Opleidingen details KNMG District Utrecht

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Masterclass Medische Geschiedenis: COVID-19 in historisch perspectief (ID nummer: 404944)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3224-9-2020 t/m 23-9-2021

De COVID-19 pandemie laat meer dan ooit zien hoe sterk de medische beroepsgroep is verbonden met de samenleving. KNMG-District Utrecht ziet een taak voor zichzelf in het faciliteren van reflectie op de huidige volksgezondheidscirsis. Daarom organiseren wij op donderdagavond 24 september een exclusieve masterclass waarin we de pandemie in historisch perspectief bespreken. Kunnen we lessen trekken uit eerdere pandemieën? En wat zegt de Nederlandse reactie op het coronavirus over de rol van de medische professie in de samenleving? Geschiedenis geeft immers betekenis, biedt een langetermijn perspectief, en leert ons over eerdere mislukte interventies en strategieën, betoogden historici Rina Knoeff, Beatrice de Graaff, Lotte Jensen, en Catrien Santing al eerder in het NRC.

Deze masterclass heeft als doel om op de huidige volksgezondheidscrisis te reflecteren als een breder maatschappelijk probleem, en naast de medische conceptualisering, ook culturele, politieke, ethische, en ecologische factoren te belichten. Dit doen we door een masterclass te organiseren waarin twee internationaal vooraanstaande medisch historici een lezing geven waarin ze de huidige pandemie vergelijken met eerdere reacties op besmettelijke ziekten. De lessen die daaruit te trekken zijn, zullen besproken worden aan de hand van de hedendaagse problematiek. De lezingen zullen als startpunt dienen voor een discussie onder leiding van de oud inspecteur-generaal van de volksgezondheid op Curaçao, op deze manier slaan we op effectieve wijze een brug tussen geesteswetenschappelijke- en medische perspectieven. Deze interdisciplinaire aanpak past goed bij een trend die al langer zichtbaar is in het universitaire medisch curriculum. Daar is al langer ruimte voor de zogenaamde 'medical humanities'. Volgens KNMG District Utrecht is er onder artsen juiste nu behoefte aan interdisciplinaire perspectieven, aan aandacht te schenken aan de contextuele betekenissen van gezondheid, ziekte en genezing. 

 

(Meerdaags) Congres
0
Tijd19:00 - 21:30
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenWe vragen accreditatie aan voor deelnemers aan de fysieke bijeenkomst, omdat het debat na afloop een belangrijk onderdeel van het programma bepaalt. Ondanks de mogelijkheid tot het volgen op afstand.

Het bestuur van KNMG District Utrecht

Mercatorlaan 1200
3528 BL
Utrecht
Mercatorlaan 1200
3528 BL
Utrecht
0613848949
 
Selecteer een bestand aub.