Opleidingen details Hanzehogeschool Groningen / HanzePro
Masterclass: Kleine ongevallen met grote gevolgen,MC over licht traumatisch hersenletsel (ID nummer: 411839)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Revalidatie28-12-2020 t/m 7-6-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Masterclass

Kleine ongevallen met grote gevolgen

HanzePro en het Wenckebach Instituut UMCG organiseren op dinsdag 8 december 2020 van 16.00-18.00 uur de masterclass “Kleine ongevallen met grote gevolgen”.  In deze masterclass wordt ingegaan op licht traumatisch hersenletsel (LTHL) de gevolgen en behandelmogelijkheden. De masterclass wordt hybride aangeboden, dit betekent online streamend en tegelijkertijd fysiek onderwijs in een kleine groep.

 

Na het volgen van de masterclass:

leerdoelen:

Ben je bekend met de oorzaken en gevolgen in de hersenen van deze ‘kleine ongevallen’

Ken je de mogelijke gevolgen qua gedrag, cognitie en communicatie

Weet je hoe LTHL te herkennen en te monitoren

Ken je de verwijs- en behandelmogelijkheden

Ben je bekend met de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel (volwassenen en kinderen)eb je casuïstiek kunnen inbrengen

Uitgebreid

67.000 mensen worstelen dagelijks met de gevolgen van traumatisch hersenletsel, door een klap of val op het hoofd. Klachten als gevolg van traumatisch hersenletsel worden onvoldoende herkend en erkend, met name de onzichtbare gevolgen waardoor patiënten vaak geen adequate zorg en behandeling krijgen. Die zorg moét en kan beter.

De sterke behoefte aan kwaliteitsafspraken heeft er toe geleid dat zorgprofessionals en de patiëntenvereniging gezamenlijk één norm hebben vastgesteld in de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel Volwassenen. Hierin is beschreven wat volwassenen met traumatisch hersenletsel (THL) en hun familie/naasten aan zorg mogen verwachten vanaf het ontstaan van het letsel.

THL is hersenletsel dat is ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. De medische diagnose is ‘traumatisch schedel-/hersenletsel’. Traumatisch schedel-/hersenletsel wordt gedefinieerd als ‘iedere vorm van letsel aan het hoofd, uitgezonderd oppervlakkig letsel in het aangezicht’. THL is het gevolg van direct contact met het hoofd en/of acceleratie-deceleratie van het hoofd. De aanwezigheid van (voorbijgaande) verwardheid, bewustzijnsverlies en/of posttraumatische amnesie bij een traumatisch hoofdletsel wijzen op de aanwezigheid van hersenletsel. Bij THL is er sprake van letsel waarbij van buitenaf een kracht op het hoofd wordt uitgeoefend, met als gevolg een stoornis in het bewustzijn. Mogelijke oorzaken van THL zijn een val op de grond, ergens tegen aanrijden, aangereden worden, een zwaar voorwerp op het hoofd krijgen of het binnendringen van een voorwerp in de hersenen, zoals een kogel, een steekwapen, een ijzeren voorwerp of een botgedeelte als gevolg van een schedelbreuk. THL is de meest voorkomende vorm van niet aangeboren hersenletsel bij mensen onder de vijftig jaar. Voor de persoon met THL en zijn omgeving is het van belang dat THL wordt erkend als een serieus gezondheidsprobleem dat het leven ingrijpend kan veranderen. Hersenletsel is geen eenmalige gebeurtenis maar een definitieve breuk in de levenslijn, gevolgd door een aanpassingsproces.

 

Tijdens deze masterclass zal Gerlof Balk (revalidatiearts) de inhoudelijke kant toelichten en gaat  Peter Tammeling (manager revalidatie) in op de verwijs- en monitoringszaken.

 

 

 

 

 

Doelgroep

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, huisartsen en overige geïnteresseerde zorgprofessional)

 

 

 

 

 

 

10-3-2021
Tijd16:00 - 18:00
Locatie Groningen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenhet is in principe een fysieke bijeenkomst maar is tevens online te volgen

HanzePro is het onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen dat professionals ondersteunt bij hun ontwikkeling en bedrijven bij de (competentie-) ontwikkeling van hun personeel.

De brede kennis en deskundigheid van de Hanzehogeschool Groningen wordt toegepast in de dienstverlening van HanzePro. Wij ondersteunen professionals met opleidingen (deeltijd of duaal) een cursus of training of met een Masteropleiding. Voor bedrijven ontwikkelen wij, in overleg, opleidingen op maat.

De diensten van HanzePro passen uitstekend in de overheidscampagne Leven Lang Leren: continue (bij)scholing voor professionals om de kenniseconomie op peil te houden.

 

Academie voor Verpleegkunde Eyssoniusplein 18
9714 CE
Groningen
Academie voor Verpleegkunde Eyssoniusplein 18
9714 CE
Groningen
050 595 3333