Verzoek Programma-accreditatie Kenniskring MMK 2020
Aan ABSG:
Ten behoeve van de herregistratie van artsen Maatschappij & Gezondheid (M&G) / profiel medische milieukunde (MMK) dient het centrum voor Gezondheid en Milieu (cGM) van het RIVM bij deze een aanvraag in voor accreditatie van het bij- en nascholingsprogramma van de Kenniskring Medische Milieukunde voor 2020. Het cGM, dat 1 januari 2007 van start is gegaan, ziet het onder meer als zijn verantwoordelijkheid om scholingsbijeenkomsten te organiseren voor medisch-milieukundig medewerkers van GGD’en, waaronder artsen maatschappij en gezondheid / profiel MMK. Het programma wordt kenbaar gemaakt via een mailing naar geïnteresseerde lezers van de cGM-Nieuwsbrief.
De doelgroep van de Kenniskring MMK bestaat uit een 50-tal senior medisch-milieukundig (mmk-) adviseurs van GGD'en, merendeels artsen en gezondheidswetenschappers. De Kenniskring MMK heeft als doelstelling: een 'verdiepende' nascholing, gericht op het versterken van de kennis en daarmee van de professionaliteit en kwaliteit van de medisch-milieukundige advisering.
Accreditatie wordt aangevraagd voor de bij-en nascholing van de Kenniskring MMK. De bij- en nascholing wordt georganiseerd door het cGM in samenwerking met geregistreerde artsen M&G / profiel MMK. De sprekers wordt gevraagd een voordracht te houden van circa 20 minuten, waarna er ongeveer 10 minuten ruimte is voor discussie. Van de voordrachten worden aan de deelnemers handouts ter beschikking gesteld met (zo mogelijk) verdiepende informatie (artikelen, literatuurverwijzingen). Voor het jaarprogramma voor 2020, zie bijlage. Bij elke bijeenkomst wordt aan de deelnemende artsen M&G een bewijs van deelname uitgereikt.
De scholingactiviteiten worden na afloop schriftelijk geëvalueerd; daarbij wordt ook de behoefte gepeild aan nieuwe scholingsonderwerpen. De resultaten daarvan worden besproken in de Kenniskring MMK en worden voorgelegd aan de accreditatiecommissie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde.
Doelgroep: primair gericht op artsen Maatschappij en Gezondheid, met uitstroomprofiel MMK; ook open voor andere professionals die zich hoofdzakelijk bezighouden met MMK.
Leerdoel: bij- en nascholing[1] in de medische milieukunde.
Leerinhoud: verdieping van deelonderwerp binnen vakgebied medische milieukunde.
Leermethode: structureel landelijke bijeenkomsten over mmk-relevant thema en actuele zaken.
Leermiddelen: presentaties gastdeskundigen, incl. handouts, artikelen en literatuurverwijzingen
[1] Qua beleid, onderzoek (stand van kennis/wetenschap) en praktijk
Programmacommissie Kenniskring MMK:
secretaris vakgroep M&G, GGD Nederland, i.c. Laurens Hondema
Mirjam Schaap, adviseur M&G/MMK, cGM, RIVM (coordinator kenniskringen MMK)
Jantien Noorda, arts M&G/MMK, cGM, RIVM
Carola Hegger, arts M&G/MMK, GGD Rotterdam-Rijnmond (vanuit POMM)
Rinske Keuken, arts M&G/MMK, GGD Kennemerland (GAGS, NSPOH-opleider MMK)
Saskia van der Zee, Academische Werkplaats MMK (vanuit werkgroep Referaat)
Diane Houweling, adviseur M&G/MMK, cGM, RIVM (coordinator kenniskringen GOR/PSH)