Opleidingen details Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE)
Orthica Health Science DIGITAL 2020 (ID nummer: 406960)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Diëtisten - Scholing2,511-11-2020 t/m 11-2-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

2. Beknopte omschrijving van de scholing

Voedsel heeft een grote invloed op mentale gezondheid. Steeds meer wetenschappers raken ervan overtuigd dat een volwaardige en evenwichtige voeding niet alleen een bepalende factor is voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde geest. Voeding bepaalt mede hoe we ons voelen, hoe we denken én hoe we ons gedragen! Andersom is de psyche zelf ook een factor die een grote invloed heeft op het eetpatroon. Een gezonde geest stelt een mens immers beter in staat om langdurig een gezond eetpatroon te volgen.
Wat is er bekend over de relatie tussen voeding, specifieke voedingsstoffen en psychische aandoeningen en wat kunnen we leren van ervaringen uit de dagelijkse praktijk? Gaan de hersenen beter werken als we meer bewegen? Welke mogelijkheden zijn er om cliënten met psychische aandoeningen te ondersteunen bij verandering van eetgedrag.

Leerdoelen

? Kennis over de gevolgen van lichamelijke inactiviteit
? Kennis over het onderliggend mechanisme van bewegen op fysieke en mentale functies
? Kennis over het effect van bewegen op mentale en lichamelijke kwetsbaarheden
? Kennis over intensiteit, duur en frequentie van bewegen

Congres
 NVD - Diëtisten
14.00 -14.10 uur
10 min Welkom door …….afgevaardigde OHSC? /Orthica?
Doelstelling event; verwijzing naar OHSC 2021
Huishoudelijke mededelingen (hoe werkt de chat, vragen stellen, wat te doen bij technische problemen, poll? etc.)
14.10 - 14.30 uur
20 min Dr.H.J.Rogier Hoenders, Psychiater, middagvoorzitter
Kader neerzetten van het thema, introduceren eerste spreker
14.30 - 15.15 uur
45 min Dr. Anke Oenema, Universitair Hoofddocent Gezondheidsbevordering, Maastricht University
Food 4Thought: Wat weten we over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen?
15.15 – 15.30 uur
15 min Vraag & Antwoord Rogier Hoenders en Anke Oenema
15.30 – 15.40 uur
10 min PAUZE
15.40 – 16.30 uur

50 min Prof. Dr. Erik Scherder, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie
Gaan onze hersenen beter werken als we meer bewegen?
16.30 – 16.45 uur
15 min Vraag & Antwoord Rogier Hoenders en Erik Scherder
16.45-17.00 uur
15 min Afsluiting door Rogier Hoenders
Verzoek digital evaluatie in te vullen voor ontvangen van certificaat voor accreditatie

Samenvatting:
Lezing ‘Food4Thought: Wat weten we over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen?’
Dr. Anke Oenema Universitair hoofddocent Gezondheidsbevordering, Maastricht University
De missie van deze spreker is het bevorderen van mentale gezondheid door onderzoek naar en bevordering van gezonde voeding en andere (leefstijl)factoren die samenhangen met mentale gezondheid.
Voeding wordt gezien als een belangrijke basis voor fysieke en psychische gezondheid. Maar wat weten we eigenlijk over de relatie tussen voeding en psychische gezondheid? In haar lezing geeft Dr. Anke Oenema een overzicht van de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen gedurende de levensloop. Denk aan ADHD, depressieve stoornissen, angststoornissen en psychotische stoornissen
Leerdoelen:
Kennis over
• wat er bekend is over de relatie tussen voedingspatronen en psychische aandoeningen.
• wat er bekend is over de toegevoegde waarde van voedingsinterventies als ondersteuning bij de behandeling van psychische aandoeningen.
• de huidige wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en verschillende psychische aandoeningen in drie verschillende levensfases (prenataal en kinderleeftijd, adolescentie, volwassenheid).
• óf en welke voedingsadviezen in de praktijk worden gegeven aan patiënten met psychische aandoeningen.
• handvatten voor de dagelijkse praktijk

Lezing: ‘Gaan onze hersenen beter werken als we meer bewegen?’
Prof. Dr. Erik Scherder Hoogleraar Klinische Neuropsychologie.
Samenvatting: Als hoogleraar klinische Neuropsychologie en Bewegingswetenschappen focust Erik Scherder zich met name op de positieve effecten van bewegen op het functioneren van ons brein. Een actieve leefstijl heeft tal van voordelen volgens Scherder: “Je doet een enorme investering in de kwaliteit van de witte stof in de hersenen door een verbetering van de doorbloeding”.
Als het lukt om de kwaliteit van de witte stof in de hersenen te verbeteren door te bewegen, dan gaan neurale systemen beter werken. Studies laten zien dat bewegen een gunstig effect kan hebben op stemmingsstoornissen zoals angst en depressie. Maar ook op chronische stress en natuurlijk liefst de preventie daarvan.
Ook blijkt dat bewegen bij kinderen met autisme kan leiden tot een afname van stereotypisch gedrag en tot een verbetering in verbale en non-verbale communicatieve vaardigheden. Een recent overzichtsartikel laat zien dat intensieve lichamelijke activiteit kan resulteren in een verbetering van de klassieke kenmerken van ADHD zoals aandacht tekort en hyperactief gedrag. Erik Scherder zal deze en andere interessante studies bespreken. Tenslotte beantwoordt hij de vraag hoe
Bestand  
Dagprogamma OHSD 2020.docx2-9-2020 14:2614 KB
Dr. H.J. Hoenders, Dr. Anke Oenema, Prof. dr. Erik Scherder
6
0
27,50
Nvt.
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
11-11-2020
Tijd14:00 - 17:00
Locatie
OpmerkingenDit is een digitaal event, er is dus geen locatie nodig, kan vanuit huis

Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE)

Onze missie is om kennis over de relatie tussen gezondheid en ziekte aan de ene kant, en voeding en voedingssuppletie aan de andere kant, inzichtelijk te maken en te verspreiden. Wij zijn ervan overtuigd dat suppletie van voeding gezondheid in het algemeen kan verbeteren, maar dat het ook in bepaalde periodes en bij bepaalde condities noodzakelijk is.
Dat willen we bereiken met educatieve producten en diensten en door een platform te bieden voor verschillende disciplines en stromingen. Nieuwe instrumenten moeten ons helpen om onze kennis breder te verspreiden.
Vanuit de basis, door SOE en Folia Orthica gelegd, verzekert Stichting Orthomoleculaire Educatie ons de toekomst met als opdracht de draagkracht te vergroten en een bredere toegankelijkheid te creëren.
 

Wormerweg 1
1311 XA
Almere
Postbus 10295
1301 AG
Almere
036 - 5460930