Opleidingen details Isala Academie

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Samen Beslissen voor medisch specialisten (ID nummer: 411256)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1 en 2310-12-2020 t/m 9-12-2021

Titel: Samen Beslissen: principes, effecten, techniek

Achtergrond: Volgens rijksoverheid, patiëntenorganisaties en de Federatie voor Medisch
Specialisten moet de komende jaren Samen Beslissen (gedeelde besluitvorming, shared decision making) de norm worden voor het besluitvormingsproces in de spreekkamer van de medisch specialist. Deze keuze is vooral gemaakt om ethische en morele redenen: als autonoom individu heeft de patiënt het recht om beslissingen te nemen over zijn of haar eigen gezondheid en elke vorm van interventie die daarop gericht is. De meeste patiënten hebben ook grote voorkeur voor samen beslissen. Er is sinds kort ook een wettelijk fundament voor samen beslissen: volgens de recente herziening van de WGBO is de arts verplicht samen met de patiënt die behandeling te kiezen die het beste bij de context, wensen en voorkeuren van de patiënt past. Tenslotte zijn er ook wetenschappelijke redenen voor een voorkeur voor samen beslissen: het leidt tot grotere tevredenheid van de patiënt met het genomen besluit en met het consult in het algemeen, er zijn sterke aanwijzingen dat de therapietrouw toeneemt en mede daardoor ook zorguitkomsten verbeteren. Ook kan samen beslissen bijdragen aan kostenbeheersing in de zorg omdat patiënten na samen beslissen doorgaans minder uitgebreide en invasieve behandeling kiezen dan na traditionele besluitvorming. Ondanks de morele, ethische, praktische en wetenschappelijke argumenten voor samen beslissen komt implementatie en toepassing van samen beslissen in de spreekkamer maar moeizaam op gang. De redenen hiervoor zijn onder andere onbekendheid bij medisch specialisten over wat samen beslissen precies is en hoe het in de praktijk toegepast kan worden. Ook menen veel specialisten dat ze al aan samen beslissen doen, terwijl onderzoek suggereert dat dit niet zo is.

In deze nascholing voor medisch specialisten worden de principes, effecten en techniek van samen beslissen interactief besproken aan de hand van casuïstiek, opdrachten en presentaties.

(Meerdaagse) Nascholing
 
0
maatwerk
Tijd14:30 - 17:30
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

de Isala Academie is het leerhuis van de Isala klinieken, een van de grootste algemene opleidingsziekenhuizen van Nederland. Binnen de Isala Academie worden alle onderwijs- en opleidingszaken gecoördineerd en gefaciliteerd.

Dr van Deenweg 1-11
8025 BP
Zwolle
Postbus 10400
8000 GK
Zwolle
038-4248188
Selecteer een bestand aub.