Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Basistraining Mannenhulpverlening - geweld in afhankelijkheidsrelaties (ID nummer: 411680)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing GGZ610-2-2021 t/m 9-8-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Een witte vlek in de aanpak geweld in afhankelijkheidsrelaties is de hulp aan mannelijke slachtoffers. Ook mannen kunnen slachtoffer worden van relatiegeweld en andere vormen van geweld. Voor hen is het in vergelijking met vrouwen moeilijker om hulp in te roepen. Mannen en jongens praten minder met anderen over hun problemen en doen minder vaak een beroep op professionele hulp. Mannenmishandeling is nog niet breed erkend en bespreekbaar, iedereen denkt dat mannen hun mannetje wel staan.

Het vooroordeel dat mannen geen slachtoffer kunnen zijn, leidt tot veel onzichtbare ellende. Ook vanwege het taboe op kwetsbaarheid houden velen hun hulpvraag verborgen. Mannen beoordelen het geweld tegen hen anders dan vrouwen. Thema’s die bij mannen eerder aan de orde komen zijn arbeid, isolement, agressie en verslaving. Bij vrouwen gaat het eerder over zorg en arbeid, relaties met anderen en grenzen stellen.

In de praktijk van psychosociale en psychiatrische hulpverlening hebben professionals bij uitstek te maken met een grote diversiteit aan hulpvragen en problematieken die zelden geïsoleerd, los van de omgeving van de cliënt, behandeld kunnen worden. De systeemtheorie biedt mogelijkheden om het sociale systeem te betrekken bij veranderingsprocessen en het oplossen van problemen. Daarmee is systeemgericht werken een belangrijk uitgangspunt voor veel teams binnen de ambulante en klinische ggz, het algemeen maatschappelijk werk, de jeugdzorg, de verslavingszorg, de forensische psychiatrie en aanverwante organisaties. Het werken op basis van de principes van de systeemtheorie vereist kennis en kunde.

Deze training is mede ontwikkeld door Arosa (Rotterdam), Blijf Groep (Amsterdam), Moviera (Utrecht) en Perspektief (Den Haag), die onderdeel uitmaken van het landelijk netwerk mannenmishandeling Nederland. Daarin zijn zij samen met Kadera (Zwolle) en Sterk Huis (Tilburg) de uitvoerende organisaties van de mannenopvang in Nederland. Deze opvang is voor mannen die te maken hebben of hebben gehad met huiselijk geweld, eergerelateerd geweld en/of mensenhandel (geweld in afhankelijkheidsrelaties).

Wat leer je?

Als je deze training hebt gedaan:

  • heb je zicht op en in mannenhulpverlening vanuit een systemisch perspectief
  • kun je gebruik maken van systeemgerichte interventies
  • kun je een rol oppakken in het netwerk van hulpverlening (samenwerken met betrokken partijen), je vergroot je vaardigheden om adequaat te anticiperen in complexe situaties
  • kun je zien en begrijpen dat een man slachtoffer is van mishandeling
  • heb je inzicht en kennis in de problematiek van mannenmishandeling en de verschillende verschijningsvormen
  • kun je mannenmishandeling signaleren en bespreken op basis van het inzicht dat mannen problemen over het algemeen anders presenteren dan vrouwen
  • heb je inzicht in de problematiek en de omvang hiervan
  • heb je inzicht in de (persoonlijke en maatschappelijke) genderspecifieke opvattingen die een rol spelen bij de begripsvorming van mannenmishandeling
  • kun je de meldcode inzetten bij het signaleren, bespreken en verwijzen van mannenmishandeling
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Maatschappelijk werkRegisterplein
RegisterpleinRegisterplein
SPVVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
10-2-2021
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50