Opleidingen details Lemion bv
Psychiatrisch onderzoek - het bewustzijn (ID nummer: 407443)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing GGZ420-11-2020 t/m 19-5-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Dat gedegen diagnostiek de basis is voor een goede behandeling is welbekend. En waar diagnostiek in de GGz vaak is gebaseerd op de vragen: ‘Wat is er gebeurd?’ en ‘Waar gaat het over?’ gaat het psychiatrisch onderzoek juist over de vraag: ‘Wat is er aan de hand?”
Desondanks wordt vaak enkel een beschrijving gegeven van de belangrijkste symptomen. Bovendien worden de gebruikte termen veelal onjuist gebruikt omdat deze uiteenlopend zijn gedefinieerd of onvoldoende zijn uitgelegd. Zo zijn er in de loop der tijd veel namen gegeven aan psychische klachten en verschijnselen, soms ook verschillende namen voor eenzelfde klacht of verschijnsel. Niet altijd is duidelijk of het om synoniemen voor hetzelfde symptoom gaat of om twee subtiel verschillende symptomen. En juist de nuances kunnen het verschil maken voor de juiste behandeling. Zeker ook bij stoornissen van het bewustzijn.

 

Leerdoel

De nascholing heeft als doel de deelnemers vertrouwd te maken met de optimale diagnostiek bij stoornissen van het bewustzijn. Inhoudelijk gaat het daarbij over twee hoofdsporen: 1. Semantische aspecten 2. Klinische diagnostiek en adequate behandeling. Ad1. Aandacht wordt gegeven aan de grote semantische verschillen die anno 2020 nog voorkomen bij het beschrijven van de klinische psychiatrische diagnostiek van bewustzijnsstoornissen, met het gevaar van een onjuiste/weinig transparante indicatiestelling.  Ad 2. Tijdens de presentatie van een scala aan specifieke stoornissen worden handvatten geboden om via optimaal psychiatrisch onderzoek tot de juiste indicatiestelling/ behandeling te komen.  

Een en ander op basis van de meest recente wetenschappelijke kennis en klinische ervaring.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3 4
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenLosse modules worden online gevolgd
Bijeenkomsten
 Scholing GGZTijd
Fysieke bijeenkomst113:30 - 20:45
Module I113:30 - 14:50
Module II115:20 - 16:10
Module III116:10 - 16:50
Module IV117:20 - 18:40
Module V119:30 - 20:45

In september 2015 werd Lemion opgericht door Ludwig Benecke en Marije Wiegerinck die beiden hun sporen hebben verdiend in het vak van postacademische bij- en nascholing.
Ludwig Benecke als founding father van ‘Benecke’, het eerste in bij- en nascholing gespecialiseerde bedrijf in Nederland en Marije Wiegerinck als senior conferencemanager, gespecialiseerd in onderwijs met name voor de gezondheidszorg. Onlangs heeft Ludwig afscheid genomen van het bedrijf maar gelukkig profiteert Lemion nu nog van zijn grote kennis en ervaring.

Vanaf het prille begin was er vanuit Lemion een intensieve samenwerking met zowel uitgeverij De Tijdstroom als Boom Psychiatrie & Psychologie. Dat maakte het o.a. mogelijk om in combinatie met een bijeenkomst bij het thema passende boeken aan te bieden. Een samengaan van deze bedrijven was dan ook een logische stap.

In april 2018 fuseerde De Tijdstroom met Koninklijke Boom Uitgevers en in de zomer van 2019 volgde Lemion.  Dit samengaan biedt de professional in de gezondheidszorg een nog betere toegang tot de laatste vakkennis middels een combinatie van boeken, tijdschriften, bijeenkomsten en online content.

Prinsengracht 747-751
1017 JX
Amsterdam
0202614180