Opleidingen details Willemshuys-psychiaters
STIP 5.1 (ID nummer: 407702)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie65-11-2020 t/m 4-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Studiedag:

semi-gestructureerde Interview voor Persoonlijkheidsfunctioneren DSM-5 (STiP-5.1) // Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders 5GIT-PD)

 

Datum: 05 november 2020

 

Spreker:

 

Joost Hutsebaut is klinisch psycholoog. Hij promoveerde in 2003 aan de K.U. Leuven en werkt sindsdien bij de Viersprong en sinds 2010 bij het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen. Hij werkt deels als behandelaar, deels als onderzoeker. Hij lag mee aan de grondslag van de STiP-5.1 en van de GIT-PD. Hij publiceert veel in binnen- en buitenlandse tijdschriften en geeft geregeld presentaties en trainingen, zowel over vroege interventie van borderline persoonlijkheidsstoornissen, assessment van persoonlijkheidspathologie en de generieke behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.

 

Abstract:

 

Deze dag is opgedeeld in twee delen. In de ochtend vindt een training plaats in het Semi-gestructureerde Interview voor Persoonlijkheidsfunctioneren DSM-5 (STiP-5.1). Dit interview sluit aan bij het Alternatieve Model voor Persoonlijkheidsstoornissen uit DSM-5 en is bedoeld om een inschatting te maken van de ernst van persoonlijkheidsproblematiek (Criterium A). In DSM-5 werd daartoe de ‘Levels of Personality Functioning Scale’ geïntroduceerd, een schaal die toelaat om mensen diagnostisch in te schatten naar ernst op basis van mogelijke problemen in zelf-functioneren (identiteit en zelfsturing) en interpersoonlijk functioneren (empathie en intimiteit). Het STiP-5.1 interview laat toe om systematisch informatie te verzamelen om die inschatting te maken. In de training wordt een inleiding gegeven op dit nieuwe, alternatieve model en worden de nieuwe criteria voor persoonlijkheidsstoornissen (A en B) gesitueerd. Na een korte inleiding op de nieuwe instrumenten vanuit dit model, zal uitgebreid ingegaan worden op het STiP-5.1 interview. De verschillende criteria van de LPF-schaal zullen worden geïllustreerd met voorbeelden en videofragmenten van het interview.

 

Na de lunch wordt een inleiding gegeven op de Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD). Die inleiding start met een overzicht van het onderzoek op gebied van de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en de werkzame behandelprogramma’s. Twee ontwikkelingen liggen aan de basis van de GIT-PD: de moeizame implementatie van bestaande specialistische behandelingen en de bevinding dat een goed opgezette ‘generalistische’ behandeling het in veel studies gemiddeld genomen even goed doet als de specialistische behandeling. Daardoor komt de focus vooral te liggen op de ‘common factors’ en hoe we die zo eenvoudig, maar toch kwalitatief kunnen implementeren. GIT-PD is een kader voor behandeling, gebaseerd op die common factors. Het vertrekt niet van een theorie of methode, maar vanuit een set van principes, die de basis vormen van goede zorg, zowel op het niveau van een instelling of organisatie, een team als een behandelaar. In de bespreking van de bassiprincipes van GIT-PD komen dan ook de belangrijkste werkzame factoren in de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen langs. In de workshop zullen een aantal van de GIT-PD principes worden geïllustreerd met videofragmenten.

 

 

(Meerdaags) Congres
Bestand  
Programma Studiedag 05 november 2020 (1).docx11-9-2020 14:0015 KB
100
precieze kosten bekend na de studiedag
Hoofdniveau
Psychotherapie en Psychiatrie
ZGP (zelfstandig gevestigden)
Sociale Psychiatrie
Tijd8:30 - 17:30
Locatie''s-Hertogenbosch (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen17 sept 2021

aanvraag accreditatie studiedagen willemshuys 

Van der Does de Willeboissingel 5
5211 CA
's-Hertogenbosch
013-2115050