Opleidingen details CMF-Nederland
CMF Najaarsconferentie: Levensbegin, volop in beweging (ID nummer: 408063)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3431-10-2020 t/m 30-10-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Medische zorg rondom het levensbegin is een gebied van grote uitersten en volop in beweging. Blijdschap, verwachting en hoop komen heel dicht bij verdriet, angst en wanhoop. Wetenschappelijke ontwikkelingen bieden veel nieuwe mogelijkheden en ook politiek staat dit onderwerp op de agenda. In 2020 zal (in principe) de wet afbreking zwangerschap (WAZ) weer geëvalueerd worden. Daarnaast faciliteert de overheid de ‘nationale kiembaandialoog’ in aanzet naar mogelijke wetswijziging in de toekomst. Daarnaast komen we als arts, in de spreekkamer of privé, ook met enig regelmaat in aanraking met vragen rondom vruchtbaarheid en zwangerschap. Alle emoties, vragen en moeilijke keuzes waar patiënten voor komen te staan als het niet gaat zoals gehoopt, kunnen ons soms lang bijblijven. 

Tijdens deze conferentie willen we stilstaan bij diverse vragen waar wij als artsen tegenaanlopen. Middels lezingen en workshops zullen deze vragen verkend worden, zowel vanuit ethisch-filosofisch-theologisch gezichtspunt als vanuit de directe ervaring van patiënten en professionals. 

 

Algemene leerdoelen:

  • De deelnemer heeft inzicht gekregen in de verschillende visies op de beschermwaardigheid van het leven, hoe deze visies invloed hebben op de beantwoording van medisch-ethische vragen en bijvoorbeeld het huidige debat rond de embryo-wet. 
  • Vanuit de lezingen en workshops heeft de deelnemer kennisgemaakt met diverse onderwerpen rondom het levensbegin. Daarbij aandacht voor zowel de huidige richtlijnen en wet en regelgeving als de achterliggende ethische vragen en afwegingen die hierbij een rol spelen. De deelnemer is uitgedaagd te reflecteren op de eigen ethische afwegingen en hoe deze een rol kunnen spelen in de spreekkamer. Daarbij heeft de deelnemer inzicht gekregen in hoe daar op een professionele manier mee om te gaan en wat de juridische kaders daarin zijn.
  • De deelnemer heeft inzicht gekregen in de invloed die een onvervulde kinderwens kan hebben op een patiënt. Naast aandacht voor de mogelijke therapieën is de deelnemer ook uitgedaagd zich te verplaatsen in de emoties en gedachten die hierbij loskomen tijdens deze trajecten. Van daaruit krijgt de deelnemer van daaruit handvatten aangereikt hoe hiermee om te gaan in de gespreksvoering.
(Meerdaags) Congres
125
Voor leden van CMF-Nederland en voor a(n)ios en studenten (al dan niet lid van CMF-Nederland) gelden andere inschrijftarieven. Zie de website http://www.cmf-nederland.nl/conferentie voor meer informatie
Locatie Driebergen-Rijsenburg (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenOpzet is fysieke bijeenkomsten. Als fysiek bijeenkomen niet mogelijk is, dan volledig online als life-webcast. We oriënteren ons nog op blended vorm voor het ochtendprogramma (zowel fysiek als online)
Bijeenkomsten
 Algemene scholing cluster 1,2 en 3Tijd
Ochtendprogramma met twee lezingen29:30 - 12:30
Middagprogramma met workshops213:30 - 16:00

CMF Nederland is de vereniging voor artsen en geneeskundestudenten, tandartsen en tandheelkundestudenten, die vanuit hun christelijke overtuiging hun medisch denken en handelen vorm willen geven.
De Molen 24
3994 DB
Houten
0631044924