Opleidingen details UMC Utrecht Academie
Klinische Gezondheidswetenschappen; master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals (ID nummer: 408499)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
A. Geaccrediteerde bij- en nascholing321-9-2020 t/m 31-8-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

* Methodologie en Statistiek: versch. typen onderzoek worden uitgediept waarbij de methodologie en statistische technieken aanvullend aan elkaar besproken worden. Bij kwantitatief onderzoek wordt ingegaan op diagnostisch, etiologisch, prognostisch en interventieonderzoek, waarbij o.a. ingegaan wordt op methodologische uitdagingen op het gebied van bijv. bias, confounding en effectmodificatie en missende data. Daarnaast wordt aandacht besteed aan doelmatigheidsonderzoek.
Bij kwalitatief onderzoek wordt aandacht besteed aan de grounded theory, etnografie en fenomenologie, focusgroepen, mixed methods en data-analyse.
Ontwikkelen van meetinstrumenten komen aan bod, stil wordt gestaan bij de klinimetrische voorwaarden en kenmerken van meetinstrumenten.
Bij statistiek wordt ingegaan op theoretische en praktische verdieping van een aantal veel gebruikte, complexere statistische technieken.  * Zorgpraktijk naar wetenschap: hier wordt de link gelegd tussen de praktijk en het hieruit voortvloeiende wetenschappelijke onderzoek. Er is een analyse van de wetenschap van de eigen zorgpraktijk resulterend in een visiedocument. Daarnaast is er aandacht voor de vertaalslag van klinische problemen naar toegepast onderzoek.
Aan de hand van de eigen zorgpraktijk kijken studenten naar lacunes in het wetenschappelijk onderzoek m.b.t. etiologie, diagnose en interventies. .
Het einddoel van deze cursus, is het schrijven van een individuele vooraanmelding voor een subsidieaanvraag voor een onderzoeksvoorstel binnen het eigen zorgdomein.     * Systematische literatuuronderzoek: Hier voeren studenten een literatuurstudie uit volgens gangbare methoden en technieken, ter voorbereiding op het afstudeeronderzoek. Bevindingen van deze literatuurstudie schrijven studenten vervolgens in de vorm van een wetenschappelijk artikel. Positionering van literatuuronderzoek en een professionele werkwijze vinden plaats volgens de principes van Evidence Based Practice. Studenten ontwikkelen competenties in  kritisch denken en analyseren als wetenschappelijk schrijven. * Profilering: studenten leren een visie te formuleren op het vakgebied Klinische Gezondheidswetenschappen; Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals. Studenten worden gestimuleerd te reflecteren op eigen keuzes in het onderwijsprogramma en ook op persoonlijke ambities in hun carrière.Van afgestudeerden wordt verwacht dat zij een academische functie kunnen vervullen in de ontwikkeling, verspreiding en integratie van wetenschappelijke kennis ten behoeve van de klinische zorg.  Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van een visie op het vakgebied en het maken van individuele keuzes. De Health Sciences Today lezingen zijn bedoeld om een forum te geven aan recente ontwikkelingen in de gezondheidszorg. 
* Opzet afstudeeronderzoek: studenten leren hun voorstel afstudeerproject te schrijven. Aan bod komen: inleiding en rationale voor het onderzoek, design, populatieparameters, dataverzameling analyse, ethisch aspecten, haalbaarheid en planning van het onderzoek. Onderbouwing en verantwoording van gemaakte keuzes staan voorop. Een beroep wordt gedaan op methodologische kennis en vaardigheden als wetenschappelijk schrijven, argumenteren in het Nederlands en Engels, maar ook vaardigheden als communiceren, redeneren, discussiëren en presenteren.‘Research Ethics’ komt aan de orde in een aantal colleges, daarnaast worden practica gegeven voor het gebruik van kwantitatieve en kwalitatieve data-analyse en over interviewen. Ook werkt de student aan voorbereiding van het onderzoek in de afstudeerfase; wordt een planning gemaakt, locatie wordt vastgesteld, indien nodig, worden voorbereidingen getroffen voor indiening bij een METC. Proefafnames van eventuele vragenlijst(en) of interviews vinden plaats evenals de benodigde voorbereidingen voor de data-analyse.De student maakt tijdens het schrijven van het onderzoeksvoorstel keuzes over het uit te voeren onderzoek, samen met de begeleider. Het met succes doorlopen van de cursus vormt een noodzakelijke voorwaarde voor het kunnen starten met de laatste cursus van de opleiding, namelijk de cursus ‘Afstudeeronderzoek’. In die cursus voeren de studenten zelfstandig hun afstudeeronderzoek uit binnen een stageadres van de opleiding.  Vrije keuzeonderwijs:Keuze uit--> Quality of healthcare, Leren doceren, Onderzoeksstage, Beleidsstage, leadership in Healthcare

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
DiƫtistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
HuidtherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
LogopedistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
1 2
1927
Deelnemer
Nee
1-9-2021 t/m 31-8-2023
Tijd09:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

1-9-2020 t/m 31-8-2022
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De UMC Utrecht Academie verzorgt verpleegkundige vervolgopleidingen, beroepsopleidingen, praktijkbegeleiding, bij- en nascholingen en bedrijfsopleidingen voor alle UMC Utrecht -medewerkers, het hele jaar door.
 

Huispostnummer HB 4.05 Heidelberglaan 100
3584 CX
Utrecht
Huispostnummer HB 4.05 Postbus 85500
3508 GA
Utrecht
088-755 8733