Opleidingen details Sympopna
Hoogsensitiviteit 2. Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk. (ID nummer: 408898)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Jeugdgezondheidszorg527-11-2020 t/m 26-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hoogsensitiviteit, een steeds vaker terugkerend thema in de maatschappij. De term hoogsensitiviteit lijkt gelukkig steeds meer bekendheid te krijgen. Vorig jaar juni is het congres voor het eerst georganiseerd en de opkomst was groot. Vanwege de enorme belangstelling is er voor gekozen het congres wederom terug te laten komen. Inmiddels zijn diverse wetenschappers bezig met het thema hoogsensitiviteit, waardoor wellicht nieuwe inzichten gepresenteerd kunnen worden.

Wat zegt de wetenschap een jaar later? Zijn er nieuwe vragen ontstaan? Zijn er nieuwe onderzoeken gestart? Hoe gaat het in de wetenschap op dit moment? Welke processen zijn er nodig om onderzoek te kunnen en te mogen doen? De focus ligt vooral op deze vragen, aangezien overprikkeling bij hoogsensitiviteit een groeiend maatschappelijk probleem. Steun vanuit de maatschappij is dan ook van wezenlijk belang. Tijdens het congres is er ook aandacht is voor de praktijk, hoe gaan we er mee om en hoe kan je er als zorgverlener, arts en/of psychiater in de praktijk mee aan de slag gaan. 

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, waarmee je wordt geboren. Het is dus geen stoornis of ziekte, maar gewoon een onderdeel van je karakter. Wat sommigen mensen niet weten, is dat ongeveer één op de 5 mensen hoogsensitief is. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger centraal zenuwstelsel. Dit betekent dat de prikkels die binnen komen, dieper en intenser verwerkt worden in de hersenen.

Overprikkeling bij psychiatrische problematiek komt veel voor. De psychiatrie kent verschillende diagnoses zoals omschreven in de DSM V. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld aan autisme verwante stoornissen (ASS), ADHD/ADD, schizofrenie, bipolaire stoornissen en angst- en paniekstoornissen. Veel hoogsensitieve mensen komen in de geestelijke gezondheidszorg terecht en krijgen mogelijk niet de passende hulp die ze daadwerkelijk nodig hebben. De kans bestaat dat de hoogsensitiviteit niet herkend wordt, waardoor er misdiagnose plaatsvindt.

Het komt regelmatig voor dat mensen de diagnose ADHD of ASS krijgen terwijl ze hoogsensitief zijn. Hoogsensitieve personen laten veel gedragingen zien die overeenkomen met psychiatrische stoornissen. Zo kunnen hoogsensitieve mensen ook onrustig worden, concentratieproblemen tonen, druk worden en moeite hebben met contact maken. Om misdiagnoses te voorkomen is het van groot belang dat professionals binnen de gezondheidszorg, hoogsensitiviteit goed leren herkennen en erkennen. Alleen dan kan goed passende zorg worden aangeboden.

Tijdens dit congres wordt ingegaan op de meest recente wetenschappelijke inzichten omtrent hoogsensitiviteit bij kinderen en volwassenen. Daarnaast wordt ook ingegaan op praktische implicaties voor diagnostiek, behandeling en begeleiding.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
1 2 3 4 5 6 7 8
(Meerdaags) Congres
Bestand  
Programma Congres Hoogsensitiviteit 2020.docx16-10-2020 11:2518 KB
Programma Hoogsensitiviteit 2020.docx14-12-2020 16:3518 KB
195
Studenten en ervaringsdeskundigen niet werkzaam voor een GGZ instelling en familieleden kunnen een korting van 20% aanvragen via het inschrijfformulier Studenten en evraringsdeskundigen (familieleden).
HoofdniveauSubniveau
M&GAlgemene Gezondheidszorg
M&GJeugdgezondheidszorg
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
27-11-2020
Tijd09:30 - 17:00
Locatie
OpmerkingenDit betreft een online congres

Sympopna werd opgericht in 1992. De missie van Sympopna is om bij te dragen aan kennisverspreiding in het veld van de gezondheidszorg, en de geestelijke gezondheidszorg in het bijzonder. Hiertoe organiseren we congressen en symposia. We zoeken vooral naar thema’s die innovatief zijn. We willen bijdragen aan het bijeenbrengen van verschillende sectoren en partijen waardoor nieuwe perspectieven ontstaan op het betreffende congresthema. 

Lammenschansweg 144
2321 JX
Leiden
0715148203