Opleidingen details MediModus
MBCL Mindfulness Based Compassionate Living (ID nummer: 411751)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
A. Geaccrediteerde bij- en nascholing625-1-2021 t/m 24-1-2024
C. Methodisch intercollegiaal overleg1025-1-2021 t/m 24-1-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Deze compassie training is een vervolg op de klassieke 8 weekse Mindfulness training.  Om deel te kunnen nemen aan deze verdiende training moet je een reguliere 8-weekse mindfulnesstraining gevolgd hebben (MBSR/MBCT/MBCP)

Waarom zou ik Compassie leren?

Herken je een of meer van de volgende stellingen?

Ik vind het gemakkelijker voor een ander te zorgen dan voor mezelf

Voor mezelf zorgen of tijd inplannen voor mezelf voelt egoïstisch

Wanneer ik een to-do-lijst maak, zijn de dingen die ik voor mezelf gepland heb de eersten die weggestreept worden bij tijdgebrek

Wanneer ik iets niet goed heb gedaan, ben ik heel streng voor mezelf

Ik vind het moeilijk dingen te doen die alleen maar leuk zijn, zonder dat daar een zeker nut in zit

Ik ben ongeduldig met mezelf wanneer ik iets niet weet of kan

Moeilijke emoties of donkere kanten van mezelf kan ik moeilijk accepteren

Wanneer je een of meerdere stellingen herkent, ben je zeker niet de enige. Sterker nog, het is een feest der herkenning onder zorgprofessionals. Voor anderen zorgen (patiënten, cliënten of familieleden)  is gemakkelijker dan zorgen voor onszelf.

En als zorgprofessionals staan we daarin niet alleen. In onze cultuur ervaren veel mensen psychische problemen, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. We kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor onszelf en anderen te ervaren. We kunnen vluchten in isolement of ons storten in bezigheden of relaties die ons niet echt voldoening geven.

En gesprekstherapieën bieden niet altijd een oplossing. Ja natuurlijk is het belangrijk om over moeilijke dingen te praten, ze te begrijpen en inzicht erin te krijgen. Maar dat is iets anders dan dingen ervaren of voelen (‘Ik snap het wel, maar voel het niet.’). Je moet sommige zaken eerst bewust ervaren en leren voelen, om er anders mee te leren omgaan.

Ben jij ook iemand die altijd heel rationeel handelt en het moeilijk vindt om bij je gevoel te komen? En zou je onbevangener en positiever in het leven willen staan, met meer ontspanning en minder zelfkritiek? Juist dan valt deze compassietraining te overwegen, waarin oefeningen aangeboden worden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren.

De 8 weken durende compassietraining, die officieel Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) wordt genoemd, is gebaseerd op het wetenschappelijk aangetoond belang van (zelf)compassie.

Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)

De training MBCL is bedoeld voor zorgprofessionals die zich (deels) in bovengenoemde beschrijvingen herkennen en eerder de mindfulness cursus (MBSR/MBCT/MBCP) hebben gevolgd. De compassietraining bouwt daar namelijk op voort en is geschikt voor jou als je gemotiveerd bent tot nader zelfonderzoek en aan je eigen ervaring wilt toetsen wat heilzaam voor je is en wat niet. Met name is deze training bedoeld voor professionals die wel ondervonden hebben dat mindfulnessbeoefening hen goed doet, maar die moeite hebben dit in hun leven te integreren en een milde, vriendelijke houding daarbij te ontwikkelen. Gedurende de training is het fijn dagelijks 30 minuten vrij te maken voor oefeningen.

Deze training volg je bij een collega-zorgprofessional, iemand die ècht snapt hoe jouw werkpraktijk er uit ziet.

500
Deelnemer
Nee
Hoofdniveau
MIO
12-5-2021 t/m 30-6-2021
Tijd19:00 - 21:30
Locatie
OpmerkingenONLINECURSUS 8 woensdagavonden en 1 stiltedag op 19 juni

25-1-2021 t/m 15-3-2021
Tijd19:00 - 21:30
Locatie
OpmerkingenDeze training wordt ONLINE verzorgd

Aandacht, veerkracht en bevlogenheid. MediModus biedt diverse nascholingen voor zorgverleners rondom deze thema's.

Natascha Deguelle is gynaecologe. Lilian Wirken is verloskundige. Beiden zijn tevens gecertificeerd mindfulnesstrainer en geraakt door alles wat mindfulness de zorgverlener én de zorgvrager te bieden heeft. Natascha en Lilian startten hun samenwerking in 2014 en hebben deze geformaliseerd in MediModus.

Kap. Raaijmakersstraat 10
5121 XW
Rijen
0628958126