Opleidingen details Psy-zo! Onderwijs
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) (ID nummer: 410189)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners127-1-2021 t/m 6-1-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Introductie: Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een zogeheten derde generatie gedragstherapie. Naast aandacht voor handelen (eerste generatie) en cognities (tweede generatie) besteed ACT aandacht aan ervaring en zingeving. Centraal staat het idee dat experiëntiële vermijding en fusie met de verbale werkelijkheid leidend zijn bij het ontstaan en voortduren psychopathologie. ACT baseert zich daarbij op experimentele bevindingen over de manier waarop mensen taal verwerven en gebruiken. In de therapievorm wordt veel aandacht besteed aan de beleving van de cliënt, zowel in als buiten de therapiekamer. De ontregelende functie van cognities wordt in een nieuwe context geplaatst. Experiëntiële vermijding wordt doorbroken waardoor de cliënt in staat gesteld wordt zijn door klachten beperkte leven te verruilen voor een leven waarin waardegericht handelen centraal komt te staan.

Inhoud:

  • Tweedaagse cursus;
  • uitleg over het therapiemodel van ACT;
  • de zes kernprocessen van ACT, met de verschillende interventiemethoden en (experiëntiële) therapeutische vaardigheden.

Theoretisch wordt uitleg gegeven over het ACT model van menselijk functioneren, dwz het theorie waarop de therapie is gebaseerd. Vervolgens komen elk van de zes kernprocessen achtereenvolgens aan de beurt. Besproken wordt wat de essentie is van elk proces en hoe dit in de therapie aan de orde komt. De oefeningen bestaan uit demonstraties van de docenten van interventies (oefeningen over defusie en zelf, waarden en mindfulness) Daarnaast worden er video demonstraties gegeven (over acceptatie, defusie, het proces van het huidig moment). De kennismakingsoefening is een experiëntiële oefening, waarin de processen gedemonstreerd worden aan de hand van ervaringen die deelnemers opdoen tijdens de oefening. Deze oefening is een discriminatietraining mbt het opmerken van de zes processen uit ACT zoals deze zich aan de therapeut voordoen. Er vinden diverse rollenspellen plaats, waarin in twee of drie tallen een therapeut-cliënt interactie geoefend wordt, eventueel met observator erbij. De oefening toegewijde actie is een demonstratie van een groepsinterventie, waarbij de docenten de rol van therapeut innemen en een aantal deelnemers die van cliënt. De huiswerk opdracht toegewijd handelen bestaat eruit dat de deelnemers een exposure opdracht meekrijgen, mbt iets dat zijzelf vermijden. Zij nemen hiermee de cliënt rol in.

De oefeningen zijn gedurende de cursus zo opgebouwd dat aanvankelijk de nadruk ligt op demonstraties door de trainers en middels video. Dit omdat de cursist nog weinig weet van ACT en eerst enig repertoire op moet bouwen voor dit toegepast kan worden in rollenspellen. Daarna worden diverse rollenspellen aangeboden, waarin vaardigheden stapsgewijze worden opgebouwd. Bijvoorbeeld mbt de therapeutische relatie wordt geoefend hoe de cliënt geholpen kan worden bij het gevoel te komen en te blijven. Cursisten leren leren de cliënt bloot te stellen aan voor de cliënt belangrijke gevoelens. In de cursus is verder ruimte voor het inbrengen van casuïstiek, zodat cursisten de gelegenheid hebben om knelpunten in behandelingen waarin zij de ACT methodiek toepassen, in te brengen. 

Algemene leerdoelen: Na afloop van de cursus:

-heeft de cursist kennis genomen van de theoretische achtergrond en behandelmethodiek van ACT (Theorietoepassing)

- begrijpt de cursist wat de zes kernprocessen van ACT inhouden (Theorietoepassing)

- is de cursist in staat om de zes processen in de praktijk te herkennen (observatie)

- is de cursist in staat om de principes van ACT te gebruiken in een behandeling. (Theorietoepassing)

- kan de cursist enige interventies toepassen binnen het kader van een ACTbehandel

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
cursus
Algemene leerdoelen: Na afloop van de cursus:
-heeft de cursist kennis genomen van de theoretische achtergrond en behandelmethodiek van ACT (Theorietoepassing)
- begrijpt de cursist wat de zes kernprocessen van ACT inhouden (Theorietoepassing)
- is de cursist in staat om de zes processen in de praktijk te herkennen (observatie)
- is de cursist in staat om de principes van ACT te gebruiken in een behandeling. (Theorietoepassing)
- kan de cursist enige interventies toepassen binnen het kader van een ACTbehandeling. (Interventies)
- kan de cursist een analyse maken van het vermijdingsgedrag van de cliënt en dit op een ervaringsgerichte wijze bespreken met de cliënt (leertheoretisch model en analyse)
- heeft de cursist kennis genomen van en geoefend met de therapeutische houding kenmerkend voor ACT (in hetzelfde schuitje zitten, aanspreken van de ervaring van de client, client eigen ervaringsdeskundige laten zijn) (therapeutische houding)
- is de cursist in staat om een ACT behandeling te indiceren op grond van huidige wetenschappelijke kennis. (wetenschappelijke evidentie)
- is de cursist in staat om ACT te plaatsen in de wetenschappelijke traditie van de gedragstherapie. (theorietoepassing)
- kan de cursist een casusconceptualisatie maken gebaseerd op het ACT model (leertheoretisch model en analyse maken)
– kan de cursist zijn weg te vinden om kennis en ervaring met betrekking tot ACT verder te verdiepen.
525
10
15
Docent: Jacqueline A-Tjak is klinisch psycholoog (BIG) en psychotherapeut, supervisor VGCt. Ze is werkzaam bij PsyQ, lokatie Zaandam, zorgprogramma depressie. Naast het behandelen van clienten en het superviseren van collega's in opleiding doet zij daar wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit en werkzaamheid van ACT.
12
Voor wie: GZ- en eerstelijnspsychologen, orthopedagoog-generalisten, psychotherapeuten, klinisch psychologen, psychiaters en andere professionals die een Basiscursus (100-uurs) Gedrags- en Cognitieve therapie gevolgd hebben of beschikken over daaraan gelijkwaardige voorkennis. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij over enige ervaring beschikken met het behandelen van cliënten bij wie vermijdingsgedrag onderdeel van de problematiek vormt. Conform het opleidingsregelement van de VGCt wordt van elke deelnemer verwacht dat hij of zij tenminste 90 % van de tijd aanwezig is. Wanneer deelnemers tussen de 10 en 20 % van de tijd afwezig zijn is het mogelijk de gemiste tijd te compenseren met een aanvullende opdracht afhankelijk van welk gedeelte van de cursus gemist is. Het is ter beoordeling van de docenten of en hoe er gecompenseerd mag worden. Wanneer niet aan de eisen van het opleidingsregelement voldaan kan worden kan dit er toe leiden dat er geen certificaat verstrekt wordt aan het einde van de cursus. In het programma staat per bijeenkomst vermeld welke literatuur thuis bestudeerd dient te worden.
Informatie zal gegeven worden in de vorm van college, interactieve discussies, (video)demonstraties en oefening. Er zal geoefend worden met het uitvoeren van ACT-specifieke analyses en interventies Er zal gelegenheid geboden worden om op de gelezen literatuur in te gaan, middels vragen en discussie. Er zal ten behoeve van generalisatie van het geleerde naar de eigen praktijk ruimte geboden worden voor het bespreken van eigen casuïstiek.
Bestand  
Evaluatie.pdf19-1-2021 11:2276 KB
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
28-10-2021 t/m 29-10-2021
Tijd10:00 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIncompany, inschrijven niet mogelijk

23-9-2021 t/m 24-9-2021
Tijd10:00 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

7-1-2021 t/m 14-1-2021
Tijd10:00 - 17:00
Locatie Groningen (NL) (Toon kaart)

Psy-zo! Onderwijs is een instelling voor onderwijs en supervisie binnen het vakgebied GGZ. Dit onderwijs wordt aangeboden in de vorm van bij- en nascholing, supervisie en congressen.

Zernikepark 12
9747 AN
Groningen
Zernikepark 12
9747 AN
Groningen
050-3050240