komende jaren en het internationale perspectief.
  • Tot slot inzicht in vragen van andere deelnemers en participeren in interactieve discussie.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Algemene Klinische Fysica (AKF)Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica/OKF
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
Audiologie (AUD)Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica/OKF
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(Meerdaags) Congres
0
Deelname is voor medisch specialisten (inclusief ziekenhuisapothekers, klinisch chemici en klinisch fysici) en bureaumedewerkers van de wetenschappelijke verenigingen gratis.
Overigen betalen € 50,- voor het gehele programma en € 30,- voor één blok.
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Algemene scholing cluster 2 en 3Tijd
Symposium Zorgevaluatie - Blok 1214:00 - 15:30
Symposium Zorgevaluatie - Blok 2215:30 - 17:00

De Federatie Medisch Specialisten heeft een initiërende, coördinerende en stimulerende rol in het kwaliteitsbeleid van de medisch specialisten. In overleg met de wetenschappelijke verenigingen wordt aan het kwaliteitsbeleid inhoud gegeven. De Federatie is dé organisatie van en voor alle medisch specialisten (in opleiding) in Nederland. Zij stelt de bevordering van kwaliteit en ondernemingszin voorop en behartigt de belangen van medisch specialisten zodat:

  • medisch specialisten hun taken (patiëntenzorg, opleiding en onderzoek) goed kunnen vervullen
    patiënten tijdig kwalitatief hoogstaande zorg ontvangen
    ziekenhuizen als professionele dienstverlenende organisaties werken
    de rol van medisch specialisten in de gezondheidszorg en de samenleving wordt (h)erkend en de medisch specialisten dienovereenkomstig worden gehonoreerd.
Mercatorlaan 1200
3528BL
Utrecht
Postbus 20057
3502 LB
Utrecht
088-505 34 34