Opleidingen details Stichting Psychiatrie & Filosofie

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Wanen voorbij overtuigingen (ID nummer: 409703)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie127-11-2020 t/m 26-11-2021

Wanen komen veel voor in de algemene populatie en zij kunnen in ernst, inhoud en hardnekkigheid verschillend zijn. Sommige mensen lijden aan wanen in het kader van een psychiatrische aandoening of kwetsbaarheid. Vanuit meerdere invalshoeken is de afgelopen decennia geprobeerd het concept wanen beter te begrijpen, zoals vanuit de cognitief-gedragsmatige psychologie, neurobiologie, epidemiologie, literaire en psychodynamische hoeken.

In deze webinar zal Jasper Feyaerts zich richten op de (neo-)fenomenologische benadering, welke poogt meer allesomvattend te zijn en, vooral, zich aansluit op de ervaringswereld van de patiënt. Om de patiënt beter te begrijpen, volgens Feyaerts, en om deze in haar eigen – en de gemeenschappelijke - wereld optimaal te kunnen begeleiden, zou de klinische aandacht zich meer moeten richten op de transformatie en betekenis van de gehele ervaringswereld, en minder focussen op de behandeling en correctie van de cognitieve inhouden van de waan.

Jasper Feyaerts zal zijn artikel hierover – dat binnenkort verschijnt in The Lancet Psychiatry –presenteren, waarna hij met drie referenten (Dorien Nieman, Josephine Lenssen en Wouter Kusters) en de deelnemers aan het webinar, hierover verder in gesprek zal gaan. De drie referenten zullen elk vanuit hun eigen expertise met Feyaerts in discussie gaan.

Met dit webinar beogen we het inzicht in een van de kernvragen van de psychiatrie ‘wat is een waan’ te vergroten, en het denken en handelen vanuit meerdere perspectieven op deze psychiatrische problematiek te bevorderen. Specifieke leerdoelen zijn: (1) kennisvergaring over de fenomenologische benadering van geestelijke gezondheid, met een specifieke focus op wanen; (2) kennisvergaring over en kritische reflectie op fenomenologie; (3) discussiëren over hoe deze benadering toegepast kan worden in de klinische praktijk, wat hier de voor- en nadelen over zijn; (4) vergroten van academische kennis over een onderwerp wat relatief onderbelicht is in de medische, psychiatrische en psychologische opleidingen.

Refereerbijeenkomst
10
Hoofdniveau
Psychiatrie en filosofie
Psychotherapie en Psychiatrie
Sociale Psychiatrie
Tijd15:00 - 16:30
Locatie

Organiseert congressen op het snijvlak van psychiatrie en filosofie.
Organiseert 2-jaarlijks een essay-wedstrijd voor jonge wetenschappers nav een thema op genoemd snijvlak

Zonnedauw 31 2871 NT Schoonhoven
2871 NT
Schoonhoven
zie boven

0182 756207
Selecteer een bestand aub.