Opleidingen details Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde: VSG Wetenschappelijke avond Voeding en Leefstijl (ID nummer: 407540)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster13 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding

In het kader van de deskundigheidsbevordering organiseert de SOS namens de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) ieder jaar wetenschappelijke bijeenkomsten. De sprekers op deze wetenschappelijke bijeenkomst houden voordrachten met betrekking tot het onderwerp ‘Voeding en Leefstijl’.

De avond wordt geopend door Kirsten Berk, diëtist, met een lezing over Intermitterend vasten. Deze vorm van vasten krijgt momenteel veel aandacht in de media en daardoor in de spreekkamer. Is hier sprake van een hype of is er al voldoende wetenschappelijke basis voor advies.

De tweede spreker, Bibian van der Voorn, endocrinoloog, verzorgt een lezing over het feit dat alleen een gezonde leefstijl niet voldoende is bij complexe obesitas, maar wel essentieel is. Artsen adviseren de patiënten wel de sportschool maar vergeten aandacht te besteden aan diagnostiek naar onderliggende aandoeningen en bijdragende factoren van overgewicht.  

Het identificeren van deze ‘verborgen dikmakers en -houders’ vergroot echter de behandeleffectiviteit, en leidt tot specifiekere behandelingen en betere randvoorwaarden voor het beginnen met en volhouden van een interventie. Bovendien vermindert het sociale stigmata.

Sportdiëtist Sandra Buijing geeft een lezing over het ‘Plantaardig(er) eten voor sporters. De film Gamechangers heeft veel sporters aangezet tot een veganistisch(er) eetpatroon met mooie beloftes over prestaties, herstel en gezondheid. Er is echter ook behoorlijk wat kritiek op de film. Dus: Is plantaardig eten een goed idee of niet?  

En als laatste licht Robert Rozenberg, sportarts, u in hoe af te vallen door te bewegen. ‘Beweeg meer’ is vaak het advies bij overgewicht. Maar hoe lang, hoe vaak, hoe intensief? Werkt het? En is het voor iedereen geschikt?

 

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma.pdf9-9-2020 16:04126 KB
125
De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 80,-- voor VSG leden en € 125,-- voor niet VSG leden.
Tijd19:00 - 22:00
LocatieBilthoven (NL) (Toon kaart)

De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg richt zich op het aanbieden van cursussen en congressen op het gebied van de sportgeneeskunde. De SOS is een samenwerkingsverband van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen (NIOS).

Professor Bronkhorstlaan 10A
3723 MB
BILTHOVEN
Postbus 52
3720 AB
BILTHOVEN
030 2252290