Opleidingen details Johannes Wier Stichting
Euthanasie bij psychiatrische patiënten (ID nummer: 410694)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3212-11-2020 t/m 11-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Waarom een JWS webinar over dit thema?

De Johannes Wier Stichting (JWS) stelt zich ten doel mensenrechten in de gezondheidszorg te bevorderen. Bij een menswaardig leven hoort ook een menswaardig levenseinde en dat is reden voor JWS om nu dit thema aan de orde te stellen. Het webinar is bedoeld voor zorgprofessionals en andere geïnteresseerden die te maken hebben met psychiatrische patiënten met een doodswens en een euthanasieverzoek doen. Hoe bespreek je als zorgverlener hun doodswens en neem je hun euthanasieverzoek in behandeling? Psychiaters en andere GGZ-behandelaars verschillen hierover van mening en ook maatschappelijk is dit een gevoelig vraagstuk.

 

Actualiteit en discussie

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) bracht in 2018 de geactualiseerde richtlijn Levensbeëindiging op verzoek in de psychiatrie uit. Psychiaters worden dagelijks geconfronteerd met patiënten met een doodswens. Het omgaan daarmee vereist grote behoedzaamheid. De herziene richtlijn beschrijft een actuele, zorgvuldige en bruikbare procedure die nauwgezet gevolgd kan worden bij een verzoek om levensbeëindiging van een patiënt met een psychische stoornis.

 

Op 17 februari jl. is het onderzoeksrapport Psychiatrische patiënten bij Expertisecentrum Euthanasie. Een retrospectieve dossierstudie naar de achtergronden en het verloop van euthanasieverzoeken op grond van psychiatrisch lijden bij Expertisecentrum Euthanasie verschenen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60% van de GGZ-behandelaren het euthanasieverzoek niet zelf in behandeling neemt, vaak omdat zij nog behandelopties zien, soms omdat zij zichzelf onbekwaam achten of omdat niet werd voldaan aan de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet. Er is dan ook een tekort aan psychiaters die bereid zijn een euthanasieverzoek in behandeling te nemen en dat leidt tot lange wachtlijsten en doorlooptijden waarvan de patiënt de dupe is.

 

Leerdoelen

Leerdoel is meer inzicht te krijgen in het huidige debat over het in behandeling nemen van een euthanasieverzoek op basis van psychisch lijden. Wat zijn de verschillende posities, welke ethische dilemma’s en argumenten spelen en hoe zou de euthanasiezorg voor psychiatrische patiënten beter kunnen verlopen? 

Refereerbijeenkomst
Bestand  
Inhoud presentaties.docx18-10-2020 14:4713 KB
0
Dit is inclusief bijschrijving in nascholingsregister indien geaccrediteerd
Tijd20:00 - 21:30
Locatie Amsterdam (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenaan de voorwaarden voor online nascholing (vragenlijst e.d.) zal worden voldaan

De Johannes Wier Stichting zet zich in voor mensenrechten in de gezondheidszorg. ‘Het recht op de hoogst haalbare standaard van gezondheid’ (right to health) is al decennialang een universeel mensenrecht, maar desondanks voor velen een doelstelling uit een verre toekomst of een recht dat steeds meer onder druk komt te staan door bezuinigingen, kritiek op mensenrechten of onwetendheid over het bestaan en het belang van dit mensenrecht.
De Johannes Wier Stichting stelt zich daarom ten doel de bevordering én naleving van mensenrechten in de zorg op de agenda te plaatsen en te houden. Het right to health vormt daarbij het uitgangspunt voor de activiteiten van de stichting.


De activiteiten van de Johannes Wier Stichting bestaan onder meer uit het verstrekken van onafhankelijke informatie over mensenrechten en mensenrechteneducatie voor artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals. Daarnaast organiseert de stichting debatten en refereeravonden over actuele kwesties en dilemma’s, zoals met betrekking tot de zorg aan vreemdelingen, ouderen of het medisch beroepsgeheim. Waar nodig verzamelt de stichting getuigenissen van medische professionals over misstanden in de zorg en kaart zij die aan bij beleidsmakers of de media.

Keizersgracht 177
1016DR
Amsterdam
Keizersgracht 177
1016DR
Amsterdam
020 7733799