Opleidingen details IPVK Gent

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

IPVK IC_HPS20 De hemiplegische schouder in de praktijk -Prof.dr.Katie Bouche en Dr. Anke Van Bladel, Dr. Liesbet de Baets (ID nummer: 406446)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1220-11-2020 t/m 31-12-2020

Cursusdatum: vrijdag 20/11/2020

Onze cursussen gaan standaard door van 9u tot 17u, tenzij anders vermeld.

Koffiepauzes, broodjesmaaltijd en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Betalen via kmo-portefeuille: 30% korting. IPVK - DV.O103194

Accreditatie: aangevraagd bij Pro-Q-Kine

Locatie:IGENT Toren -Technologiepark-Zwijnaarde 15, 9052 Gent , Vergaderzaal 1.1 Hermann von Helmholtz

Inhoud

Hemiplegische schouderpijn (HSP) is één van de meest voorkomende complicaties ter hoogte van het bovenste lidmaat na een CVA. Ongeveer de helft van de CVA patiënten die opgevolgd worden binnen een revalidatiesetting heeft te maken met een periode van schouderpijn. Het hebben van een langdurige periode van schouderpijn kent een negatieve invloed op de uiteindelijke revalidatie uitkomst, op het functioneel gebruik van het bovenste lidmaat, op de hospitalisatieduur en op de levenskwaliteit van de patiënt. Het is dus belangrijk de achtergrond van deze invaliderende complicatie te kennen en te weten hoe we hiermee moeten omgaan in de dagelijkse praktijk.

Aan de hand van theoretische (gebaseerd op recente wetenschappelijke literatuur) en praktische sessies zullen volgende aspecten aan bod komen:

                - Biomechanische veranderingen ter hoogte van de schouder na een CVA

                - Klinisch onderzoek van de hemiplegische schouder

                - Oorzaken van schouderpijn en medische aanpak

                - Gebruik van arm slings en toepassen van passieve mobilisatie

                - Therapeutische tips and tricks

 

Docenten:

 

Katie Bouche is arts -specialist Fysische Geneeskunde en Revalidatie. Zij genoot eveneens een opleiding als kinesitherapeut en behaalde in 2012 haar doctoraat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Ze  werkt voltijds als revalidatiearts op de afdeling Niet Aangeboren Hersenletsels van het Revalidatiecentrum UZGent. Daarnaast is ze sinds 2016 klinisch professor aan de UGent. Ze is verantwoordelijk voor de organisatie van de MANAMA Fysische Geneeskunde en Revalidatie, en geeft les in de basisopleiding Geneeskunde en de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie.

 

Anke Van Bladel is kinesitherapeut in het revalidatiecentrum van het UZ Gent - afdeling niet-aangeboren hersenaandoeningen en postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen aan het UGent. Zij behaalde in 2018 haar doctoraat in de gezondheidswetenschappen over het onderwerp "Hemiplegische Schouderpijn". Aan de Ugent geeft ze praktijkles CVA en begeleidt ze studenten kinesitherapie en ergotherapie bij hun masterproef. Ze heeft een uitgesproken interesse over de hemiplegische schouder, maar ook voor het bovenste lidmaat van de CVA patiënt in het algemeen.

Liesbet De Baets genoot een opleiding als kinesitherapeut en is momenteel post-doctoraal onderzoeker binnen de onderzoeksgroep REVAL, specialisatie musculoskeletale revalidatie, aan de Universiteit Hasselt. Ze behaalde in 2015 haar doctoraat in de Revalidatiewetenschappen, met als titel "Bewegings- en spieractivatiepatronen van de schoudergordel bij personen met schouderpijn na een CVA". Ze geeft colleges aan de universiteit Hasselt met betrekking tot de biomechanica, het onderzoek en de behandeling van personen met schouderaandoeningen, en dit zowel binnen de neurologische als de musculoskeletale revalidatie.

Prof.dr.Katie Bouche en Dr. Anke Van Bladel, Dr. Liesbet de Baets
6
230
 
 
Tijd09:00 - 17:00
Locatie Gent (BE) (Toon kaart)

Instituut voor permanente vorming Kinesitherapie Gent organiseerd bijscholingsprogramma's voor kinesisten. Waaronder Kine-clubs, intensieve cursussen seminiaries voor stagementoren en congressen.

Secretariaat IPVK Gent Vakgroep REVAKI / UGent Campus Heymans 2B3 De Pintelaan 185 9000 Gent BTW nummer BE 248.015.142
9000
Gent
09/332/22/69
Selecteer een bestand aub.