Opleidingen details KNMG district XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Compassie in de spreekkamer (ID nummer: 405508)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3229-9-2020 t/m 28-9-2021

Compassie in de spreekkamer

Avondsymposium en netwerkbijeenkomst

 

In juni 2020 verscheen in Medisch Contact een nieuwsbericht met de titel ‘Veroordeel de COPD-patiënt niet!’ Hierin werd beschreven hoe het kunnen voelen van compassie wordt beïnvloed door onze eigen attitude: zien we roken als een keuze of als verslaving? Ook wordt beschreven hoe wij als arts onze aanpak kunnen veranderen, zodat de patiënt zich eerder gesteund dan beschuldigd voelt.

 

Waar we voor de ene patiënt(en-groep) compassie voelen, voelen we voor de ander eerder onbegrip of irritatie. Welk effect heeft compassie, of het ontbreken hiervan, op onze behandelrelatie en op het resultaat van ons handelen? Hoe kunnen we bereiken dat we minder veroordelen en meer compassie gaan voelen voor onze patiënten, ook voor diegenen waarvan we het gedrag soms niet goed kunnen begrijpen?

 

Iets wat voor de meesten van ons wat minder opvallend is, is het effect van onze zelfcompassie op ons werk. Dit effect is echter wel degelijk aanwezig op vele aspecten van ons werk, te denken aan organisatie, werkplezier, efficiëntie en kwaliteit van ons werk. Hoe krijgen wij inzicht in onze interne processen die invloed hebben op onze zelfcompassie? En hoe kunnen we met behulp van ‘het vriendelijk voor ons zelf zijn’ ons werkplezier of zelfs de kwaliteit van ons dagelijks werk verbeteren? 

 

Opzet bijeenkomst

Tijdens deze KNMG districtsbijeenkomst richten we ons op compassie; voor de patiënt en voor onszelf. Deelnemers leren wat compassie nu eigenlijk is en hoe het komt dat je voor de één meer compassie kunt opbrengen dan voor de ander. Daarnaast richten we ons op de vraag wat de invloed van (zelf)compassie is op de interactie met patiënten, met collega’s en zelfs op het succes van een behandeling en ons werkplezier.

 

Leerdoelen:

  • Weten wat (zelf)compassie is en wat het effect ervan is op behandelrelaties en behandelsucces
  • Herkennen van situaties waarin (zelf)compassie ontbreekt
  • Persoonlijke tools ontwikkelen om irritatie of veroordeling te verminderen en meer compassie voor patiënten te voelen
  • Uitwisselen van ervaringen en van elkaar leren
(Meerdaagse) Nascholing
 
0
Tijd20:00 - 22:00
LocatieBaarn (NL) (Toon kaart)

KNMG XIII Gooi, Eemland en Noordwest-Veluwe is een district van de landelijke federatie KNMG

nvt
nvt
nvt
06 464 15714
Selecteer een bestand aub.