Opleidingen details RINO Zuid
Imaginaire exposurebehandeling van PTSS (ID nummer: 408937)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing (breed)124-3-2021 t/m 3-3-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In deze opleiding ‘Imaginaire Exposurebehandeling van (Complexe) PTSS’ word je opgeleid en intensief getraind in de technieken van imaginaire exposure en exposure-in-vivo. Je vergaart up-to-date kennis over de leertheoretische achtergronden, de rationale, de indicatiestelling, effectiviteit, veiligheid en optimale toepassing van deze behandeling van PTSS. Óók bij mensen met vroegkinderlijk trauma, complexe problematiek en comorbiditeit. Je leert om een goede casusconceptualisatie te maken bij mensen die meerdere trauma’s hebben meegemaakt. Je leert eenvoudige technieken om angst te reguleren en exposurebehandeling te kunnen uitvoeren bij complexe problematiek. Je leert bijvoorbeeld wat je moet doen als een patiënt dissocieert tijdens de sessie. Of hoe je door kunt pakken. Ook krijg je inzicht in je eigen valkuilen en angsten met betrekking tot traumagerichte exposurebehandeling. Verschillende opvattingen die je hebt zullen uitgedaagd worden, je zult zelf ondervinden hoe het is om je imaginair bloot te stellen aan een heftige herinnering, en je oefent de technieken met een trainingsacteur. Aan het einde van de cursus kun je exposurebehandeling bij volwassen PTSS-patiënten (en jeugd 12+) uitvoeren, en je zult de cursus met een frisse blik op deze behandeling verlaten.

De opleiding bestaat uit 5 dagdelen: 2 cursusdagen en een supervisiebijeenkomst van een dagdeel een tijdje later. In de cursusdagen wordt theorie afgewisseld met oefenen van de technieken met een trainingsacteur. De cursist krijgt daarna de tijd om het geleerde in diens praktijk toe te passen. In de supervisiebijeenkomst worden vervolgens in een kleine groep video-opnames van IE-sessies van de cursisten besproken, en krijgt de cursist feedback en tips, naast gelegenheid om vragen te bespreken met de docent en medecursisten.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
EMDR ConsultantEye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
1 2 3 4
Cursus
Beiden
Drs. M van den Berg
15
100
15
12
Tijd09:30 - 16:30
LocatieEindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd16:00 - 20:30
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 16:30
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 20:30
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 20:30
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 20:30
Locatie Eindhoven (NL) (Toon kaart)

RINO Zuid staat voor Regionaal Instituut voor Nascholing en Opleiding (geestelijke) gezondheidszorg in Zuid.

RINO Zuid coördineert en organiseert activiteiten op het terrein van nascholing en opleiding ten behoeve van de (G)Gz in de regio Zuid-Nederland. Dit gebeurt in een samenwerkingsverband van instellingen, met een functie op het gebied van de GGz en de beide in de regio gelegen universiteiten. In de organisatie van dit samenwerkingsverband wordt gestreefd naar een adequate afstemming van het scholingsaanbod op de wensen van de participanten. Het samenwerkingsverband bevordert betrokkenheid en onderlinge ontwikkeling van deskundigheid binnen de regio. Het beleid van RINO Zuid wordt bepaald door het Bestuur en de Raad van Postdoctorale Beroepsopleiding en de Raad Nascholing.

Docenten, verbonden aan RINO Zuid, zijn overwegend medewerkers van participerende instellingen.

WWW.RINOZUID.NL

Vitruviusweg 2
5624 AD
Eindhoven
Postbus 826
5600 AV
Eindhoven
0858902200