Opleidingen details ArtEZ Conservatorium

Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Neurologic Music Therapy basis training (ID nummer: 407435)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal

De basistraining Neurlogic Music Therapy biedt therapeuten een gevorderde klinische training en wetenschappelijke kennis op het gebied van NMT.

Dit is de basistraining Neurologic Music Therapy bij ArtEZ:

Het leren toepassen van 20 technieken ter stimulering van motoriek, spraak-taal en cognitieve functies.

Toegankelijk voor afgestudeerden van diverse disciplines met minimaal hbo-niveau, werkzaam met de doelgroep.

De training wordt in het Engels gegeven door prof. dr. Michael Thaut en dr. Corene Hurt-Thaut van zondag 20 t/m woensdag 23 september 2020. Er is ook iemand van het ArtEZ-docententeam (tevens NMT-Fellow) aanwezig om, indien nodig, te helpen met vertaling naar het Nederlands.

Programma

De basistraining Neurologic Music Therapy richt zich op de toepassingsmogelijkheden van muziektherapie voor cliënten met neurologische aandoeningen.

De basistraining Neurologic Music Therapy wordt (in het Engels) gegeven door prof. dr. Michael Thaut en dr. Corene Hurt-Thaut.

Neurologische muziektherapie is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde behandeling, die ingezet kan worden bij traumatisch hersenletsel, beroerte, de ziekte van Parkinson en Huntington, de ziekte van Alzheimer, autisme en andere neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose en spierdystrofie. De toepasbaarheid van de neurologische muziektherapie blijkt echter verder te reiken. Ondertussen zijn de eerste wetenschappelijke resultaten geboekt met mensen met Down, autisme spectrum stoornissen en psychiatrische problematiek.

De NMT-training is interessant voor muziektherapeuten, maar ook voor beroepsbeoefenaren uit andere disciplines die met dit soort patiënten werken, zoals spraak- of fysiotherapeuten. Deze training staat open voor professionals die zich willen verdiepen in neurologische muziektherapie (NMT) en muziektherapeuten die geïnteresseerd zijn in het toepassen van NMT-methoden en technieken.

Neurologische muziektherapie wordt gedefinieerd als de therapeutische toepassing van muziek op de cognitieve, motorische en sensorische functie bij mensen met een neurologische aandoening. Neurologische muziektherapie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De behandelingstechnieken zijn geënt op wetenschappelijke kennis van het percipiëren en maken van muziek en de effecten daarvan op niet-muzikale hersen- en gedragsfuncties. Neurologische muziektherapeuten behandelen mensen met de volgende aandoeningen: beroerte, traumatisch hersenletsel, de ziekte van Parkinson en Huntington, hersenverlamming, ontwikkelingsstoornissen, de ziekte van Alzheimer, autisme en andere neurologische ziekten die van invloed zijn op de motoriek, spraak-taal en cognitieve functies (zoals MS, spierdystrofie etc.). De 4-daagse training van 30 uur biedt therapeuten een gevorderde klinische training en wetenschappelijke kennis op het gebied van NMT. Na afronding van deze training beschikken de deelnemers over:

Basiskennis van neurologische muziektherapie (NMT), inclusief de toegepaste technieken in NMT.

Verdiepte kennis van huidig onderzoek dat NMT-technieken ondersteunt.

Praktijkkennis van het Transformational Design Model; een praktische richtlijn voor het kiezen van de behandeling op basis van functionele doelen.

Inzicht in gangbare klinische beoordelingen voor het evalueren van NMT-behandelingen.

Kennis om basisvragen over neuroanatomie en pathologie te beantwoorden met betrekking tot allerlei neurologische ziekten.

Afgestudeerde muziektherapeuten
30
Ja
4
Meerder hoofdstukken uit: Thaut & Hoemberg (2014). Handbook of Neurologic Music Therapy (Oxford University Press) moeten worden bestudeerd.
675
Studenten betalen 350 euro
Bestand 
NMT-schedule_2020_NL.docx58 KB
Hoofdniveau
Muziektherapie
Tijd09:15 - 18:15
LocatieEnschede (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenVoor deze basistraining Neurologic Music Therapy wordt een certificaat uitgegeven door de Robert Unkefer Academy of Neurologic Music Therapy, goedgekeurd door de World Federation of Neurorehabilitati

Van Essengaarde 10
7511PN
Enschede
+31534828100
Selecteer een bestand aub.