Opleidingen details Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG) AUMC-UMCG-UWV
14e Muntendam Symposium KCVG (ID nummer: 411018)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde310-12-2020 t/m 9-12-2021
Nascholing Beleid en advies310-12-2020 t/m 9-12-2021
Nascholing Verzekeringsgeneeskunde310-12-2020 t/m 9-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

14e Muntendam Symposium 2020

Donderdag 10 december 13.00 – 17.00

Thema: 15 Jaar KCVG - in het nu en daar voorbij

Dit jaar is alles anders. Door Corona zijn we nu allemaal gehouden aan thuiswerken, beeldbellen en vooral afstand houden. En daarom organiseert het KCVG dit jaar het Muntendam Symposium voor u online. 

Het afgelopen jaar was vanwege Corona een bijzonder jaar, maar de activiteiten van de onderzoekers bij het KCVG gaan onverminderd door. Met trots presenteren wij u de resultaten uit het proefschrift van Drs. Kristel Weerdesteijn over de herstelkansen bij mensen met SOLK.

We reflecteren met u op de resultaten van de kwaliteitstafel. De kennisontwikkelingen binnen het vakgebied verzekeringsgeneeskunde worden de komende jaren niet alleen door de kennisagenda beïnvloed, maar ook door het programma ‘Verbetering Kwaliteit Poortwachter proces’ van ZonMw 2021 tot 2025. In dat kader wordt ook het project Beschrijving Belastbaarheid en Re-integratie toegelicht.

Tot slot presenteren wij u met trots een aantal onderzoeksprojecten van verzekeringsartsen en onderzoekers in de verzekeringsgeneeskunde die momenteel lopen bij de verschillende universiteiten. U krijgt net als voorgaande jaren een fraai beeld van de verschillende bijdragen vanuit het KCVG aan de kennisontwikkeling binnen de verzekeringsgeneeskunde.

Leerdoelen

  • Deelnemers krijgen inzicht in de aspecten die relevant zijn voor de beoordeling van de functionele mogelijkheden en de re-integratiemogelijkheden van mensen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK).
  • Deelnemers krijgen inzicht in de problematiek van mensen met SOLK en hoe mensen met SOLK te herkennen en te begeleiden.
  • Deelnemers krijgen inzicht in de activiteiten en producten van de Kwaliteitstafel voor duurzame kennis- en kwaliteitsontwikkeling van de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde.
  • Deelnemers krijgen inzicht in de opzet, uitvoer en voortgang van de ontwikkeling van een instrument voor bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen voor de weergave van de belastbaarheid en de re-integratiemogelijkheden van een zieke werknemer.
  • Deelnemers krijgen inzicht in de kennisontwikkeling binnen de onderzoeksprojecten van de universiteiten die zijn aangesloten bij het KCVG.
(Meerdaags) Congres
0
nvt
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
A&GVerzekeringsgeneeskunde
10-12-2020
Tijd13:00 - 17:00
Locatie

Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde

Het KenniscentrumVerzekeringsgeneeskunde (KCVG) is een gezamenlijk initiatief van de afdeling Public & Occupational Health, Amsterdam UMC (AUMC), de afdeling Gezondheidswetenschappen, Sociale Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Divisie Sociaal-medische zaken (SMZ) van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Het doel van het KCVG is het bevorderen van de kwaliteit en de wetenschappelijke onderbouwing van de verzekeringsgeneeskunde door middel van het ontwikkelen en evalueren van methoden, richtlijnen, hulpmiddelen en interventies. Hiernaast wordt er samen met AUMC en UMCG naar gestreefd om de verzekeringsgeneeskunde aan bod te laten komen in het onderwijs aan studenten geneeskunde, basisartsen in opleiding tot verzekeringsarts en geregistreerde verzekeringsartsen. Samenwerking met andere onderzoeksinstituten wordt nagestreefd om een zo breed mogelijke participatie op het onderzoeksgebied te realiseren.

Deelnemende organisaties KCVG onderzoeksprogramma

  • Afdeling Public & Occupational Health, Amsterdam UMC
  • Afdeling Gezondheidswetenschappen, UMCG, Groningen
  • Divisie Sociaal-medische zaken, UWV, Amsterdam

Sinds 2005 zijnde deelnemende organisaties steeds een samenwerking voor 5 jaar aangegaan. Momenteel bevindt het KCVG zich in de vierde fase (2020- 2025). Zie tevens onderstaande visie document.

Het onderzoeksprogramma

Het onderzoek van het KCVG is passend in de UWV kennisagenda en richt zich op:

  1. Het ontwikkelen van wetenschappelijk onderbouwde methoden, richtlijnen en hulpmiddelen voor de verzekeringsgeneeskunde, en;
  2. Het vaststellen van de effectiviteit van interventies.

Voorbeelden zijn evaluatiemethoden voor de praktijk, methoden ter bevordering en bewaking van de kwaliteit en "evidence based medicine" voor verzekeringsartsen. Deze methoden en richtlijnen kunnen verzekeringsartsen in de praktijk gebruiken. UWV is ingericht als academische werkplaats. Voor het KCVG levert het UWV menskracht, ervaring en statistische gegevens. Nieuwe projecten kunnen via het bestuur worden ingebracht.

Thema's die in het KCVG aan de orde komen, zijn onder meer:

  • Oorzaken en gevolgen van gezondheidsgerelateerde arbeidsongeschiktheid
  • Voorkomen en terugdringen van gezondheidsgerelateerde arbeidsongeschiktheid
  • Gevolgen van nieuwe wetgeving voor de verzekeringsgeneeskunde

Organisatie KCVG
De leiding van het KCVG is in handen van het bestuur, bestaande uit:

Prof. dr. S.J. van der Burg-Vermeulen (voorzitter KCVG, AUMC)
Prof. dr. J.R. Anema (vice-voorzitter KCVG, AUMC)
Prof. dr. C.R.L Boot (AUMC)
Prof. dr. A.G.E.M. de Boer (AUMC)
Prof. dr. S. Brouwer (UMCG)
Prof. dr. C.A.M. Roelen (UMCG)
Drs. D. Holtkamp (UWV)
Dr. K.R.H. de Decker (UWV)

Amsterdam UMC T.a.v. Sonja Schut, secr. KCVG gebouw MF, 3e kamer C-379 Van der Boechorststraat 7
1081 BT
Amsterdam
Amsterdam UMC T.a.v. Sonja Schut, secr. KCVG gebouw MF, 3e kamer C-379 Postbus 7057
1007 MB
Amsterdam
06-28790880