Opleidingen details Opleidingsinstituut PPO

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

CGT aangescherpt: update FABAs en focus op therapeutisch proces (ID nummer: 407446)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Vervolgcursus - contacturen5012-2-2021 t/m 11-2-2022

In deze cursus doorlopen we het volledige cognitieve gedragstherapeutische proces dat start met de eerste taxatie van klachten en problemen. Hoe kom je vanuit deze eerste taxatie tot een behandelplan? Hoe maak je de keuze voor een behandeling volgens protocol of voor een behandeling op maat? Welke interventies kies je en waarom? Wanneer, waarom en hoe rond je een behandeling af? Centraal staan de leertheoretische principes van de cognitieve gedragstherapie. Er zal binnen de cursus uitgebreid aandacht zijn voor het maken van analyses (functieanalyse (FA) en betekenisanalyse (BA), samen: FABAs) en de koppeling van FABAs naar interventies. Zo leer je waarom en wanneer bepaalde interventies en technieken geïndiceerd zijn. Naast het begrijpen waarom en wanneer is het hóe natuurlijk belangrijk. We zullen uitgebreid oefenen in het uitvoeren van technieken binnen de hele range van de huidige (“integratieve”) cognitieve gedragstherapie. Aan bod komen o.a. interventies die sequentiële associaties falsificeren, interventies die direct of indirect de emotionele betekenis van de US/UR-representatie herevalueren en interventies die zijn gericht op het versterken van gedrag en vaardigheden.

       Er wordt in deze cursus voortgebouwd op reeds opgedane kennis en geleerde vaardigheden. In de basiscursus(sen) is kennis gemaakt met diverse evidence based behandelprotocollen voor een heel aantal (DSM 5) stoornissen. In de vervolgcursus zoeken we verdieping omdat uit de praktijk bekend is dat niet alle patiënten (voldoende) opknappen van een protocollaire behandeling, dat er soms complicaties optreden gedurende de behandeling en dat de uitval (te) hoog is. Complexe en meervoudige problematiek vraagt flexibiliteit en creativiteit van de therapeut. Het vraagt om vaardigheid in het aangaan en hanteren van een goede therapeutische relatie en met name dat die relatie kan worden gebruikt in het bewerkstelligen van de therapie-doelen.

     Tijdens deze cursus wordt het gehele CGT traject doorlopen met een simulatiepatiënt (trainingsacteur) die iedere cursusdag bij ons naar therapie komt. Dit geeft ons de uitgelezen kans om kennis op te doen van het therapeutische proces, te oefenen met specifieke interventies en technieken maar ook met lastige situaties en interacties. Er zal bij onze oefenpatiënt sprake zijn van complexe problematiek passend bij de doelstelling van de cursus.

uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
12
14
ja
1700
50
Toetsing
BIG-geregistreerd GZ-psycholoog
Hoofdniveau
CGt Vervolgcursus
Tijd9:45 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenKP19PT20

Opleidingsinstituut PPO

Het Samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Praktijkinstellingen van de Postacademische PSY-Opleidingen verzorgt de beroepsopleidingen tot GZ-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.
De opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met praktijkinstellingen uit de geestelijke gezondheidszorg.

Damsterplein 6
9711 SX
Groningen
Postbus 72
9700 AB
Groningen
0503633000
Selecteer een bestand aub.